Hirdetés
- AKG támogatás új
- Grubber új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Búza termény felvásárlási árak új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Egyedi munkaeszközök házilag új
- Gaspardo vetőgép-munkaeszközök. új
- Agrártámogatások kifizetése új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
523 hozzászólás
Nova Combi 3000-el mennyit tudtok elveti óránként vagy egy műszak alatt? Apró magból vagy búzából?
Válasz #271. hozzászólásra
amit leírtam az előző hsz.ben az teljesen pontosan kijött nekünk.Reggel engedtem le a maradék magot, 70 hekit elhuztunk 2 nap alatt.Műtrágyával együtt v
etettük,a tankolás kissé fárasztó volt
4 kiló alatti normánál én nem javasolnám a szimpla sortávot-túl kevés van kinn a celláskerekekből és a rázkódás miatt nőhet a norma,valamint szimpla sortávolságon az egyes elemek által adagolt mennyiségek közt is több eltérés lehet.
Na és akkor most a 3 írásból melyik a jó? Mert egy biztos hogy nem dupla sorosra akarom vetni hanem rendesen de tavaly leforgattuk és túl sokat vetett így is.Most azért akarom tartani azt az 500000 csírát hektáronként tehát olyan 4kg-ot
Válasz #269. hozzászólásra
szevasz haver tehetnél be vetés utáni keléses képeket csak úgy unalom ellen..........
vetés előtti keléseseket nehéz lenne.......
12-t ne forgass...pontatlan lesz
a talajkerék átmérőjét mérd meg, a tüskéket leszámolva persze, mert azok a földben mennek, aztán számolj kerületet D x pííí, qaztán kiszámolod mennyi métert teszel meg egy hektáron, elosztod a kerékkerülettel, megkapod mennyit pördül a talajkerék egy hektáron, nálam a gyári adatok elég hanyagok voltak, azért érdemes ezt végigszámolni.
na és akkor ezután nagyjából tudod azt a sebességtartományt, ahol vetni fogsz, kiszámolod mennyit fordul ienkor percenként/másodpercenként a kerék, és legalább 1-2-3 tized hektárnyit forgass le...
még egy dologgal vigyázz, az első 4ed, vagy fél fordulat a holtjáték miatt lehet h nem visz magot, magyarol ezt ne számold bele a forgatásba.
amúgy a vájútoligálós mérős dolgok passzoltak, de 12 forgatással ne állj neki repcét vetni, mert be fog csapni!
röviden ennyi
Válasz #266. hozzászólásra
A vetőgép elején egy karral betolod a két vályút a leforgatási próbához a műtrágya és a vetőmag alá is. A talajkeréken forgatsz 12-őt. A kapott mennyiséget megméred valami digitális mérlegen. Amit a kollégám használ az grammokban mér. A számot átváltod kilóra és szorzod 100al így megkapod a hektáronkénti mennyiséget kg-ban. Tehát ha 2000 gr-ot mutat a mérleg akkor az 2 kg x 100 = 200 kg/ha mag vagy műtrágya. Mi így használjuk.
Válasz #266. hozzászólásra
33 fordulat a talajkeréken és a felfogott mennyiséget 33 szorzod, tehát 100gramm esetén 3,3 kg a norma.
Nálam a hatodik pozicióban ennyi a norma (dupla sortávolságnál)
Levél vagy ékszermérleggel érdemes mérni,5-10000 ért egész jókat kapni.
Majd egy leforgatási próba folyamatot írjon már akinek ilyen gépe van mert kicsit érthetetlen ahogy le van írva a használatijába.Lehet saját szavakkal jobban letudja valaki írni
Válasz #264. hozzászólásra
Mért mi különbség van a kettő között és melyik felé pozitív irányba
Ez vega, nem nova combi...
ég és föld
Válasz #260. hozzászólásra
Pont úgy pattognak a csoroszják mint az IH-n.
