Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak651 FtBenzin árak635 FtEUR411.69 FtUSD399.52 FtCHF438.21 FtGBP488.76 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Heló, tudna valaki segiteni értelmezni kicsit az alább talajvizsgálati eredményeket?
Kertészeti kulturát tennék az első parcellába, habár elég kötöttnek és lugosnak tünik.
A harmadikat meg gondoltam eladom foszfor mütrágyának:D persze ha nem elirás az érték....
Szia!
Megnéztem az oldalt, van rajta egy link, ami a "GAK webes Gazdálkodási Napló Program"-ra mutat, ahol ki lehet számolni a szükséges tápanyag mennyiségeket. Egy kicsit játszottam vele, hát elég "érdekes" eredményeket hoz ki.
Pl.: Növény: kukorica, hozam: 10t/ha, pH=7, KA=40, P2O5=140, K2O=140, humusz=3, CaCO3=1 adatok esetén: N: 210 kg/ha, P: 330 kg/ha, K: 300 kg/ha.
Nem tudom, milyen képletekkel számolnak, de ez szerintem ez túl sok. Még a 79-es MÉM-NAK sem hoz ki ilyen magas értékeket.
Én ugyanezekre az adatokra csak 120 kg/ha N, 40 kg/ha P, 170 kg/ha K hatóanyagot javasolnék.
Az a zseniális ötletem támadt, hogy bemutatkozásképpen mindenkinek, akit érdekel, egy táblára megcsinálom a tápanyag-gazdálkodási tervet (leánykori nevén műtrágyázási javaslatot), teljesen ingyen.
Az akció a lelkesedés erejéig tart.
Emilen elkülditek a technológiai adatokat, valamit a talajvizsgálati eredményeket, ha elkészült, ugyanígy küldöm vissza.
Cím: agrartitkar[kukac]bonnyai[pont]hu
A módszered tökéletes, a hivatalos kézi mintavétel is így történik. Az átlagmintának pont az a lényege, hogy minél több helyről vegyük a részmintákat, majd összekeverve abból lesz az átlag. A cső erre tökéletes, aki ásóval szedi, annak a végén már túl sok talajt kellene cipelnie, erősen csökkentve a lelkesedést a részminták szaporítására.
Úgy 10-15 helyről érdemes venni a mintát, természetesen a mintázandó területet minél jobban bejárva. Próbálj meg 30-cm-ig lemenni, úgyis az az előírás szántóföldi növények esetén ( a cukorrépát kivéve).
Engem érdekelne, hogy házilagos módszerrel hogyan lehet olyan talajmintákat venni, ami bevizsgáltatva a valós képet mutatja, mert gondolom hogy a szalmát félresöpörve, egy ásóval kiborítva egy kupac földet az sokminden csak nem talajmintavétel. Én úgy csináltam eddig, hogy egy vascsövet megcsináltam úgy mint egy ásót, hogy bele tudjam taposni a földbe. Alul hosszában bevágtam kb. 25 cm hosszan. Leszúrtam a földbe, körbeforgattam, és így benne maradt egy hurka, aztán kipiszkáltam a földet a bevágott részen. Csak vékony lett a cső, és így jó sokszor le kell szurkálni, mire összejön egy adag. Ez a módszer tűrhető, vagy inkább máshogy csináljam? Azért csak 25cm hosszú, mert még ezt se tudom néha csak kb. 20cm-re lenyomni mikor jó száraz a talaj. Érdemesebb lenne legalább 30 cm-ről vagy mélyebbről mintázni valahogy? Esetleg valamilyen vékonyabb földfúróval?
Most találtam rá erre a fórumra.
Van néminemű gyakorlatom talajmintavétel, talajvizsgálatok, tápanyaggazdálkodás vonalon.
Ha valakinek kérdései vannak, szívesen segítek.
Köszönöm Igen már idén is maradt a szármaradvány meg fog is vagy ha le lesz hordva akkor úgy hogy trágyáért cserébe. Meg a vízmegtartás is hatalmas probléma idén egy darabon be lett vetve a lazító kíváncsi vagyok mit fog mutatni
Ha lehet, a szármaradványt dolgozd vissza. Nekem is vannak ilyen tábláim, csodát ne várj, de valamennyit javulhatnak (5-6 év). (Természetesen a szerves trágya lenne a legjobb). Kitartást, kedvet hozzá!
Ha van a közeledbe névjegyzéki szaktanácsadó beszélj vele.
Ha nincs, akkor keress olyan szakembert aki azon a homokos területen tud tanácsot adni.
