Hirdetés
Fórum
- Akkumulátor töltő bikázó új
- Műtrágya árak új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- Faapríték fűtés-tüzelés új
- Kukorica indító műtrágyázása új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- MTZ 1221 traktor új
584 hozzászólás
Az Agrofórum Szaklap és az Agrofórum Online cikksorozatot indított precíziós gazdálkodás témában. A sorozat első cikke az interneten:
A precíziós gazdálkodás bevezetése és elterjedése Magyarországon - Tápanyag-gazdálkodás
Bácsalmás Agrolabor. Egyszerűsített talajvizsgálat 3600+fa a bővített ha jól emlékszem 5000+fa. Egy hónap az átfutás idő és az eredményt levélben kiküldik.
Ki kivel csináltatja a talajvizsgálatot a nitrátérzékeny területen?
Nem találom a Nitrát érzékeny terület topikot.
Talán itt is jó lesz.
Itt is, ott is az olvasom, hogy a gyepből kell talajminta.
"legalább 5 évente el kell végezni, kivéve a gyepterületeket, ahol a talajvizsgálatok maximum 10 éves időtartamra vonatkozóan alkalmazhatóak."
mivel nem történik tápanyag kijuttatás nem kell talajminta.
Ezt anno valaki valahol eldöntötte és szintén "szájhagyomány" útján tejesztettük, hogy mivel nem történik tápanyag kijuttatás, akkor nem kell a mintákért fizetni,
mert ugye a történet 2004-ben kezdődött, és több ezer ha-os ügyfeleket érintett,
Akkor most illik őket tájékoztatni, ha ebben történt valami változás.
Jó lenne akkor pontosítani, hogy az én elavult tudásom van, érvényben, vagy nem.
http://ide-ide.hu/forum/viewtopic.php?t=441
í
Válasz #274. hozzászólásra
Szűkítettre ennyi. A mintákat én vettem, és vittem be.
Válasz #278. hozzászólásra
Köszönöm már megtaláltam!!
Az Agroinformhelp által adott címen, az Alföldvíz honlapján részletesen érthetően le van írva a mintavétel menete!
Válasz #275. hozzászólásra
"Valaki tudna segíteni hogy hogyan, mi módon, milyen módszerrel kell a talajmintát venni? "
Anno a Tar Feri oldalán volt egy link, ami érthetően eémagyarázta a lényegét.
Ahogy én csinálom.
Van egy talajminta vevő készülékem, amit lenyomok 30-40 cm mélyen.
Ebből kijön vagy kiverem a talajt, és az összegyűlt anyagból kb 1 kg-ot leadok a laborban.
A tábla szélén és a nagyon eltéró helyekről nem veszek mintát.
Ugyanis átlag minta kell.
Átlósan bejárom a területet és 20-30 m-enkét, leszúrom a mintavevőt, ameddig bírom. (30-40 cm). Ezt egy műanyag hubukba kiütögetem és felcímkézve "gyorsítóval" leadom a laborba.
Itt van egy link, de nem az igazi.
http://www.bing.com/search?q=talajmintav%C3%A9tel&form=UP21DF&pc=UP21&dt=040913
Íme
Talán a www.ide-ide.hu oldal fórumán van jobb, de most dolog van.
Válasz #276 hozzászólás
Ahogy figyelem az oldalt nagyon sok kérdezőnek adsz(adtok) gyors pontos választ!!!
Köszönöm!!
Válasz #275. hozzászólásra
ALFÖLDVÍZ Zrt. Központi Laboratórium
(NAT-1-0951/2008); (NAT-1-0951/2012)
5600 Békéscsaba, Szabolcs u. 36.
labor@alfoldviz.hu
Még sosem csináltattam talajvizsgálatot,friss nitrátérzékeny vagyok!
Valaki tudna segíteni hogy hogyan, mi módon, milyen módszerrel kell a talajmintát venni? Milyen vizsgálatot érdemesebb kérni?
Békésben vagy ahhoz közel hol van laboratórium?
Köszi!
Válasz #272. hozzászólásra
Én mindig bővített vizsgálatot kérek, mert abból lehet látni valamit.
És a legnagyobb költség a mintavétel és nem a laborvizsgálat. Legalábbis nekem.
