Hirdetés
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Használt szántóföldi permetező új
- Direktvetés, no-till. új
- AKG támogatás új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Talajmegújító Mezőgazdaság új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
Cikkajánló
Marhatrágyát ilyen drágán még sohasem adhattak el
A régi közmondás szerint az ízlésről nem lehet vitatkozni.
Hirdetés
1603 hozzászólás
mi volt az elővetemény vagy hogy őszi triticale volt-e mert ezt a járó triticale dumát nem kell ám bevenni.
Sziasztok!
Egy haverom tritikáléja. Okt. 3-án vetett. Fémzárolt, csávázott vetőmag. 80 hektár mind így néz ki. Minden mellette lévő tritikálé szebb. Valakinek van ötlete?
Válasz #792. hozzászólásra
Szia.Milyen előnye van az ikersoros vetésnek kalászosban?
Válasz #799. hozzászólásra
Mekkora termést lehet vele elérni?
Megdőlésre és a betegségekre mennyire fogékony?
Aratni nehéz?
A vadkár miatt sajnos már ilyen növényekben kell gondolkodnunk.
Válasz #798. hozzászólásra
Februári vetést emliti,nem a márciusit...
Máricusi vetésű GK Szemesnél milyen terméseredményekre lehetne számolni?
Válasz #796. hozzászólásra
Tavaly nekem 28 körül volt a sikérje...
Idén lehet hogy kipróbálják páran a GK szemes télvégi vetését .
Válasz #794. hozzászólásra
NEKEM TAVALY 1 HOLDON 3680 KG TERMETT DE SOK VOLT BENNE A DŐLT.
GK Szemes, a siker növény
Dátum: 2014.09.18
Tisztelt Partnerünk!
Elérkeztünk az esztendő azon időszakába, amikor érdemes egy kicsit több figyelmet fordítani arra, hogy milyen vetőmag kerüljön a földbe.
Ez alakalommal a tritikáléról szólunk néhány szót. Ez a növényfaj a gyengébb adottságú talajok takarmánynövényeként lett ismert. Néhány évvel ezelőtt azonban már megismerhettünk olyan tritikálé fajtákat is, melyek ezt a hagyományt felülírták azzal, hogy a modern humán étkezésben is megállják a helyüket.
Jelen hírlevelünkben a humán étkezésben is mára már megismert és elismert GK Szemes fajtával foglalkozunk kicsit bővebben, hogy esetleg aki még nem értesült érdemeiről, az is informálódhasson róla. Előnyös - figyelemre méltó - tulajdonságai közül szeretnénk néhányat kiemelni, miért is válassza a gazda ezt a tritikálé fajtát.
Keresettsége többcélú felhasználhatóságában, különlegességében, sikere pedig kimagasló terméshozamában rejlik. A GK Szemes szemminősége eltérően a takarmány fajtákétól nem lisztes, hanem acélosabb, pirosabb szemű, nem törékeny, így sérülésmentesen takarítható be. Emellett fehérje, ásványi anyag és rosttartalma is kedvező, amely alkalmassá teszi a humán táplálkozásban való felhasználásra és a humán élelmiszerek előállítására. A GK Szemes, a „rozsbúza”, a rozsmalmok keresett fajtája.
Megemlítjük többcélú felhasználhatóságát az állati takarmányozásban is. Agrotechnikától és hasznosítási iránytól függően az erőteljesen fejlődő, dús állomány következtében nem csak szemesként, hanem zöldtakarmányként, akár szilázsként is felhasználható.
A GK Szemes szegedi nemesítésű, korai érésű, szálkás kalászú őszi tritikálé fajta, amely 2010-ben kapott állami elismerést. Az egész ország területén biztonsággal termeszthető. Vetésidőre nem érzékeny, de lehetőség szerint őszi vetését október második felére ütemezzük. Szükség esetén kora tavaszi vetésre is alkalmas a fajta. Rövid szalmájú, jó állóképességgel rendelkező, megdőlésre kevésbé hajlamos. Gyors kezdeti fejlődés és jó bokrosodó képesség jellemzi. A jó minőségű búza termőterületeken kiemelkedő terméshozamot tud elérni, de a jellemzően rozs- és tritikálénak való területeken is 4-6 t termést ad.
A GK Szemes az egész ország területén biztonsággal
termeszthető. A vetésidőre nem érzékeny, az őszi
vetés akadályoztatása esetén kora tavaszi (február,
március első fele) vetésre is alkalmas. Fémzárolt
vetőmagból az ajánlott vetési norma 200-225 kg/ha.
