Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR406.34 FtUSD390.63 FtCHF433.46 FtGBP488.28 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz csoppika #4239. hozzászólásáraJaj bocsi felrertettem mit akartal,hat szerintem jobbat,mert a tied az csőből van meghajtva ez meg ugye vinkli vasbol.
Válasz John Deere Power Shift #4243. hozzászólásáraAmi a kepen van az lenyegeben nalatok ih,de nálunk meg cíferen gyartottak cífer tarcsanak hivjuk,de van egy masik tarcsam az x tarcsa az SMS Rokycany ez cseh gyartmany,ok gyartottak regebben a kvernelandnak az x tarcsakat
Válasz mtz1962 #4238. hozzászólására
A szög elméletileg 12-24 fok között. Gyakorlatban 16-18-20 , majd látod.
V tárcsát a bal oldalán kellene húzni , tehát a váz alatt mindkét tárcsa tagot told el középről jobb oldalra 25-30 cm-el (passz, lehet, hogy 15 cm is elegendő)
Az első és hátsó sorokat egymáshoz viszonyítva told el a tárcsalap-távtaró hosszának felével.
Ellenőrzés: aránylag kemény talajon lassan húzd, és látni fogod , hol vágna az első és a hátsó sor. A traki közben ne kanyarodjon, mert becsap.
Ha munka közben viszi a traktor orrát valamerre. akkor a 3. pont függesztő orsó hosszával is tudsz variálni.
Ha itt, vagy a "V vagy X tácsa" címü témában visszaolvasol korábbra, akkor sok hasznos dolgot megtudhatsz. (A képkereső is valamelyik tárcsa témából nyúlta le ezeket a képeket.)
Válasz Pilátus #4230. hozzászólásáraUgyan ugy tudsz dolgozni vele ahogyan eddig,mindt laton az orsoval tudod allitani a melyseget fel le,es ott van a rugo is azzal meg a nyomast,amugy hihetetlen,hogy az a 1 rugo mennyi nyomast tud adni neki,majdnem lazan van.
Tényleg nem akarok beleszólni... de azért mégis mert beleszólok : nálunk többnyire közép kötött agyagos erdőtalajok vannak, van öntéstalaj is az ártérben de arra mindegy milyen tárcsát húz rá az ember szép munkát végez... de az agyagos , nyirok szarokon ha kicsit nedvesebb betapad és csak macsinkol a henger, ha száraz a föld tetején gurul és nem csinál semmit..(gondolok itt a gagyi rövidtárcsákra) de egy ilyen Kuhn Discover száraz földbe is belemegy, ha sár van akkor sem tapad be, és egy 160 Le traktor 8-10 km/h-val húzza 10-15cm közötti mélységben 8-10 literből, síkon 20 ha dombon 15 ha /nap, nem számít mennyi szalma van nem emeli ki. Ha lucerna feltörés van akkor sem ugarol....
Válasz dr.T #4228. hozzászólásáraDoktor úr! A mellékelt képen látható brutál nehéz spirálhengernél jobb munkát csinál az ékgyűrűs? (A tárcsámon ilyen spirálhenger van, igaz komolyabban nem tudom lenyomatni)
Válasz dr.T #4228. hozzászólásáraHoppá "Doktor Úr" ezt a receptet" felírhatná nekem is!
Mennyi-mennyi-mennyire más így a régi szerszám!
Ennél most hogy van beállítva mélység?Csak a hátsó hengeren fút az egész súly és a kerekek a levegőben vagy a kerkekkel van fogatva a mélység és a henger csak a saját súlyával dolgozik?
Válasz zsoltrs #4222. hozzászólásáraNa akkor,ha kozep kotott nehol homokos a talajod eleve kis lap attmerovel ne vegyel tarcsat mert hamarabb megtúr,minek cserelned le az ih tarcsadat egy rovid tarcsara,felesleges penzkidobas,elorebb ne leszel vele,190 le eleg egy 4,2 tarcsa is ,leszeded a szarnyakat es dobsz mögélye egy ekgyurus hengert olyan munkat fog csinallni mindt a baba foleg kozepkotott talajban.
az enyem ilyen van egy sms x tarcsam arra is most fog ilyen felkerulni,azon nekem apritto henger van ,de ez olyan szep munkat csinall ,hogy amazra is ilyen megy.
Az alábbi problémában kérném az észrevételeiteket.
