Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Vizszintes tengelyű szárzúzó új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Körbálázót, de milyet? új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Vetőgépek új
- Ukrán Csemegeszöllő fajták /adok veszek cserélek / új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- Co2 hegesztő vagy Dinamó-hegesztő melyik jobb mezőgazdasági gép javításához? új
1152 hozzászólás
Jakab István: gyenge-közepes gabonatermés várható az idén
p, 2011. június 03.
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke szerint gyenge-közepes gabonatermés várható őszi búzából az idén.
Jakab István szerint a vetések mostani állapota miatt, és mert a tavaly téli csapadékos időjárás következtében 200 ezer hektárral kevesebb területen vetettek a gazdák, az idén 3,5 millió tonna termés várható az országban.
A szakember egy orosházi határbejárás előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékezetett arra, hogy tavaly 3,7 millió tonna búza termett, s a mostani kilátások alapján nem tanácsolja a gazdáknak, hogy a kombájn mellől, olcsóbban adják el a termésüket a felvásárolóknak.
A politikus, aki egyben az országgyűlés alelnöke is, elmondta, hogy már tavaly is figyelmeztetett arra, hogy nem igazak a magas termésről szóló előzetes híresztelések, ám ennek ellenére sok gazda a kombájn mellől rögtön eladta a termését a felvásárlóknak, akik később dupla vagy háromszoros áron értékesítették a búzát. Felhívta a figyelmet arra, hogy akkor előzetesen hektáronként 4,4 tonnáról szóltak a híresztelések, s végül egy tonnával lett kevesebb az átlagtermés.
Jakab István ezért arra kérte a gazdákat, hogy idén ne üljenek fel a magas termésátlagról szóló pletykáknak, mert a Magosz számításai szerint a kisebb termés miatt nem fog csökkenni a mostani felvásárlási ár a következő időszakban.
Ezt a véleményét erősítette meg Szabó István, a Békés Megyei Kormányhivatal mezőgazdasági szervezetének vezetője is, aki elmondta: Békésben a csapadékos időjárás miatt 20 ezer hektárral kevesebb területen, mintegy 90 ezer hektáron vetettek a gazdák őszi búzát, s ahol sikerült is a földbe vetni a magot, ott is vegyes képet mutatnak a táblák. Hozzátette: a hivatal is legfeljebb közepes terméseredményekre számít, s szerinte sem fog a mostani felvásárlási ár csökkeni.
(MTI)
Azért óriási ebben a spekulációs tőke szerepe is....
Oroszországban idén 85-90 millió tonna búza teremhet. Tavaly mindössze 61 millió tonnát takarítottak be, Putyin elnök azért is rendelte el augusztusban a kiviteli tilalmat, amit most július 1-től feloldott.
Nincs dízel üzemanyag,nincs meg az állattartáshoz szükséges takarmány mennyiség, ráadásul az ukránok olcsóbban akarnak búzát eladni mint az oroszok. Az Egyesült Államokban, Franciaországban és több nagy gabonatermő országban a szárazság csökkentheti a termés mennyiségét. Az időjárás mellett azonban az egyre növekvő ipari felhasználás is mérsékelheti az élelmezésre szánt gabona mennyiséget.
Amerikában, de Brazíliában is egyre nagyobb mértékben állítanak elő gabonából bioetanolt, illetve biodízelt. Hazánkban még a 12-14 millió tonnás gabona mennyiségnek csak kis hányadát dolgozzák fel ipari célokra. A várható 3,6-3,7 millió tonna búzából 1,2-1,3 millió tonnát a malmok vásárolnak fel, s nagyjából ennyi takarmányt igényelnek az állattartók. A fennmaradó mennyiség jut exportra, ipari felhasználásra.
Szóval az Oroszország-Ukrajna-Kazahsztán tengely fog még meglepetéseket okozni nekünk is.
Forrás: SovEcon
Válasz #799. hozzászólásra
majd ha aratáskor nem jut a kereskedőknek,bután néznek
BÚZAHÁBORÚ INDUL
Válasz #797. hozzászólásra
Ez, az amaz nem poén volt, csak tévedés.
Kereszt
Michael Jackson és Sylvester Stallone bemennek egy templomba. Az ajtón beérve fogadást kötnek, hogy ki előtt fog a pap előbb keresztet vetni. Jacko leül az orgonához és elkezd rajta gyönyörűen játszani, míg Stallone leül a padok közé, felrakja a lábát, és elkezdi köpködni a szotyolát. Kis idő múlva Jacko ámulva látja, hogy a pap keresztet vet Sly előtt.
Mikor kimennek a templomból Jackson megkérdi:
- Ezt meg hogy csináltad? Én gyönyörűen játszottam az orgonán, te a lábadat lógattad és szotyiztál és mégis előtted vetett keresztet a pap.