Kezdeti fejlődése gyors, a gombabetegségekre
közepesen ellenálló, fungicides kezelése okszerű.
Tápanyag-ellátottság szempontjából a talajtípustól
és az előveteménytől függően 120-140 kg NPK
javasolt 2:1:1 arányban. A tavaszi fejtrágyát (N 2/3)
javasolt két részletben kijuttatni.
Biológiai termése nagy (szem+szalma), ami alkalmassá
teszi silókeverékekben való felhasználásra is.
Kimagasló terméseket a jó vízgazdálkodású búzaterületeken
lehet vele elérni.
Ikersoros október 14-i vetés, Hungaro II.fok. Attól féltem ezen is víz áll mint a ki nem kelt búzán ami november elején lett vetve. Vegyes érzelmeim vannak a búzával kapcsolatban...
Vetés még bedolgozás előtt.
350-400kg normával.
Késői vetést szerintetek érdemes lenne lehengerelni, azonnal vetés után?
Láttam pár kukorica tarlóba tárcsázott vetést, nem nagyon mozdulnak.
Válasz #788. hozzászólásra
Tegnap előtt vitt 1ha-ba vetni ismerős, majd kíváncsi leszek milyen lesz / ha el nem felejtek rákérdezni / .
Válasz #787. hozzászólásra
Tavaly vettem szemest október végén,de még kora tavasszal nem.A termés közepes lett de a sikér 26-28 közötti...
Válasz #786. hozzászólásra ÉS te már próbáltad?
Válasz #782. hozzászólásra
A GK szemes még februárban is vethetö
www.gk-szeged.hu/vetomag/kalaszosok/tritikale/gk-szemes
Válasz #782. hozzászólásra Ha mindenáron kalászost akarsz akkor inkább valami tavaszit nézzél.
Válasz #782. hozzászólásra Szerintem felejtős. Azért hogy 20-25 mázsát vágj róla? Inkább vess tavasszal kukit, vagy naprát.
Válasz #782. hozzászólásra
Inkább búzát megemelt vetömag normával legalább 300kg
Sziasztok, vetet mar valaki késő Decemberben tritikálet?? Kinek mi lett belőle??
Válasz #780. hozzászólásra
11.08
Válasz #779. hozzászólásra
Mikori vetés? Ráférne még a jó idő
sorol már
Válasz #776. hozzászólásra
Azért a kép kicsit csalós, mert jobbról sütött a nap és olyan mintha sárga lenne, pedig szép élénkzöld
Tritikálé helyzetkép szabolcsban:
Válasz #774. hozzászólásra
Novemberi vetésü öszi árpa tartja nálam a csúcsot.60q fölötti lett...
Ha nem lesz hideg a tél, akkor a tritikálé egy november végi vetést is elbírna legrosszabb esetben?
Válasz #765. hozzászólásra
Saját részre jobban megéri nekem termelni mert kevesebb a kiadásom rá, kb 5-6q ával kevesebbet terem mint a buza, de max 1 mázsa mükakit kap csak, nem szoktam fujni sem mert nem volt rá szükségem, szalmába is 30%al többet adott mint a buza, arrol nem beszélve h a gyengébb földeket is tudom igy hasznositani.
Válasz #771. hozzászólásra
Na majd meglátjuk, a kombájn megmondja. A békést szerettem, nem egy csúcstermő fajta, de 4 év átlaga 50g fölött picivel mindig és azt tudod hogy nálunk vannak homokosabb területek is.
Válasz #770. hozzászólásra
Majd még tavaszon fogsz csodálkozni hogy a többihez képest sokkal gyengébb mert később indul meg a lupusz tavaszon dupla erősen mutatkozik utánna ez is beindul én azért 260 vetettük.
Válasz #769. hozzászólásra
Igen ki van kelve szépen,picit ritkának találom azt mondták max 220-al vessem be is tartottam majd meglátjuk. Különben sokkal sötétebb zöld mint a békés vagy a csillag.
Válasz #767. hozzászólásra
Gondolom neked is szép a géniuszod mert te időben elvetetted mi is elvettettük az utolso pillanatba még esők előtt mert itt már vetni most nem lehett sajnos mütrágyát csak az első fok alá sikerült kiszorni mert nem volt már idő .
Válasz #767. hozzászólásra
Ez csak nekik nem megy de ennek egyedi okai vannak.