"Egy minta 4500+fa."
Melyik vizsgálat?
Felénk régen is itt körül voltak az árak.
Válasz #272. hozzászólásra
Tegnap vittem a zalaegerszegi laborba talajmintát. A 4 évvel ezelöttihez képest igencsak felmentek az árak. Kb. 4x-re.
Egy minta 4500+fa.
Ja, és előre kell fizetni!
Egy tájékoztató:
http://www.nak.hu/hu/mezogazdasag/2178-a-mezogazdasagi-eredetu-nitratszennyezes-elleni-vedelem
Nyomtatványok:
https://www.nebih.gov.hu/nyomtatvanyok/e_nyomtatvanyok
Időközben nézelődök a neten és megtaláltam ezt:
"A 27/2006 (II.7) Kormányrendelet értelmében „A 2013. szeptember 1-jétől kijelölt nitrátérzékeny területeken a cselekvési programot, valamint a helyes mezőgazdasági gyakorlatnak a cselekvési programban meghatározott kötelező előírásait 2014. szeptember 1-jétől kell végrehajtani.” Ennek értelmében az újonnan kijelölt nitrátérzékeny területeken műtrágya használata esetén 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatnak kell rendelkezésre állnia a 2014. szeptember 1. utáni nitrogén műtrágya felhasználás időpontjában. (Gyepterületek vonatkozásában 5 év helyett 10 év alkalmazandó.) Az 59/2008 FVM rendelet értelmében „A kijuttatandó műtrágya hatóanyag mennyiséget az…., talajvizsgálatokra alapozottan kell meghatározni. A szükséges talajvizsgálatokhoz a külön jogszabályban foglaltak szerint kell talajmintát venni.”
Azaz szeptember 1-től csak terv,vizsgálat,jegyzőkönyv birtokában lehet az újonnan nitrátérzékennyé minősített területen műtrágyát kiszórni... Na azt megnézném kinek lesz meg ilyen hamar pl repce vetésre...
Válasz #268. hozzászólásra
(A nitrát érzékeny terület nincs köztük.) helyett (Nitrát adatszolgáltatás nincs köztük.)
Válasz #267. hozzászólásra
Az ott felsorolt dolgokra vonatkozik. (A nitrát érzékeny terület nincs köztük.)
Ezt próbáltam jelezni a 266 hsz-ban.
Válasz #260. hozzászólásra
Ez nem kimondottan akg-ra vonatkozik?
Válasz #264. hozzászólásra
http://www.agroinform.com/forumok/Nitraterzekeny-teruletek/t3555
válasz #53 hozzászólásra ť | JD 4630 küldte be 2014-06-18 07:02:44-kor
JD 4630
Válasz #43. hozzászólásra
- tápanyagterv (bár érdemes csináltatni, de nem kötelező)
szűkített talajvizsgálat kell 5 évente, 5 ha-onként és táblánként, ha szomszédos kis táblák elfogadható az egyben vett minta,
gazdálkodási napló vezetés, melynek része a permetezési napló,
és ami fontos van minden évben bevallási kötelezettséged: Nitrát adatszolgáltatás
(ha ebben nem boldogulsz keresd a megyei talajvédelmi felügyelődet)
Szerintem Ő jól összefoglalta.
Válasz #259. hozzászólásra
Mi a Debreceni Egyetemre (labor, Kazánház mellett.) visszük a mintát.
Ha kér valaki szaktanácsot, akkor kap szaktanácsadó elérhetőséget és dönt, hogy ......
Válasz #262. hozzászólásra
4. Véletlenek pedig nincsenek...
Válasz #261. hozzászólásra
Ha van szaktanácsadód, vagy kötsz valakivel, Ő ingyen megcsinálja. Legalábbis ez benne van a segítségnyújtásban. (nálam).
1.Érdekes módon majd az egész ország nitrátérzékennyé lett nyilvánítva...
2.érdekes módon a naklapban reklámozza magát a kamara erre létrehozott talajvizsgálati cége
3.hát nem érdekes?...
Köszönöm a válaszokat!