Mire Sly:
- Az úgy volt, hogy odajött hozzám a muksó és azt mondta:
- Felállsz (felfelé mutat), összeszeded a szemeted(lefelé mutat), szólsz a haverodnak, hogy ne ba...gassa az orgonát(ballra mutat) és kitakarodtok a templomból(jobbra mutat).
Válasz #795. hozzászólásra
ma hallottam 45 ezerért kötött kolléga múlt héten, ma is keresték fennmaradó tétele ügyében, azt mondja 50 ezer, és 2 perc gombócnyelés után elfogadta vevő.
nyugati határ szél.
Nem tud vki idei lehetséges őszi árpa árakat?
Válasz #788. hozzászólásra
októberben még a béka ..... alatt volt az ár, akkor még alig volt 50e, de utánna felment, most is olyan 75-80 körül mocorog...
Még országos szinten is nagy a szóródás, nemzetközileg pedig teljsen! A franciáknál aszály van, ott nem lesz 8-10 tonna, csak 5-6, nekik már ez is brutális kiesés..
Az oroszoknál extenzív gazdálkodás megy, viszont brutális területen, emiatt ott nagyon nagy az ingadozás! ha mondjuk 1,1 to/ha helyett 0.9 terem, akkor sokmillió tonna hiányzik a világpiacról, ha viszont egy kicsit kedvezőbb az időjárás, akkor ugyanúgy elönti a piacokat...
Válasz #792. hozzászólásra
Mi lekötöttünk 4t/ha-t 180 euroért. Igyekszünk a várható termés felét lekötni, ha jó az ár. Eddig még bejött.
Én most akartam lekötni kukoricát 49000-en de azt mondták hogy várjak egy kicsit vele mert nagy aszály van körülöttünk minden felé a különböző országokban és még akár 70 felé is elmehet az ára
Válasz #790. hozzászólásra
Bocs, így q helyesen.
Szokás szerint, minden trükköt bevetnek a felvásárlási ár letörésére. Minden esetre, szépet kaszáltak azok, akik tavaly 2400 Ft/t áron kezdték venni a takarmánybúzát. Aztán folytatták a kekszbúzával, 3000 forinton. Az árpát is sokan eladták 2400 forintért. És ráadásul alig volt termés.
Válasz #786. hozzászólásra
ismét egy nagyokos nyilatkozik minden évben ez van szánalmas banda előbb nézzen szét aztán nyilatkozzon az országos átlag szerintem 3 t körül lesz.
Csak azt szeretném tudni mikor és hol volt 80 Ezer Ft/t a búza felvásárlási ára a tavalyi évben?????????? Ki ez a m***a aki ilyeneket írkál?????????? Én emlékeim szerint szept-okt körül sem volt ennyi pedig akkor adtuk el.
Ez a teremhet kicsit csalós, mert nagyon rosszul néznek ki itthon, gondolom máshol sem sokkal jobbak?
40-60 ezer forintos búza felvásárlási árra számít a Gabonaszövetség
Optimista az idei évre szóló 4,1 millió tonnás hazai búzatermésre vonatkozó prognózis – jelentette ki a „Jövedelmező búza- és repcetermesztés” című konferencián Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség Gabonafeldolgozó tagozatának elnöke. A Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját is betöltő szakember idén 40-60 ezer forintos tonnánkénti búza felvásárlási árat vár.
A búza átlagos vetésterülete korábban 1,1 millió hektár volt Magyarországon, de jelenleg csupán 900 ezer hektár – mondta Lakatos. Tájékoztatása szerint az Európai Unió tagországaiban 134 millió tonna búza teremhet, ez 5,5-5,6 millió tonnával haladja meg a múlt évi termést. Az idén a búza felvásárlási ára a tavalyihoz képest mérséklődik, hiszen az elmúlt évben, amikor rendkívül rossz volt a termés, a felvásárlási ár meghaladta a 80 ezer forintot.
Lakatos Zoltán cégükkel kapcsolatban elmondta: az idén várhatóan 110-120 ezer tonna búzát vásárolnak fel, két korszerű malmukban naponta 400 tonna búzából őrölnek lisztet – szerepel az MTI tudósításában.
Gyerekek mindenki azt hitte hogy a nagy medve halott!!! Pedig nem ellenkezőleg most ébredezik, fog még nekünk Iván fejfájást okozni, hát még a kicsi sárgák pár év múlva................. Majd csak emlékezzetek gazda papa mit mondott anno....
Válasz #782. hozzászólásra
Épp most olvasom. Gondolom ez is puszta véletlen...