Egy munkaeszközt keresek, ami kiváltja a jelenlegi 6.2 IH tárcsát és a 6 méteres gyűrűs hengert.
Hogy miért?
Mert le kell zárni a talajt és ez mind dupla idő, dupla üzemóra a traktorba, "dupla" üzemanyag és kegyetlenül ráz a kis traki a tárcsázott földön.
A tárcsa után n tudnék kapcsolni valamilyen lezáró hengert, mert a traki csak 190 lovas. Ha mélyebbre engedem a tárcsát csak nyöszörög.
Milyen munkára kellene?
-Elsősorban tarlóhántás (kalászos, repce, napra) és azok további tárcsázása.
-Műtrágya beforgatás
-Ugarok tárcsázása (Itt csak a vízállás miatt keletkezett ugarra gondolok, max 2-3 ha)
A talaj közepesen kötött néhol homokos.
Szerintem ide elég egy 610mm-es tárcsa.
Milyen gépeket néztem ki?
- 5.2 méteres V tárcsa valamilyen lezáróhengerrel (mondták, hogy ilyen 70 kilós henger semmit se ér, valami súlyosabb kell. De akkor meg nem emeli ki a tárcsa elejét?)
- 5 méter körüli rövidtárcsa (ezekbe n találtam 610-es lappal szerelteket, de talán a tárcsalap felfogatása miatt lehet elég egy 560-as is)
- 4 méter körüli n sz kultivátor
(erről nincs tapasztalatom)
Nem tudom de még mindig igaz az az agromonusi mondás hogy a gázolaj a legjobb befektetés és a legolcsóbb megoldás.Napránál vettem elöször észre hogy nagyobbak a fejek és szebb.
A hátsó hengeren futó tárcsa nem tömörít a lapoknál hanem a föld tetején a hengernél és így szépen szalad a gyökér.
Válasz Pilátus #4219. hozzászólásáraMiért kell 25cm mélyen tavasszal tárcsázni? Nincs ősszel alapművelés,vagy azt dolgozzátok el? De arra meg ott a kombi....
Válasz GREVEN #4213. hozzászólásáraNekünk van rögtörő utána de nem sokat segít szinte semmit se, én annyit vettem észre ha több a szármaradvány akkor még rosszabb felületet utána. Szögén én is gondolkoztam, hogy venni kéne visszább de még nem próbáltuk ki. Inkább csak terredisc-et használjuk ha csak lehet.
Válasz VDénes #4210. hozzászólásáraszia! erdőtárcsának ha lehet a legvastasgabb lemezvastagságut használd az adott átmérőhöz, ezek általában jóval drágábbak. az, h kinyomott v gömbsüveges a távtartógyürük függvénye. ha lengőkarosban gondolkozol akkor mindenképp kinyomott, nagyobb a tartása
Válasz mtz1221 #4199. hozzászólásáraKöszi a választ! Milyen típusú az a török? nekünk is ugyan ilyen traktorunk van. Esetleg nincs valami képed a munkájáról?
Válasz Géza15 #4198. hozzászólásáraA 32-esről lebírsz 4 lapot venni se perc alatt.Nekem a török utánzata van 30 lap + a két kicsi a hátsókon,22,5cm közlők,2750 kg súly. Mtz 1221 tisztára kinyitva tarlón 11 km/h viszi.
A kuhn discover típusú tárcsákról mi a véleményetek? Nekünk egy 135 le gép után kellene kukorica tarló tárcsázására, hogy búza magágyat tudjunk vele készíteni és nyáron a búza tarló hántására. Az xm 28 és xm 32-t nézegettük, de félek a 32-es már túl nagy lesz (3,8 m széles). Sík vidéken gazdálkodunk.
5046 hozzászólás
Válasz csoppika #4239. hozzászólásáraJaj bocsi felrertettem mit akartal,hat szerintem jobbat,mert a tied az csőből van meghajtva ez meg ugye vinkli vasbol.
Válasz dr.T #4244. hozzászólásáraAkkor jól láttam a hasonlóságot,ez a cifer és az IH tárcsa között![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Jól sikerült a másolás úgy látom !