Válasz #259. hozzászólásra
http://tudas.nak.hu/hu/nyitolap/15-tamogatasok/5189-tapanyag-gazdalkodassal-foldhasznalattal-kapcsolatos-egyes-tudnivalok
Válasz #256. hozzászólásra
A vizsgálatra egy árlista:
http://kfk.kefo.hu/talaj-es-novenyvizsgalo-laboratorium-10
A mintát megszeded magad.
Mikor én csináltattam adtak hozzá tápanyag pótlási javaslatot.
Egy szűkített talajvizsgálat kb. 3500 Ft + ÁFA. (5 évente kell)
Tápanyag-gazdálkodási terv készítés az agrárkamaránál pl.: 4 ha-os tábla, szántóföldi növény: kb. 1500 Ft+ÁFA (táblamérettől, növénytől függ).
kb.1000/ha volt nekem 5 éve.
Most???
Sziasztok!
Az általam művelt területek nitrátérzékennyé lettel nyilvánítva. Arra lennék kíváncsi, hogy mennyibe kerül kb. egy ilyen vizsgálat a mintavételtől kezdve a tápanyag-gazdálkodási tervig bezárólag. A válaszokat köszönöm!
Válasz #254. hozzászólásra
Ezt hogy érted? Miben kellene hasonlítania?
Válasz #250. hozzászólásra
"már dolgoztam"
Hasonlít a tulajdoni lapon feltüntetett minőségi osztályokhoz?
Válasz #246. hozzászólásra
"Ezt még nem jutott eszébe senkinek ellenőrizni(MVH), pedig micsoda bevétel lenne."
"Ami késik jön."
A HGGY-t melyik rendelet szüntette meg?
Szerintem kiegészült illetve más néven jelent meg egy újabb HMKA
Én úgy tudom, hogy a Helyes Gazdálkodási Gyakorlatot már nem kell alkalmazni (2004-2008 között volt érvényben), helyette a HMKÁ (Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot) előírásai érvényesek jelenleg. Ebben pedig nincs szó kötelező talajvizsgálatról. Vagy változott valami, amiről nem tudok?
Válasz #250. hozzászólásra
Amúgy én legszívesebben a térképek alapjául szolgáló műholdas adatok között szeretnék "garázdálkodni".
Válasz #249. hozzászólásra
Az elkészített mintavételi térképeivel már dolgoztam, egy "csöppet" tovább tart a mintavétel, hosszabb lesz az út.
Szerintem a program maga nem számol tápanyag mennyiséget, csak segítséget nyújt a mintavételhez, pontosabbá teszi azt.
A relatív biomassza különbségeket ábrázoló térkép nagy segítség a precíziós tápanyag kijuttatás tervezéséhez, valamint a tavaszi fejtrágyázáshoz.
Válasz #245. hozzászólásra
http://www.agroinform.com/aktualis/Talajmintavetelek-tervezese-es-vegrehajtasa-Talking-Fields-TF-terkepek-segitsegevel-x/20140519-25599/
mintavétel másképp
Valaki használta már a szoftvert?
A tulajdoni lapon is fel van tüntetve a szántó minőségi osztálya.
A gyengébb területre kevesebb tápőnyagot számol vagy többet a szoftver?
5 ha-onként kell egy minta.
Sziasztok,
tud valaki egy labort Budapesten ahol jo talajvizsgalatot vegeznek? Sok szep epret szeretnek
Elore is koszonom
Köszönöm a választ közben megtaláltam én is a szabályt.Nitrátérzékeny területen vagyok tehát mindeféleképpen kell mintát vennem és bevizsgáltatnom.
Válasz #245. hozzászólásra
Ha nitrátérzékeny a terület, akkor mindenképpen kell.
3 db minta, szűkített vizsgálatra.
Egyébként elméletileg mindenkinek, aki területalapú támogatást kap, 5 évente kellene talajmintát vizsgáltatnia, nincs ugyan külön leírva, de be kell tartani a helyes gazdálkodási gyakorlat szabályait, amiben viszont benne van. Ezt még nem jutott eszébe senkinek ellenőrizni(MVH), pedig micsoda bevétel lenne.
