Hirdetés
Fórum
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- Claas traktorok új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Strip-till (Orthman) féle sávos művelésé a jövő! új
- Karácsony új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Haszonbérleti szerződés új
- Poénok új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
190 hozzászólás
Válasz #139. hozzászólásra
Igen, Vadmalac, valóban sok a tévhit és a félreértés, de valószínüleg azért,mert nincs egy hiteles forrás,amiből az egyszerű ember is tudna tájékozódni.Mindenki, aki nyilatkozik ebben a témában, mást mond, másképp magyaráz.
Ami szerintem tény, hogy a 2006-os bázisév nem fair megoldás, tekintve hogy a nyugatiak is egy több éves periódus átlaga alapján képezték a bázist.
A területnövekedést semmilyen módon nem rendezi, azonkívül több olyan céget is tudok, aki 2006-ban még tartott állatot, most üres az egész telep, akkor ők miért kapnak fajlagosan többet, mint bárki más, mikor már közük sincs az állattartáshoz. Aki meg most is szenved vele, attól pedig egy csöppet sem sajnálom a többletet.
Tény,hogy az sem jó, amit most csináltak az AKG-val, mikor többletpontot adtak az állattenyésztésre, és mikor megkérdeztük, hogy hogy is van ez, azt mondták, hogy őket nem érdekli, hogy ki hogyan áll hozzá, de a kérelem beadásakor legyen a kérelmező nevén az x jószág, hogy utána mit csinál vele nem számít. Ismerek olyan történetet is, hogy 2 hónapra bérbeadtak egy komplett marhatelepet egy cégnek azért, hogy a állami föld megszerzésekor le tudja igazolni az állattenyésztést. utána visszaállt minden az eredetibe.
Kezdjük azzal, hogy egyáltalán nem értek egyet az sps-rendszerrel, alapjaiban azért, mert állítólag egyszerűsíteni akarják a rendszert, és átláthatóbbá tenni, ehelyett tovább bonyolítják a dolgot. A másik meg az, hogy az egész "válasszuk el a támogatást a termeléstől" elv egy nagy baromság. Van egy adott keret a mezőgazdasági támogatásokra az unióban, és nem az lenne a célszerű, hogy minden évben a gazdaságban lévő állatlétszám illetve földterület alapján osztanák el ezt az összeget? Egyszóval a mostani rendszer szerintem sokkal igazságosabb.
Viszont végigolvasva ezt a témát szerintem itt alapvető félreértésről van szó. A mostani rendeletet, ha megjelent egyáltalán még nem olvastam, de a tavalyi bevezetés előtt áttanulmányoztam a dolgot rendesen, és azt mindenki felejtse el, hogy 2006-ban volt egy cégnek 10.000 Ha földje, meg 5000 marhája, most meg fele se, de a régi mennyiségre kapja a támogatást. Az adott támogatási évben beadott terület és a rendelkezésre álló bázisjogosultság alapján kapjuk a pénzt. De csak annyi földre, amennyire bázis van. És ez fordítva is igaz. Tehát ha van 100 ha föld és 140 ha bázis, akkor csak 100-ra jön a pénz, viszont ha fordítva van, akkor is csak 100-ra. Nem jut többlettámogatáshoz akinek több bázisa van mint területe, viszont akinek több a földje van több, az megszíva. Ezért ha mindenki átadná szó nélkül a többletét olyannak, akinek kevesebb van, akkor nem lenne baj. De ez soha nem fog megtörténni éppúgy, mint a gazdák összefogása. Pedig nem kerülne senkinek egy fillérjébe sem. Mégse adja oda a bázist senki. Mert mindenki azt mondja, hogy de mi lesz, ha lesz még több földem, és nem lesz hozzá bázisom? Biztos vagyok benne, hogy itt a fórumon is sokan vannak olyanok, akiknek több a bázisa, mint a földje, állata, stb. Csak hallgatnak. Amúgy a regionális komponenst ami kb. 2/3-a a támogatásnak mindenki meg fogja kapni, csak a kiegészítő komponens fog bázis alapon menni, tehát bázis nélkül se fog teljesen támogatás nélkül maradni senki.