Nekem van számítógépes szoftverem, ami az adatok beírása után ad egy javaslatot. Ez úgy ér valamit, ha a gyakorlati tudást mellé teszed.
Mi jó fekete földön gazdálkodunk. Van ügyfelem, aki szikes földön. Te lennél az első, akinek homokra teszek javaslatot. Ezt a javaslatot, mindenképp egyeztetni kell a helyi valósággal és a pénztárcával.
A következő pár év legfontosabb terve hogy valahogy megkötni meg termékenyebbé tenni ezt a két darabot ha sikerülne utána meg fejleszteni a méreteket
Még tavalyról maradt egy kis pétisó az lesz az első adag utána a műtrágyaszóró megy is el a háztól ha mindenigaz januárba meglesz a permetező meg a gruber is
Ez már tényleg a futó homok kategória...
Itt tényleg csak a többszöri kis adagú műtrágyázásnak van értelme, ha lenne rá lehetőséged, akkor azt is folyékony formában.
Ennek a műtrágyaköltsége 70 ezer forint lenne, ami egy kicsit sok.
Nem kell mindig szó szerint venni amit leírnak.
Vannak már jó fajták, amik szinte csak N adaggal megtermik az általad írt mennyiséget. Ha már homok akkor az N adagolásra figyelj oda, ha lehet több menetbe szórd ki.
Ez majdnem fosó homok, a nagyobb humusztartalmú talán egy kicsit kötöttebb. Szoval akkor annyira nem gáz a helyzet?? ezek szerint csak a technológiát kellene végre eltalálni amit idáig nem sikerült tavasszal valami folyékony komplexet megéri kidobni?? vagy majd a következő kultúra alá??
Gyengén lúgos, nitrogénellátottság közepes, kissé gyenge.
Foszforellátottság jó, káliumellátottság az elsőnél gyenge, a második mintánál közepes.
Magnéziumellátottság közepes.
Cink ellátottság jó, érdekes, hogy pont ahol kisebb a humusztartalom ott a nagyobb. Cu, Fe, Mn jó.
Kén tartalmat kicsit kevesellem.
Szia.
Ez egy enyhén lúgos kis kötöttségű alacsony humusz tartalmú talaj.
Ha gabonát tervezel a foszfor közepes ,kérdés abból mennyi a felvehető .A kálium alacsony abból pótolni kellene .
Sziasztok, ma érkeztek meg a taljminta eredményeim tudnátok egy kis segítséget adni az értelmezésébe?? Mennyire reménytelen a helyzet?? Esetleg az első oszlopot figyelembe véve tavasszal tritikálé alá egy 3,5 t/ha-t megcélozva mit lenne érdemes kijuttatni??
Talajvédelmi tervet szeretnék csináltatni gyümölcstelepítéshez Bács-Kiskun megyében! Kérdésem az lenne, hogy valaki csináltatott-e már ilyet, vagy esetleg az árát tudja-e?
Köszi
Nemrégiben örököltem egy földet a nagyszüleimtől. Egy ismerős ajánlására a WESSLING Kft.-nél végeztettem el rajta a szükséges vizsgálatokat.
Lehet, hogy nem a legolcsóbb cég, de elég alaposan és gyorsan dolgoztak. Én elégedett voltam velük teljes mértékben.
Ha érdekel titeket, katt ide: talajvizsgálat
Valaki használta a kertlabor gyorstesztjét? Érdemes megvenni, vagy maradjak a "hagyományos" laborvizsgálatnál? Szántóföldi növényekhez.
www.kertlabor.hu
584 hozzászólás
Válasz #233. hozzászólásra
Nekem se akarta a képet.
Az értékelés:
Válasz #231. hozzászólásra
Szia!
Az a magas foszfor tartalom az elíráson kívül lehet még mintavételi hiba is.
(Beleböktél egy műtrágyacsomóba).
Válasz #231. hozzászólásra
http://ide-ide.hu/forum/viewforum.php?f=24&sid=f0b0533969c2dbe100e47a530f3e628f
Íme
a fenti oldalon valahol anno leírtam, vagy a hangyahajdu freemail címen, hogy mi kell a tápanyag gazdálkodási terv elkészítéséhez.
Ha elküldöd privátban a labor exceles változazát, akkor csinálok neked tervet, amilyen nővényre kéred.
Inkább szántóföldi növényeket szoktam, de szerintem tud egy pár kertészeti növényt is.
A program neve: 3 RPG sistem.
Nem akarja a képet:)
Heló, tudna valaki segiteni értelmezni kicsit az alább talajvizsgálati eredményeket?
Kertészeti kulturát tennék az első parcellába, habár elég kötöttnek és lugosnak tünik.