Válasz #766. hozzászólásra
Hogy-hogy nem nem nagyon megy nekik a búzatermesztés? Nálatok pedig jó földek vannak, ismerős azt szokta mondani hogy nálatok a parasztnak csak megszületni volt nehéz
Válasz #764. hozzászólásra
Ha saját részre termeled jobb mint a búza . Itt nálunk a helyi kolhoz tavaly ota termeli a tritikálét mert a búza termelés nekik nem nagyon megy de fekete földön jobb a búza termésre is és árban is,
Válasz #764. hozzászólásra
Nálam nem terem többet a triti mint a búza. A búzát viszont mindig el tudtam adni jobb áron, míg nem egy olyan év volt, hogy a tritit nem vette a kutya sem.
Idén 3 hektárt szeretnék vetni, csak még kukorica van a helyén, szántás elött ki akarok szorni pár trágyaszoró ganyét, nagyon hajt a kiváncsiság h 22ak-ás földben mit teremhet! Nekem nagyon bejött, szeretik a bikák nagyon, disznoknak csak 20%ba keverem a darába, de a buzához képest "szinte" igénytelen, nekem mint takarmány, kisseb költségbe kerül mint a buza, igy jobban szeretem,
Válasz #760. hozzászólásra
Én tavaj vágtam , kb 70g-ás erős szárú, megdőlésre nem hajlamos anyag volt, mellette valami martonvásári lefeküdve 40-45-öt adott
Válasz #759. hozzászólásra
Nem csak felétek, itt is egy jó 1000-essel volt kevesebb az ára mint a búzáé, különben a GK békés búza elég jól tűri a gyenge homokot, látszólag silány, ritka állomány simán kilöki a 40g-t.
Válasz #759. hozzászólásra
Én Gk szemes-t vettem fémzároltat 2 évvel ezelőtt, kövér szemek voltak, és fajsúlyos is, 3/4 résznél elfogyott a mag, mert db-ra gyorsan kiszórta a vetőgép, én meg súlyra kalkuláltam .
Titán fajtát ismeri valaki?
Válasz #758. hozzászólásra
Jó lenne ha be is lépne, ne csak a küszöbön álljon. Idén eladhatatlan a tritikálé felénk, nem is vetünk egy szemet sem Pedig homokról csak azzal tudunk értelmes termést lehozni.
Küszöbön a tritikálé forradalma
Forrás: Erdei Gabriella - Agroinform.hu/Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.
Létrehozva: 2014-10-21 10:08:38
Fontos eleme lehet a jövő egészséges étrendjének a tritikále (rozsbúza), amit itthon még kevesen ismernek és fogyasztanak.
Magasabb rost és ásványianyag-tartalom jellemzi a hagyományos búzához képest, és könnyebben feldolgozható, mint a rozs.
A tritikále két ősi kenyérgabona, a rozs és a búza keresztezéséből jött létre, használatában mégis háttérbe szorul az emberi fogyasztás - mondta Ács Péterné, a Gabonakutató Nonprofit Kft. laborvezetője. Hazánkban jelenleg 99 százalékban takarmányként használják, holott sok olyan tulajdonsága van, amelyek miatt a humán felhasználásban is előkelőbb helyet érdemel.
Az ásványi anyagok közül a tritikále kalcium, kálium, a magnézium, a cink, a réz, vas és a szeléntartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé. Mindegyik elem nagy jelentőségű a szervezet egyensúlyának fenntartásában, az immunrendszer és az enzimek működésében.
Nem ősi, de magyar
A tritikále (Triticosecale) kutatása bő száz éve kezdődött, a termesztése pedig mindössze pár évtizede folyik. Hazánkban termőterülete tíz év alatt, az új évezred első éveire elérte a 140 ezer hektárt. Világviszonylatban is folyamatosan nő a területe, ma már több mint 4 millió hektáron termelik. E gabonafaj kutatásában a világelsők közt vagyunk: a világ első termesztésre alkalmas fajtáit Kiss Árpád nemesítette és Magyarországon jegyezték be 1968-ban.
Válasz #756. hozzászólásra
Október elsö hetétöl számitva a tervezet vetömag normát heti 10 kilóval!!
Így novemberi vetésnél mennyivel kéne növelni a vetőmagmennyiséget/hektár?
Válasz #754. hozzászólásra
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Válasz #753. hozzászólásra
250kg és tavasszal 2x200 AN34%