Válasz #137. hozzászólásra
igen+az állattartóknak is adnék.
Válasz #136. hozzászólásra
Szerintem ő arra gondol hogy a földhasználó kapja támogatást ne aki már nem műveli a földet csak papírja van 2006-ról
Jólaci !
Nem értek egyett azzal.hogy a területalapúra osszák szét egységesen a támogatást, vagy egy az egyben félreértelmezem az írásaid. Eg yolyan ember aki berendezkedett erre a szar parasztságra az egyértelmű(számomra), hogy most több van-vagy több lesz az idő haladtával- neki bármiből(állat,föld), mint 2006-ban volt.
Tehát én úgy értelmezem írásod, hogy csak a földtúrók kapják meg ezt a pénzt. Mit akartok kezdeni a megtermelt gabonákkal ????? Kell az állattartás, de nagyon is kell. Nekem is sokkal egyszerűbb lenne az életem, ha csak a földeket túrnám. Itt egy 150 hekin gazdálkodó emberke 100x-ta jobban meg él, mint akinek van 250 heki+180 hízó bikája !!!! Akkor ez így tisztességes ????? Én már vag ytíz éve várom azt az előnyt ami minden évben hangoztatnak az állattrtóknak, mert eddig még hasznát nem vettem. Egyetlen egy előny talán a föld bérlet-vásárlás-nál van, ott van némi előnye annak ki állatot tart, de mindazon támogatások amiket elhangoztattak azok az elmúlt 10 évben elmaradtak sorban.............nálam............
Nagyábból egyenlőre hirtelenjében ennyit, majd később még benézek.......
Válasz #134. hozzászólásra
Tényleg itt az idő. A nem termelés meg a "bíró okos lánya" módszerrel oldható meg.
Válasz #133. hozzászólásra
Üdv Mindenkinek!
Szerintem/szerintünk a határátkelőket kellenne megszálni, megbénítani az árúbehozatalt.
Ezt tartani addig amíg a LIDI,T.SCO + a többi fel nem éli a raktárkészletét. Utánna már lehetne tárgyalgatni a zs.dókkal.
Erre a megmozdulásra össze kellene csődíteni a gabonásokat, libásokat, szőlősöket, tejeseket, birkásokat, sertéstartókat. ( Van olyan ágazat ami olyan jól megy, hogy nem számíthatnánk a támogatására? Véleményem szerint NINCS . )
Csak összejönne annyi ember és gép, hogy azt az 55 határátkelőt meglátogassuk.
Szégyenletes, hogy ez a rabló, komcsi, zs.dó, c.gánytámogató banda mit meg nem mer tenni ,hogy tönkretegye a Magyar Mezőgazdaságot.
T.:Márk
Válasz #130. hozzászólásra
igazad van, a nem termelés nem vezet eredményre
szerintem egy nagy összefogás kellene és megbénítani az egész országot.
sajnos ez meg nincs meg
Válasz #129. hozzászólásra
Szerintem ez se megoldás mert a görbeorrúak többet tudnak húzni a srófon ami minket szorít mint amennyit mi birunk növelni a hatékonyságon.
Szerintem hitelből még több modern nyugati gépet kell vásárolni bármi áron, hogy néhány kiló búzával többet termeljünk, amit még úgy se lehet majd eladni!
Válasz #126. hozzászólásra
Az elméletetek ott bukik meg, hogy a szántóterület nagy %-án olyan gazdaságok dolgoznak, akiknek eszük ágában nincs ilyen termeléskorlátozásba kezdeni, mint amiről beszéltek, egyrészt mert:
- hitelből élnek, annak visszafizetéséhez termelni kell
- olyan tulajdonosi háttér van mögöttük, akik eleve másképp gondolkodnak, mint mi itt a fórumon
- jó részük külföldi tulajdonban van jó tőkeellátottsággal
- a méretüknél fogva teljesen más számok alapján gazdálkodnak, mint más "földi halandók", ez alatt azt értem, hogy az inputanyag és az értékesítési áraik jelentősen eltérhetnek attól, amit mi a piacon tapasztalunk, így az eredményességük is más alapokon nyugszik, mint a miénk
- stb még lehetne sorolni
Összegezve, szerintem ha ezek a nagyok termelnek, akkor a kicsik korlátozhatják akárhogy a termelést, senki nem fog érdemben foglalkozni vele.