A harmadikat meg gondoltam eladom foszfor mütrágyának:D persze ha nem elirás az érték....
Válasz #228. hozzászólásra
Szia!
Megnéztem az oldalt, van rajta egy link, ami a "GAK webes Gazdálkodási Napló Program"-ra mutat, ahol ki lehet számolni a szükséges tápanyag mennyiségeket. Egy kicsit játszottam vele, hát elég "érdekes" eredményeket hoz ki.
Pl.: Növény: kukorica, hozam: 10t/ha, pH=7, KA=40, P2O5=140, K2O=140, humusz=3, CaCO3=1 adatok esetén: N: 210 kg/ha, P: 330 kg/ha, K: 300 kg/ha.
Nem tudom, milyen képletekkel számolnak, de ez szerintem ez túl sok. Még a 79-es MÉM-NAK sem hoz ki ilyen magas értékeket.
Én ugyanezekre az adatokra csak 120 kg/ha N, 40 kg/ha P, 170 kg/ha K hatóanyagot javasolnék.
Üdv
Bonnyai Péter
Hi!
A tápanyagg.-terv és talajvizsgálat leírását legjobban és legérthetőbben a www.nslj.hu/hasznos-informaciok között megtaláljátok.
Akitérdekel androidos app http://www.primag.hu/cimlap/40-mtragya-mennyiseg-kalkulator
Válasz #225. hozzászólásra
Majd küldök egyet ha meglesz, köszi!
Az a zseniális ötletem támadt, hogy bemutatkozásképpen mindenkinek, akit érdekel, egy táblára megcsinálom a tápanyag-gazdálkodási tervet (leánykori nevén műtrágyázási javaslatot), teljesen ingyen.
Az akció a lelkesedés erejéig tart.
Emilen elkülditek a technológiai adatokat, valamit a talajvizsgálati eredményeket, ha elkészült, ugyanígy küldöm vissza.
Cím: agrartitkar[kukac]bonnyai[pont]hu
Üdv
Bonnyai Péter
Válasz #221. hozzászólásra
Látom, már közben megkaptam a választ, köszönöm!
Talajmechanikai vizsgálatnál zavartnak vagy zavartalannak nevezzük. Bocs, nem tudtam, hogy mg.-ban más a neve.
Válasz #222. hozzászólásra
Nem értelek, de megsértődni meg pláne nem fogok. Akkor? Zavart vagy zavartalan minta kell?
Válasz #221. hozzászólásra
"
Zavart vagy zavartalan minta kell?"
szerintem zavarták a kérdezőt, te meg komolyan vetted.
Azért nem kell megsértődni.
Válasz #220. hozzászólásra
A talaj tápanyagvizsgálatokhoz nem kell bolygatatlan minta.
Az átlagminta készítéséhez úgyis össze lesz keverve.
Üdv.
Bonnyai Péter
Válasz #218. hozzászólásra
Zavart vagy zavartalan minta kell? Köszönöm.
Válasz #218. hozzászólásra
Üdv a fedélzeten!
Szerintem több helyről kell venni a mintát.
Mi két mintavevőt gyártottunk,mire egy jó lett.
Lemásoltuk a gyárit, csak az anyagminőség lett elsőre gyenge.
talajmintáról bővebben
http://www.bing.com/search?q=talajmintav%C3%A9tel&form=UP21DF&pc=UP21&dt=040913
Íme
Ha már kész a labor eredmény és magad akarsz eredményt számolni, akkor egy kis segítség.
http://gtr.uw.hu/AKG_tapanyag.htm
Íme
Válasz #217. hozzászólásra
A módszered tökéletes, a hivatalos kézi mintavétel is így történik. Az átlagmintának pont az a lényege, hogy minél több helyről vegyük a részmintákat, majd összekeverve abból lesz az átlag. A cső erre tökéletes, aki ásóval szedi, annak a végén már túl sok talajt kellene cipelnie, erősen csökkentve a lelkesedést a részminták szaporítására.
Úgy 10-15 helyről érdemes venni a mintát, természetesen a mintázandó területet minél jobban bejárva. Próbálj meg 30-cm-ig lemenni, úgyis az az előírás szántóföldi növények esetén ( a cukorrépát kivéve).
Üdv.