Válasz #782. hozzászólásra
na erre vártam
nehogymá jó napom legyen
az oroszok feloldották a gabona export tilalmat a nemzetközi tőzsdék már le is reagálták
Válasz #780. hozzászólásra
kite ma kuki 5000 napra 114000
cargill mai ár:
Válasz #776. hozzászólásra
Válasz #777. hozzászólásra
még semmire. ügyvédnél van a dolog
Válasz #771. hozzászólásra
ÁMEN!!!!!!Hali Géza mi van a mólosokkal mire mentél ügyeddel!!!
Válasz #773. hozzászólásra
és nekünk az jó?
Válasz #774. hozzászólásra
már kitört kettő is , Etna meg izlandon is 1
Melyik fog kitörni?
Válasz #772. hozzászólásra
csak, nem mindenkinek
na végre egy jó hir
majdénmegmondomatutit
amikor kitör egy vulkán európa környékén, akkor nálunk esős év van. idén a feje is benne lesz a kukinak a vízben
Válasz #768. hozzászólásra
Egy biztos az tuti,hogy meg mondja a magáét
Válasz #768. hozzászólásra
hehehehe
Válasz #766. hozzászólásra
ezt viszont nem értem.Rám gondolsz, vagy Mr. majdénmegmodomatutit-ra?
Válasz #761. hozzászólásra
igy van ,sokat kint alszik még
Válasz #763. hozzászólásra
röhej ahogy egyesek gondolkodnak
Válasz #763. hozzászólásra
aha, értem
Válasz #757. hozzászólásra
Húúú baaa meg ,én meg már tervezetem,hogy szecsázom a szalmát és csak úgy "zúhog"...El is felejtettem nekem is van egy ismer"ősöm" és nem is külföldi aki csak azzal foglalkozik,hogy árulja az labanczoknak a szalmát kamionokkal...Peddig miCSÓDA szerves anyag és kíváló talajtakaró lenne a szalma terítővel...Tényleg is van valakinek szalma ára ill máshol milyen a kereslett??? Esetleg repce szalma nem kell valakinek???
Válasz #759. hozzászólásra
Válasz #757. hozzászólásra
indulnak a bio erőmüvek lásd fukusima
Válasz #758. hozzászólásra
senki ne járjon úgy szerintem, idén mi is óvatosabbak vagyunk, majd ha jön a csöve és látjuk a végét akkor kötünk
Válasz #746. hozzászólásra
Adod TE majd azt méég "drágábban" is...Ilyett sem mondtak még neked mostanában úgye???
Válasz #753. hozzászólásra
Feco, nem mindenki "felétek" lakik, bármennyire is kicsi ez az ország, szóval lehet , hogy másnál máshogy van mint nálatok
Válasz #746. hozzászólásra
csak nehogy ugy járj mint tavaly
A tőzsdén ismét 50000 fölött van a kukorica novemberi kötésre, hiába szépek a kukoricák.
A Franciáknál 30 napja nem esett az eső, a Párizsi-medencében sírnak a gazdák, hogy nem lesz búza( valószínű kukoricából se lesz rekord termésük).
Van egy luxemburgi ismerősünk akinek vannak marhái, és azt mondta, hogy Franciaország megtiltotta, hogy szalmát, illetve szénát vigyenek ki az országból.
A tárolók üresek voltak tavaly ilyenkor és most is üresek.Annyira nagy zuhanás nem várhato.
Válasz #740. hozzászólásra
nem
Napra 110 másfél hete
2000ért még nem sírok, annyi belefér, és azért csak 1 t/ha
Válasz #749. hozzászólásra
Szerintem vannak akkorák mint egy szövetkezet. Bár nem tudom hol kezdődik a tárolhatatlan mennyiség.
Igazából az a helyzet, hogy mikor nincs honnan kukoricát venni, akkor az isten kukoricáját is elviszik, ha jól jön ki a lépés, akkor szezonban is jó áron, mert ha akkor kell a kukorica, akkor megadják érte. Nincs mit ragozni, mindenhol ergya termés várható és ha kicsik vagyunk is, nekik akkor is kevés kukoricájuk lesz. (szóljon a próféta belőlem)
Én 5-6 közé várom a kukit, akárki akármit mond.
Válasz #750. hozzászólásra
Szerintem arra a tengerre gondol, ami tt van a lábunk alatt 25-30 cm-re....
tegnap ástunk árkot gázvezetéknek. 80 cm mélyen ástunk. 4 métert ásott a gép, mikor szivárogni kezdett a víz. beleraktuk a szívatyút az árokba. Amikor kész lett kikapcsoltuk a szívattyút, és elmentünk enni. Mire visszajöttünk, az árokban a talajtól 17 cm-re volt a vízszint.... A föld teteje pedig olyan száraz volt, hogy a billencs nyergesek simán jártak rajta...
Annyit ihat a kukorica, amennyit szeretne!