Köszi az infót
Válasz John Deere Power Shift #4243. hozzászólásáraAmi a kepen van az lenyegeben nalatok ih,de nálunk meg cíferen gyartottak cífer tarcsanak hivjuk,de van egy masik tarcsam az x tarcsa az SMS Rokycany ez cseh gyartmany,ok gyartottak regebben a kvernelandnak az x tarcsakat
Válasz dr.T #4228. hozzászólásáraSzia.Milyen gyártmány ez a SMS tárcsa?Licenc vagy eredeti szlovák,mit lehet tudni róla.
Válasz csoppika #4239. hozzászólásáraEz spiral henger,az enyem meg ekgyurus
Válasz dr.T #4236. hozzászólására
kell a pénz...
Válasz mtz1962 #4238. hozzászólására![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20170906162057_tn_agroinform_20130910210755_big_0010015837_1_.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20170906162216_agroinform_20120418211127_ih.jpg)
A szög elméletileg 12-24 fok között. Gyakorlatban 16-18-20 , majd látod.
V tárcsát a bal oldalán kellene húzni , tehát a váz alatt mindkét tárcsa tagot told el középről jobb oldalra 25-30 cm-el (passz, lehet, hogy 15 cm is elegendő)
Az első és hátsó sorokat egymáshoz viszonyítva told el a tárcsalap-távtaró hosszának felével.
Ellenőrzés: aránylag kemény talajon lassan húzd, és látni fogod , hol vágna az első és a hátsó sor. A traki közben ne kanyarodjon, mert becsap.
Ha munka közben viszi a traktor orrát valamerre. akkor a 3. pont függesztő orsó hosszával is tudsz variálni.
Ha itt, vagy a "V vagy X tácsa" címü témában visszaolvasol korábbra, akkor sok hasznos dolgot megtudhatsz. (A képkereső is valamelyik tárcsa témából nyúlta le ezeket a képeket.)
Válasz csoppika #4231. hozzászólásáraItt már jobban látszik...![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20170906162145_638_1536042223.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20170906162221_spiral.jpg)
Üdv a v tárcsát milyen fokba kell beállítani és hogyan ?![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Válasz dr.T #4229. hozzászólásáraHali
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Én is gondolkoztam már, hogy szerkeszteni kellene rá egy rögtörőt.
De úgy már nem bírná húzni szerintem, esetleg tarlóhántáskor.
Ahhoz venni kellene egy 5.2-es Ih tárcsát és arra felszerkeszteni (egyébként Kovácskerék vállalnak ilyet).
Kaptam 2 helyről V tárcsára árajánlatot, ami fura volt.
Az egyik 5.4 méterre 42 lapot tett míg a másik 5.2-re 48 lapot
Nem az a jó, ahol minél több lap van?
Köszi
Válasz force450 #4233. hozzászólásáraMiert adod el?
Válasz Pilátus #4230. hozzászólásáraUgyan ugy tudsz dolgozni vele ahogyan eddig,mindt laton az orsoval tudod allitani a melyseget fel le,es ott van a rugo is azzal meg a nyomast,amugy hihetetlen,hogy az a 1 rugo mennyi nyomast tud adni neki,majdnem lazan van.
Válasz csoppika #4231. hozzászólásáraHello ez nem spiral henger,hanem ekgyurus lehet a kepen annyira nem lehet kivenni.
Tényleg nem akarok beleszólni... de azért mégis mert beleszólok : nálunk többnyire közép kötött agyagos erdőtalajok vannak, van öntéstalaj is az ártérben de arra mindegy milyen tárcsát húz rá az ember szép munkát végez... de az agyagos , nyirok szarokon ha kicsit nedvesebb betapad és csak macsinkol a henger, ha száraz a föld tetején gurul és nem csinál semmit..(gondolok itt a gagyi rövidtárcsákra) de egy ilyen Kuhn Discover száraz földbe is belemegy, ha sár van akkor sem tapad be, és egy 160 Le traktor 8-10 km/h-val húzza 10-15cm közötti mélységben 8-10 literből, síkon 20 ha dombon 15 ha /nap, nem számít mennyi szalma van nem emeli ki. Ha lucerna feltörés van akkor sem ugarol....![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz dr.T #4228. hozzászólásáraDoktor úr! A mellékelt képen látható brutál nehéz spirálhengernél jobb munkát csinál az ékgyűrűs? (A tárcsámon ilyen spirálhenger van, igaz komolyabban nem tudom lenyomatni)![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20170906021024_3571_heger_3m_1487985_0.jpg)
Válasz dr.T #4228. hozzászólásáraHoppá "Doktor Úr" ezt a receptet" felírhatná nekem is!![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
Mennyi-mennyi-mennyire más így a régi szerszám!