Bonnyai Péter
Válasz #214. hozzászólásra
Engem érdekelne, hogy házilagos módszerrel hogyan lehet olyan talajmintákat venni, ami bevizsgáltatva a valós képet mutatja, mert gondolom hogy a szalmát félresöpörve, egy ásóval kiborítva egy kupac földet az sokminden csak nem talajmintavétel. Én úgy csináltam eddig, hogy egy vascsövet megcsináltam úgy mint egy ásót, hogy bele tudjam taposni a földbe. Alul hosszában bevágtam kb. 25 cm hosszan. Leszúrtam a földbe, körbeforgattam, és így benne maradt egy hurka, aztán kipiszkáltam a földet a bevágott részen. Csak vékony lett a cső, és így jó sokszor le kell szurkálni, mire összejön egy adag. Ez a módszer tűrhető, vagy inkább máshogy csináljam? Azért csak 25cm hosszú, mert még ezt se tudom néha csak kb. 20cm-re lenyomni mikor jó száraz a talaj. Érdemesebb lenne legalább 30 cm-ről vagy mélyebbről mintázni valahogy? Esetleg valamilyen vékonyabb földfúróval?
Válasz #215. hozzászólásra
agrartitkar[kukac]bonnyai[pont]hu
vagy
terv[kukac]agrartitkar[pont]hu
Válasz #214. hozzászólásra
E-mail elérhetőséget tudnál adni??
Üdv mindenkinek!
Most találtam rá erre a fórumra.
Van néminemű gyakorlatom talajmintavétel, talajvizsgálatok, tápanyaggazdálkodás vonalon.
Ha valakinek kérdései vannak, szívesen segítek.
Bonnyai Péter
Válasz #211. hozzászólásra
Innen:
Programjainkról a részleteket, árajánlatunkat honlapunkon megtekintheti.
www.3rpsystem.hu
Tisztelettel:
Regős Antalné
Növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakmérnök
06-20-411-0367
Makó
http://www.3rpsystem.hu/
Íme
Már vásárolt más is innen a Fórumról.
Én elégedett vagyok vele.
Kérdezd Őt is, mert az a biztos.
Ma fogom frissíteni, mert a NÉT nagyon megváltozott.
Ezzel el tudom küldeni elektronikusan a jelentést.
Nem kell újra kitölteni az MVH ANYK lapokat.
Jobban jársz, ha kötsz szerződőst névjegyzéki szaktanácsadóval.
http://www.nakvi.hu/
Íme
Itt valahol megtalálod a számodra legalkalmasabb szaktanácsadót.
Válasz #199. hozzászólásra
Próbáld meg evvel a linkel a tápanyagszámítást a talajmintád adatai akapján
http://gn.gak.hu/tgt/
Válasz #208. hozzászólásra
Ezt a programot honnan/hogy lehetne megszerezni?
Válasz #209. hozzászólásra
Köszönöm Igen már idén is maradt a szármaradvány meg fog is vagy ha le lesz hordva akkor úgy hogy trágyáért cserébe. Meg a vízmegtartás is hatalmas probléma idén egy darabon be lett vetve a lazító kíváncsi vagyok mit fog mutatni
Válasz #207. hozzászólásra
Ha lehet, a szármaradványt dolgozd vissza. Nekem is vannak ilyen tábláim, csodát ne várj, de valamennyit javulhatnak (5-6 év). (Természetesen a szerves trágya lenne a legjobb). Kitartást, kedvet hozzá!
Ha van a közeledbe névjegyzéki szaktanácsadó beszélj vele.
Ha nincs, akkor keress olyan szakembert aki azon a homokos területen tud tanácsot adni.
Nekem van számítógépes szoftverem, ami az adatok beírása után ad egy javaslatot. Ez úgy ér valamit, ha a gyakorlati tudást mellé teszed.
Mi jó fekete földön gazdálkodunk. Van ügyfelem, aki szikes földön. Te lennél az első, akinek homokra teszek javaslatot. Ezt a javaslatot, mindenképp egyeztetni kell a helyi valósággal és a pénztárcával.
A szoftverem ajánl fel műtrágya típust is.
Válasz #206. hozzászólásra
A következő pár év legfontosabb terve hogy valahogy megkötni meg termékenyebbé tenni ezt a két darabot ha sikerülne utána meg fejleszteni a méreteket
Még tavalyról maradt egy kis pétisó az lesz az első adag utána a műtrágyaszóró megy is el a háztól ha mindenigaz januárba meglesz a permetező meg a gruber is
Ez már tényleg a futó homok kategória...
Itt tényleg csak a többszöri kis adagú műtrágyázásnak van értelme, ha lenne rá lehetőséged, akkor azt is folyékony formában.
Válasz #204. hozzászólásra
Ha mást nem is adsz neki akkor is Pétisóból juttasd ki azt a 3-4 mázsát egy hektárra. Februárba már kezdheted az első adagot szórni.