Válasz #125. hozzászólásra
Ez nem lenne megoldás semmire sem.Feladnád azt a kis belföldi piacot is ami van? Ha mi nem adnánk/termelnénk,majd adna/termelne más.Simán jönne be a cucc Ukrajnából...
Inkább alkalmazkodni kéne,megkeresni hol lehet még hatékonyságot növelni,költséget csökkenteni.Nem egyszerű, de ez van.
Válasz #127. hozzászólásra
Pont erre gondoltam,és aki mondja az nem állna be a sorba.
Van benne valami abban amit mondasz. Én benne vagyok. De a kiesést behoznák kintről és piacvesztés lenne szerintem, bár piac így sincs szinte. De biztos lenne aki nem állna be a sorba és dörzsölgetné markát... akkor meg bukna a mutatványunk. :s
Csak az a baj,a magyar paraszt nem fog össze soha,ezt tudják a kereskedők is.Ez a szöveg,hogy ne termeljünk,ez csak addig,míg el nem jön a vetés ideje.Lázsd téli műtrágyaár.Mindenki azt mondta nemvesz ilyen drága műkakit,majd megtudják a gyártók,ha a nyakukon marad.Lázsd eljött a tavasz,a vetés,mindenki vette a drága műkakit.Ugyan ez a sztori most is a nemvetek elmélet.
Válasz #124. hozzászólásra
Tök felesleges tüntetni, inkább egy évig semmit sem termelni és mindenki megtudná ki az a magyar gazda az tutker, gondolj bele mekkora kapkodás lenne hogy vegyen már valaki valamit.Nem vennék vetőmagot alkatrészt vegyszert mükakit kevesebb gázolaj kellene, lenne ám fosás nem kis fosás!!!! Legalább egyszer fognának már össze a MAGYAR GAZDÁK!!!!!!!!!!!!A régi tagagállamokban az első a piramis tetején a gazda és mindenki más meg alatta van és kiszolgálja őket, nálunk meg mivagyunk az utolsó senki és mindenki minket rugdos hát menjenek a picsába!!!!!!!!
Válasz #123. hozzászólásra
Ki kell menni az utakra,még nem késő.Vagy a kossuth térre.Ki kell harcolni,hogy a lehívható pénz,egységesen területarányosan a tényleges földművelőjé legyen.Hiszen a földművelőjé a kiadás,és a kockázat egyaránt.Ha most nem lépünk,később ne sírjunk.Az augusztus kissé holt idő,kitudnánk harcolni a jövőnket.Kiabálni az utakon,"Gráf Mondjon le!!!!!!!!!!!!"
Válasz #122. hozzászólásra
Itt olvastam a fórumon hogy a bugyin székelő hunlad farm 800 millió támogatást kapott az állatlétszám miatt mert 2006-bam rengeteg állatra igényelt támogatást, most meg jól lecsökkentette az állat létszámot és a bázisjog alapján meg dőll a lé nekik, jól kitalálták nemde!!!!!!!!! DE szerintem még igazán nem ismerjük mi az sps igazi tartalmát majd csak akkor fogugk rádöbbenia cumira mikor belesz vezetve!!!!!!
Válasz #120. hozzászólásra
Hát most megnéztem, komplett demagógia az egész, szerintem azzal lehet a legkevésbé az állattenyésztést támogatni, ha azoknak ad támogatást, akik 2006-ban állatot tartottak, talán akkor nem azt kéne támogatni, aki most is tartja???
Olyan mindegy hogy hívják. Jobb lesz? Több pénzt kapunk vagy sem? Mikor kapunk annyit mint egy osztrák gazda??? Ez nagy kérdés. Ez megint arra megy ki hogy addig is míg megnyílik a piac a külföldi tőkések előtt még valahogy vágjanak egyet a MAGYAR paraszt hátán, szerintem...
Ezt láttátok ??????????????
SPS
Mi az a rejtélyes SPS-rendszer?