A kérdésem az lenne,hogy vettem egy föledet idén lesz hatodik éve,kell-e talajmintát vennem belőle a földalapú támogatáshoz,mintha olyan rémlene hogy 5 éven belül egyszer kell,de lehet hogy rosszul emlékszem a föld 10,26 HA ilyenkor 3 mintát kellene leadnom? Aki tudja segítsen kérem!
Válasz #240. hozzászólásra
A paradicsomosba irtam régebben de nem válaszol senki, habár más témában?:D
Válasz #242. hozzászólásra
rendben, ma még menni fog a mail előre is köszi
Válasz #241. hozzászólásra
Persze, csak arra kérlek, hogy excelben, vagy jó minőségű szkennelt képben küld át a vizsgálati eredményeket.
Válasz #234. hozzászólásra
Szia,
Ilyen táblázatot nekem is tudnál készíteni minta alapján?? Nagyon jól átlátható
Válasz #239. hozzászólásra
http://www.agroinform.com/forum.php?act=addAddon&tid=1847
Íme
Van paradicsom termesztés topik is.
Arra van Virág László által kidolgozott Táp. tervem.
Sokba került, de megérte.
Szinte mindent be is tartottam.
Válasz #238. hozzászólásra
Hát pont azon a parcellán termesztettek eddig öntözve, meg is látszik a káros sófelhalmozáson meg az alacsony ph, humusz, tapelemtartalmon, én az 1,74 esen gondoltam termelni mert a pájázat miatt minimum 1 hektár zöldségfélét kell tegyek, a cékla, káposzta ahogy elnéztem szeretné ugymond azt a talajt.
Ezeket a földeket most vettem igy nem tudom miből mennyit teremtek, de az 1,74 évben tavaly is rekord kukorica volt....
Válasz #236. hozzászólásra
A zöldségfélékhez nem nagyon értek, a kötöttség miatt biztos hogy gyökérzöldséggel ne próbálkozz.
Csak a 0,42 ha-os területen alacsony a pH, a többi területen nem kell meszezni. Ezen a területen próbálkozhatsz paradicsommal, paprikával, babbal ezek elég jól tűrik az alacsony pH-t.
Válasz #232. hozzászólásra
Előre is megköszönném, de pdf formában küldték nem excellben igy nem tudom elküldeni, esetleg ha én be nem másolom egy excell táblázatba az eredményeket, cékla, káposzta menne bele, esetleg még paradicsom de az nem biztos
Válasz #234. hozzászólásra
Köszönöm a gyors választ, mondjuk a mintákat ásóval vettem 4-5 hejről és utána összekevertem, igy szerintem nem nyultam mütrágyába, de az is meglehet.
Elég kötöttnek tünik nekem a talaj, lehet benne kertészkedni?
Nem lessz gond a növényekkel?
Másik dolog, alacsony a mésztartalom de a pH (h2o) elég magas, igy hogy meszezzek?
vagy esetleg gipsz?
de az meg nem tul olcsó ekkora területre.
Válasz #233. hozzászólásra
" lehet még mintavételi hiba is."
Mintavétel:
Van egy mintevevő kézi készülék.
átmérő 20 mm cső
ezt negyven centi mélyen lenyom va a talajba.
kb 50 100 helyről begyűjtött mintát összekeverjük és ebből egy kilőnyit leadunk a laborba.
HJa nem így veszed a mintát, akkor elegendő a házikertből hasonló színűt leadni a labornak és az AKG vagy NÉT kötelezettség ki van pipálva.
Ne aggódj, mart a növények egy része nem veszi fel a talajban levő tápanyag többségét.
Nekem a paradicsom volt úgy, hogy a talaj tele volt káliummal, de a tapasztalt kollega annyit mondott, hjogpy az jó, de amit ő kiszór annak a 80 %-át én is szórjam ki. (no comment).
Akkor még buta voltam, mert nem hagytam kontroll területet, hogy mi van ha nem szórom ki, mert már ott van a talajban.
Utólag ám Én is tudok nagyon okos lenni.
Az időjárás segített a betakrításban. Az enyémet sikerült "féléretten" bevinni a hatvani gyárba.
Ő még várt az övével. Nos az eső közbe jött, a gép egy kicsit késett, és fele került beszállításra, mint ami megtermett.
Ettől szép ez a szakma.