Válasz #203. hozzászólásra
Köszönöm a tanácsokat
3,5 tonnás termésátlaghoz ennyi hatóanyagot kéne kijuttatni szakirodalom szerint:
Nitrogén: 105kg
Foszfor: 38kg
Kálium: 101kg
Ennek a műtrágyaköltsége 70 ezer forint lenne, ami egy kicsit sok.
Nem kell mindig szó szerint venni amit leírnak.
Vannak már jó fajták, amik szinte csak N adaggal megtermik az általad írt mennyiséget. Ha már homok akkor az N adagolásra figyelj oda, ha lehet több menetbe szórd ki.
Válasz #201. hozzászólásra
Ez majdnem fosó homok, a nagyobb humusztartalmú talán egy kicsit kötöttebb. Szoval akkor annyira nem gáz a helyzet?? ezek szerint csak a technológiát kellene végre eltalálni amit idáig nem sikerült tavasszal valami folyékony komplexet megéri kidobni?? vagy majd a következő kultúra alá??
Ez valami homokos talaj lehet.
Gyengén lúgos, nitrogénellátottság közepes, kissé gyenge.
Foszforellátottság jó, káliumellátottság az elsőnél gyenge, a második mintánál közepes.
Magnéziumellátottság közepes.
Cink ellátottság jó, érdekes, hogy pont ahol kisebb a humusztartalom ott a nagyobb. Cu, Fe, Mn jó.
Kén tartalmat kicsit kevesellem.
Szia.
Ez egy enyhén lúgos kis kötöttségű alacsony humusz tartalmú talaj.
Ha gabonát tervezel a foszfor közepes ,kérdés abból mennyi a felvehető .A kálium alacsony abból pótolni kellene .
Sziasztok, ma érkeztek meg a taljminta eredményeim tudnátok egy kis segítséget adni az értelmezésébe?? Mennyire reménytelen a helyzet?? Esetleg az első oszlopot figyelembe véve tavasszal tritikálé alá egy 3,5 t/ha-t megcélozva mit lenne érdemes kijuttatni??
Válasz #197. hozzászólásra
Köszi :)
Válasz #196. hozzászólásra
Szia!
Olyan 10 ezer körül van.
Itt érdeklődj, szívesen adnak információt és hozzád közel is van:
Talajvizsgálta
Sziasztok!
Talajvédelmi tervet szeretnék csináltatni gyümölcstelepítéshez Bács-Kiskun megyében! Kérdésem az lenne, hogy valaki csináltatott-e már ilyet, vagy esetleg az árát tudja-e?
Köszi
Sziasztok!
Nemrégiben örököltem egy földet a nagyszüleimtől. Egy ismerős ajánlására a WESSLING Kft.-nél végeztettem el rajta a szükséges vizsgálatokat.
Lehet, hogy nem a legolcsóbb cég, de elég alaposan és gyorsan dolgoztak. Én elégedett voltam velük teljes mértékben.
Ha érdekel titeket, katt ide: talajvizsgálat
Sziasztok,
Valaki használta a kertlabor gyorstesztjét? Érdemes megvenni, vagy maradjak a "hagyományos" laborvizsgálatnál? Szántóföldi növényekhez.
www.kertlabor.hu
Sziasztok!
Valaki nem tudna egy tápanyag-gazdálkodási tervet belinkelni? (AKG ellenőrzésre kellene). Meg egy talajvizsgálati jegyzőkönyv mintát.
Válasz #191. hozzászólásra
Ha jól értem a szőkét, akkor arra gondolok, hogy az homokos föld, az a gyenge minőségű, a fekete pedig kötött, az a jobb minőségű föld.
sziasztok,
Mesterek a szőke föld és a fekete föld között mi a különbség?
Válasz #188. hozzászólásra
Megyei Növény és Talajvédelmi Igazgatóság
A nitrátos részeket meg a trágyakezelést általában a talajvédelmi felügyelő, a permetezési naplót a növényvédelmi felügyelő.
Válasz #188. hozzászólásra
Nekem a Hajdú-Bihar negyei Nvényegészségügyi állomás ellenőrízte.
Már átesett rajta az egész család.
http://ide-ide.hu/forum/viewtopic.php?t=441
Íme
Talán van benne használható.
most AKG ellenőrzés van folyamatban.
Válasz #186. hozzászólásra
Ki ellenőrzi?
Válasz #184. hozzászólásra
Köszönöm a választ!
Válasz #185. hozzászólásra
bukod a támogatás 1 jó részét
Válasz #182. hozzászólásra
Hát nitrátérzékeny az egész település. Mi van ha nem csináltatok talajvizsgálatokat?