2009. augusztus 6. 18:37
Eszpéesz, eszpéesz, eszpéesz....dúdolgatta hajdanán, akinek kedvence volt a dal a száguldásról, Porschéról és szerelemről. Számos városinak, aki földet eddig még csak cserépben látott, az SPS rövidítés ma sem mond ennél többet. Márpedig a betűhalmaz mögötti fogalom miatt késhegyig menő vitákban mennek ölre a mezőgazdasági szervezetek érdekképviselői. Mi tehát az a rejtélyes SPS-rendszer?
Mi az SPS?
Az SPS (Single Payment Scheme) az új mezőgazdasági támogatási rendszer, amelyet jövő év január elsejétől vezeti be a kormány.
Annak ellenére döntött így a kormány a napokban, hogy még nem tudni, hogyan dönt az Alkotmánybíróság (AB) a Sólyom László által benyújtott alkotmányossági kifogásokkal kapcsolatban. Az SPS rendszer bevezetése alapjául szolgáló törvénnyel kapcsolatban kért a köztársasági elnök utólagos normakontrollt az AB-tól.
A mágikus rövidítés - ez jön a SAPS helyett.
A mágikus rövidítés - ez jön a SAPS helyett.
Az SPS támogatásnak két összetevője van: a „regionális” (hazánk ezen szempontból egy régiónak számít), s a kiegészítő, „történelmi”, a 2006-os támogatás alapján számítódik. Nagy vitát kiváltó változás a jelenlegi rendszerrel szemben, hogy az uniós támogatásra jogosultság önálló, vagyoni értékű jog lesz.
Miért alkotmányellenes Sólyom László szerint az SPS bevezetése?
Kapcsolódó írások
Jön az uniós mezőgazdasági támogatási rendszer
Sólyom László szerint sérti a jogbiztonság elvét, hogy leválasztódik a támogatásokhoz való jog a tulajdonjogról (önálló, vagyoni értékű joggá válik), s ezzel a változással nem számolhattak azok a tulajdonosok, akik korábban hosszabb távú szerződést kötöttek földjeik kiadására.
A „haszonbérbe adott termőföldek tényleges forgalomképessége, és így értéke is csökken. Ezt a törvény javaslatának indokolása is elismeri azzal, hogy kimondja: „más ára lesz a földnek, ha azzal együtt támogatási jogosultságot is átruháznak, mint akkor, amikor erre nem kerül sor.” – érvelt Sólyom az Alkotmánybírósághoz írt levelében. Az elnök szerint nem maga a vagyoni értékű jog létesülése alkotmányellenes, hanem az, hogy túl kevés a felkészülési idő.
Az sem elfogadható a köztársasági elnök szerint, hogy a 2006-os támogatás alapján jár majd a támogatás kiegészítő összetevője, mert „egyebek mellett mindazok a termelők hátrányt szenvednek, akik vagy a 2007. vagy a 2008. naptári évben kezdték meg tevékenységüket”. (A kormány szerint viszont ez a probléma megoldott: a kezdő gazdák is kapnak támogatást).
Kinek kedvez az SPS?
Lap.hu-oldalak
Mez?gazdaság.lap.hu
Az elfogadott törvény indoklása három példát hoz az SPS, s az eddig SAPS összehasonlítására, ezekből kiderül, hogy az állattartók sokkal több pénz kapnak az új rendszerben, a növénytermesztők – vagy legalábbis a rizstermelők – nagyjából ugyanannyit, a gyepet/legelőt (állattartás nélkül) tartók pedig sokkal kevesebbet.
A Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (MAGOSZ) viszont arra hívja föl a figyelmet, hogy a tervezett rendszer többletforrást nem biztosít, csupán az elosztás módja változik. Szerintük a jelenlegi kormányhoz közelálló körök szándékainak és érdekeinek megfelelően.
Igaz, hogy az SPS inkább a nagytőkének kedvez?
Annyiban igaz, hogy az állattartásban jelenleg sokkal inkább jelen van a nagytőke, mint a növénytermesztésben. Ugyanakkor a SPS pártiak hangsúlyozzák, hogy rohamosan épül le az állattenyésztés (amit kétség kívül a számok igazolnak), s a negatív folyamatnak valamelyest gátat szabhat az új támogatási rendszer, amely több pénzt juttatna az állattenyésztőknek.