Ennél most hogy van beállítva mélység?Csak a hátsó hengeren fút az egész súly és a kerekek a levegőben vagy a kerkekkel van fogatva a mélység és a henger csak a saját súlyával dolgozik?
Válasz zsoltrs #4222. hozzászólásáraNa akkor,ha kozep kotott nehol homokos a talajod eleve kis lap attmerovel ne vegyel tarcsat mert hamarabb megtúr,minek cserelned le az ih tarcsadat egy rovid tarcsara,felesleges penzkidobas,elorebb ne leszel vele,190 le eleg egy 4,2 tarcsa is ,leszeded a szarnyakat es dobsz mögélye egy ekgyurus hengert olyan munkat fog csinallni mindt a baba foleg kozepkotott talajban.
Válasz zsoltrs #4222. hozzászólásáraMiert nem szerkesztesz ra egy ekgyurus hengert es nemkell dupla munkat vegezni
Válasz zsoltrs #4222. hozzászólásáraSzia egy ilyen tárcsát vegyél vagy vedd meg az enyémet !!!![smile pimp](/oldforum/images/smiles/pimp.gif)
https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/talajmuvelo-gepek/kuhn-discover-xm-28-tarcsa/h_6778701
Nem
Válasz Pilátus #4223. hozzászólásáraÍrtam e-mailt tegnap. Megkaptad?
Miért éppen tárcsa?Egy vakaró ezerszer jóbb.
Tisztelt Kollégák!
Az alábbi problémában kérném az észrevételeiteket.
Egy munkaeszközt keresek, ami kiváltja a jelenlegi 6.2 IH tárcsát és a 6 méteres gyűrűs hengert.
Hogy miért?
Mert le kell zárni a talajt és ez mind dupla idő, dupla üzemóra a traktorba, "dupla" üzemanyag és kegyetlenül ráz a kis traki a tárcsázott földön.
A tárcsa után n tudnék kapcsolni valamilyen lezáró hengert, mert a traki csak 190 lovas. Ha mélyebbre engedem a tárcsát csak nyöszörög.
Milyen munkára kellene?
-Elsősorban tarlóhántás (kalászos, repce, napra) és azok további tárcsázása.
-Műtrágya beforgatás
-Ugarok tárcsázása (Itt csak a vízállás miatt keletkezett ugarra gondolok, max 2-3 ha)
A talaj közepesen kötött néhol homokos.
Szerintem ide elég egy 610mm-es tárcsa.
Milyen gépeket néztem ki?
- 5.2 méteres V tárcsa valamilyen lezáróhengerrel (mondták, hogy ilyen 70 kilós henger semmit se ér, valami súlyosabb kell. De akkor meg nem emeli ki a tárcsa elejét?)
- 5 méter körüli rövidtárcsa (ezekbe n találtam 610-es lappal szerelteket, de talán a tárcsalap felfogatása miatt lehet elég egy 560-as is)
- 4 méter körüli n sz kultivátor
(erről nincs tapasztalatom)
Remélem tudtok segíteni.
Köszönöm
Nem tudom de még mindig igaz az az agromonusi mondás hogy a gázolaj a legjobb befektetés és a legolcsóbb megoldás.Napránál vettem elöször észre hogy nagyobbak a fejek és szebb.
A hátsó hengeren futó tárcsa nem tömörít a lapoknál hanem a föld tetején a hengernél és így szépen szalad a gyökér.
Válasz Pilátus #4219. hozzászólásáraMiért kell 25cm mélyen tavasszal tárcsázni? Nincs ősszel alapművelés,vagy azt dolgozzátok el? De arra meg ott a kombi....
Én azért tavasszal is tárcsázok 25cm mélyen(20liter/ha),persze ha nem csurog a földből a víz ill ha nem ragad hanem szépen folyik
Válasz GREVEN #4213. hozzászólásáraTárcsát lassan felváltjuk grubber-e. Nálunk ez lett a szimpatikus megoldás.
Válasz GREVEN #4213. hozzászólásáraCsak ezért hagytuk el az Ih tárcsákat mert ment a sírás hogy nem tudok megülni benne
Válasz GREVEN #4213. hozzászólásáraCsak ezért hagytuk el az Ih tárcsákat mert ment a sírás hogy nem tudok megülni benne
Válasz gjoni #4151. hozzászólásáraÜdvözöllek ilyen tárcsám van nekem is a tárcsafokát megtudnád adni?És hogy kell beállítani?
Válasz GREVEN #4213. hozzászólásáraNekünk van rögtörő utána de nem sokat segít szinte semmit se, én annyit vettem észre ha több a szármaradvány akkor még rosszabb felületet utána. Szögén én is gondolkoztam, hogy venni kéne visszább de még nem próbáltuk ki. Inkább csak terredisc-et használjuk ha csak lehet.
IH tárcsa után a következő müveletnél más is nehezen tudja megülni a lovát?
Búza tarló kapott egy sor Kühne tárcsát, de egyszerüen olyan a pálya utána hogy 7 km/h-nál a grúberrel majd kiestem az ülésből.
Elől csipkés hátul sima lapok vannak, újszerüek.
A lapok agresszivságának állítása javíthat a helyzeten? Vagy valaki küzd még hasonlóval?
Nincs utána semmilyen henger.
Laza posza homokban is dombot gödröt mindent csinál.
Erről a Visioról" kinek mi a véleménye?
Nem is tudtam hogy ilyen "visioban" is lehet tárcsázni...
Válasz VDénes #4210. hozzászólásáraszia! erdőtárcsának ha lehet a legvastasgabb lemezvastagságut használd az adott átmérőhöz, ezek általában jóval drágábbak. az, h kinyomott v gömbsüveges a távtartógyürük függvénye. ha lengőkarosban gondolkozol akkor mindenképp kinyomott, nagyobb a tartása
Sziasztok
![Nyomott](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20170827120359_nyomott.jpg)
![Gömbsüveges](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20170827120421_g_mb.jpg)
Mi a különbség a nyomott meg a gömbsüveges tárcsalap esetén? Erdő tárcsának melyik lenne a jó? Meg esetleg tarló hántást csinálnék vele.
Válasz Pilátus #4208. hozzászólásáraGYári, vadkert...
Itt van egy érdekesség ami
talán ásóborona vázra épített rövidtárcsa.
Valaki innen tölünk "követte el ezt"?? Milyen tagogból hozhatták össze mert a karos része lehet gyári...https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/talajmuvelo-gepek/tarcsa/h_6779392?ref=13923978
Válasz kovacs22 #4206. hozzászólásáraOké! Köszönöm a segítséget!
Válasz Gergő, #4205. hozzászólására Úgy van utána amikor meg húztad a csavart akkor forgasd meg hogy nem szorul valahol a tárcsalap.
Válasz kovacs22 #4204. hozzászólásáraAkkor azt ha ráállítom szorosan a tárcsalapra úgy jó gondolom mert eltud mozogni a szegecseken nem?
Válasz Gergő, #4203. hozzászólására Igen így van gyárilag.
Az "normális" hogy az IH sárkaparónak mozog a szegecseken a kaparó része?![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
Így van gyárilag megcsinàlva?
Válasz Géza15 #4200. hozzászólásáraKukorica tarló.
Válasz Géza15 #4200. hozzászólására![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20170713120957_tn_agroinform_20120719222719_sam_0962.jpg)
Ha valakit érdekel eladó, 2010-ben vettem újonnan.
Válasz mtz1221 #4199. hozzászólásáraKöszi a választ! Milyen típusú az a török? nekünk is ugyan ilyen traktorunk van. Esetleg nincs valami képed a munkájáról?
Válasz Géza15 #4198. hozzászólásáraA 32-esről lebírsz 4 lapot venni se perc alatt.Nekem a török utánzata van 30 lap + a két kicsi a hátsókon,22,5cm közlők,2750 kg súly. Mtz 1221 tisztára kinyitva tarlón 11 km/h viszi.
Sziasztok!
A kuhn discover típusú tárcsákról mi a véleményetek? Nekünk egy 135 le gép után kellene kukorica tarló tárcsázására, hogy búza magágyat tudjunk vele készíteni és nyáron a búza tarló hántására. Az xm 28 és xm 32-t nézegettük, de félek a 32-es már túl nagy lesz (3,8 m széles). Sík vidéken gazdálkodunk.
Köszi a segítséget!