Mi lesz végül is a viták kereszttüzében álló SPS-sel?
Sólyom László utólagos normakontrollt kért, az alkotmánybírósági döntés várhatóan ősszel születik meg.A Fidesz eltörli majd az SPS-rendszert – legalábbis ezt mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, aki egyben a Fidesz országgyűlési képviselője is.
agrártámogatások és morál
Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, aki egyébként köztudomásúan nem híve a korlátok nélküli szabad piacnak, erkölcstelennek tartja, hogy a fejlett országok támogatják a mezőgazdasági termelőiket. Ezzel ugyanis azoknak az elmaradott, szegény országoknak nehezítik meg a versenyét a világpiacon, amelyeknek gyakorlatilag semmi más esélyük nincs, mint hogy a mezőgazdaságukból éljenek.
A fejlett országok által létrehozott nagy nemzetközi szervezetek azután tetézik az igazságtalanságot azzal, hogy azon a szabadpiaci elvek gyakorlását javasolják ezen elmaradott országoknak, amelyeket a fejletteknek – mint a mezőgazdasági támogatások példája mutatja – eszükbe nem jut alkalmazni.
Nemcsak a támogatás hiánya jelent versenyhátrányt, hanem az alacsonyabb támogatás is – ezért tiltakoztak a hazai termelők az uniós csatlakozáskor, hiszen kevesebb támogatást kaptak, mint uniós társaik.
„Beszélhetünk-e jótékony (igazságos?) versenyről olyan gazdasági erőtérben, amelyben a tagállamok múltbéli támogatottsága, ennek következtében elért jövedelmei,
felhalmozott eszközei hihetetlen mértékben differenciálódtak, s jelenleg is igen eltérőek?#8221; – teszi föl a kérdést Udovecz Gábor, az Agrár Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatójának egyik előadásának összefoglalójában. Amelyből kiderül, hogy míg Hollandia több mint 1100 euró uniós támogatást kapott hektárként, addig Magyarország 170-et sem (2004-es adatok) Sajnos, arról egyelőre nem esik szó, hogy a múltbeli teljesítményeket – az eltérő hozamokat és a kvótákat –, tehát a történelmi támogatási jogcímeket, mint versenyt torzító szabályozási szempontokat kiiktassunk a rendszerből – jegyzi meg a szerző. Ezen a gondon nyilvánvalóan nem segít az SPS sem.
Válasz #115. hozzászólásra
http://hirdetmenyek.magyarorszag.hu/?SZO=balatonkenese&oldal=1&x=15&y=5
Válasz #116. hozzászólásra
ezt félreértetted.
www.mnvzrt.hu
Melyik honlapon lehet megnézni a kifüggesztésre beadott földeket?
Válasz #113. hozzászólásra
Remélem kiagyalnak valamit, már nagyon itt lenne az ideje, hogy kiálljunk magunkért.
Itt a fórumon egy páran azt mondják hogy halgat a maggosz vezérkara és nem foglalkozik az sps elfogadott kormánydöntéssel, de aki ma nézte a sorolót az láthatta hogy jakab elnök nyilatkozott az ügyben és tárgyal a vezérkar az ügyről.
egyetérterk! foogalmazzunk meg egy levelet az ab nak én megírom és felteszem a fúrumra nyilt levélként küldjük a vezetőknek gráf gordon m1 tv2 rtl ab sólym stb. ne hagyjuk magunkat mert elveszünk!
Qrva görbeorrúak irányítanak mindent. Nekik meg földünk kell. És tudják hogyan szerezzék meg. Vagy nagyon a sarkunkra állunk vagy elveszünk.
Válasz #106. hozzászólásra
Előbb-utóbb agyon is leszek. Minél később cselekszünk annál több lőszer kell majd...
Válasz #108. hozzászólásra
Az állattartókon keresztül meg a gabonatermelőket. ha nincs ami megegye amit termelünk akkor, kénytelenek leszünk a 22000 forintos búza helyett ugart termelni.....egyébként a politikai pártok lepaktáltak egymással. Emlékezzetek vissza! 2004-2005-ben sokkan enyhébb dolgokért mozgósítottak. Most meg lapul mindenki Jakabtól Gráfig.
Válasz #105. hozzászólásra
hüvelyesre adtak bázisjogot.
lucernára, gyepre, silókukira nem.
pont az álattartókat szopatják
Válasz #106. hozzászólásra
Nincs nekünk gazdálkodóknak valami védelmi szervezetünk?
Vagy nesze parasztok , menjetek a vágóhidra mint a birkák?
Valami tökös legény kiállhatna oszt leoszthatná ezeket az idiótákat odafenn egy életre.
Válasz #105. hozzászólásra
Ez olyan mintha azt mondanák, hogy 2 éve elvettük a házadat, mert úgy építkeztél, hogy bordó cserepet raktál fel a piros helyett! Agyon kéne lőni aki ilyen rendszert kitalált4
Ez az SPS rendszer nem normális dolog.
2007 végén azt mondják, hogy az alapján jár a történelmi bázis jog, hogy mit vetettem a földembe.
De 2006-ban nem volt szó arról, hogyha ne adj Isten hüvelyest, vagy cukorrépát vetek akkor éveken át nem kaphatok SPS támogatást azon területekre.
Hogy a fenébe lehet olyat kitalálni, hogy visszamenőleg eldöntsenek valami eszetlen dolgot?
Bizonyára okosan és ügyesen, hogy a bennszülötteket ne kelljen ezzel a kis pénzzel támogatni.
Válasz #103. hozzászólásra
Szintén zenész. 100ha-ra van 25ha bázisjogom. Ha bevezetik az SPS-t akkor visszaadom a földeket. Azt a 25ha-t megtartom ami saját és elhobbizgatok rajta.
Remélem megbukik a sps bevezetése nagy szopatás nekem mert 2007 ben kezdtem igazán a termelésbe,
Válasz #97. hozzászólásra
ez az
igy jó is lenne!!!!
100
Válasz #98. hozzászólásra
Nagyon remélem én is mert abból nagy ugatás lessz az tuti!!!!!!!!!
Válasz #95. hozzászólásra
Ez a képlet szerintem nem ide tartozna.
Válasz #95. hozzászólásra
Na azt nagyon gyorsan felejtsd el, az SPS mindent felülír. Én hallottam beszélni a nyujtót az sps-ről,és -remélem félreértettem- mintha azt mondtavolna, hogy a szántóföldire maximálják a kifizetést és a másiki felét átcsoportosítják azoknak,akiknél van állattenyésztés.
Válasz #94. hozzászólásra
2 éve még tudtam, hogy mire jár magyar pénz és mire nem. De tavaly óta - elektronikus kitöltés - nem tudok semmi mankóba kapaszkodni. Honnan tudjuk azt, hogy mire jár mennyi pénz..........
Válasz #93. hozzászólásra
Ez a 2002-as koppenhágai megállapodás számítási képlete 2009-re.
Válasz #83. hozzászólásra
Nálunk a vadásztársaság eggyik földem mellett vetett kaszátókeveréket és beirták hogy "vad főld" a támogatási kérelembe, televolt parlagfűvel állítólag még a büntetést is megúszták a vad föld fogalommal,nagy faszok ugye!!!! Járj utánna a lehetőségnek!!!!!!!!!
Válasz #92. hozzászólásra
Ez mi akar lenni ?
Válasz #91. hozzászólásra
Az nem is baj, majd lesz valahogy. Én csak azt nem tudom, hogy 10 évvel ezelőtti árakat figyelembe véve mit vessek???
És , hogy mennyi pénzt kapunk rá 2009-ben??? Én olyant is hallottam, hogy a számítás így lesz:
4,73 to/ha referenciahozam * 63 EURÓ * 0,65 ( 65 %-át kapjuk a régieknek ) = 193 EURO...
mi ebből az igaz???
Válasz #89. hozzászólásra
Röviden gyakorlatilag semmit. csak örökölni. Itt a link:
http://www.mvh.gov.hu/wps/portal/!ut/p/_s.7_0_A/7_0_CH?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/MVH_hu/Hirek2/H20090127001
De olyat is hallottam, hogy 2 éven belül megszűnik az egész.