Régi monitorom van, de azért elmondom
nálam a művelőútnál van egy kis ikon, azt megnyomod, kiír két számot pl: nekem 4 méteres a gép 20 méteres a perm. keret, ilyenkor az jelenik meg h 5:1
az 5 a ritmust jelenti, minden 5ödikre kapcsol, az 1 a második szám foly. változik, azt jelenti h a ritmuson belül hol tartasz éppen. amikor ez a szám 5:5, na akkor zárja a sorokat.
nálam van egy set gomb is a monitoron, ha ezt hosszan nyomod, elkezd villogni, ilyenkor tudsz belenyúlni mindegyik számba. ha pl körbeveted a táblát és ő ugye váltana a felemeléskor, vissza tudsz lapozni, h végig rakja körbe a művelőutat.
a 18 méter 3 méteres géppel csak úgy megy, ha egy fogást félgéppel mész... ilyenkor érdemes betoligálni a magelzárókat, vagy venni egy ilyen mágneskuplungot, beépíteni a feléhez, és tenni egy kapcsolót, de ehhez szét kell húzni az adagolót, és ha ennek nekiállsz k.rvára szidni fogsz
a nyomjelzőnél nálam még magamnak kell átváltani h jobbost vagy balost emelek, meg van egy vill.oszlop mód, ahol a gépet nem emeli, csak a nyomjelzőt.
ha az új már automatában vált, lehet h ha nem emeled fel teljesen, csak annyira h ne érjen a földre, akk nem vált át, de ez csak találgatás...
Válasz #258. hozzászólásra
Egy két kérdésem lenne pl:
Hogy tudom beállítani a művelőutat hogy hány méterenként csinálja tehát hogy 18 méter vagy 24 vagy ilyenek ami nekem a permetező meg a műtrágyaszórási szélességem a gépeknek.
A másik a nyomjelző hogy én hogy tudok beleavatkozni hogy ha én nem arra az oldalra akarom lerakni a jelzőt amerre épp jönne mert hát ez nem SPC hogy átváltom hanem ahogy felemelem a gépet akkor ő automatikusan átvált vagy mi legalábbis a tavalyi gépnél így volt.De ha nekem még mindig ugyanaz az oldal kell akkor mi a teendő.Vagy ha egyik se kell mert mondjuk össze ér már a két nyom és felakarom mindkettő nyomjelzőt emelni.Hát hirtelen ezek jutottak eszembe.remélem nem akasztalak ki a kérdésekkel
http://www.youtube.com/watch?v=gcMiiyTwjgw&feature=related
Válasz #258. hozzászólásra
Miért neked mikor a géped? hogy azóta más a monitor
az a baj h nekem még a régi monitor van, külső csoroszlyanyomás állítással...
ha konkrét kérdésed van, és nem a monitorral kapcsolatos, akk írj
Válasz #256. hozzászólásra
Hát ami a képemen van az tavaly volt és akkor traktorral meg kezelővel jött a gépkapcsolat de én vetettem el a trakival.De most csak gép fog jönni és semmi kezelő bár azt mondták elmondják hogy működik csak mire ideér felakarok készülni belőle hogy működik a monitorja is pl meg úgy minden
megvettétek a 3m-est?
Válasz #254. hozzászólásra
Minden működése állítása minden minden
Ha megoldható
mire vagy kíváncsi?
Van valakinek magyar leírása a gépről?olyan részletesebben kellene ha létezik egyáltalán
köszi meglesz
Kár vitatkozni hogy húz e földet vagy sem, különben a tömörítő kerék nyomát hogy tudná eltüntetni? Én sem azt mondtam hogy a magot takarja. De ezt már írtam .Szép napot.
ja az ujjas borona 12,5cm-es osztásban nem húz földet...
max ha már jól összeszedte a szármaradványt
nem kell meggyőznöd, tetőtől talpáig ismerem a gépet...
Válasz #246. hozzászólásra
Az ujjas borona valóban a tömörítő kerekek nyomát tünteti el de ezt csak úgy tudja megtenni ha földet húz rájuk ha nem is sokat tehát segít betakarni a magárkot is. Vetéskor itt is kap még a terület egy külön tárcsát vetés előtt mert mi is úgy tapasztaltuk ahogy TM155 írja hogy így végez a legjobb munkát. De biztos hogy betakarja a magot. AZ esti 16 mm eső miatt most nincs vetés. Ha lesz indulás majd készítek képet és feltöltöm.
Válasz #246. hozzászólásra
én ezért akarok az első sorral repcét vetni,10 kilométeres sebesség fölött jól dobják a tárcsák a földet nem marad takaratlanul a mag.Tavaly a jd 750 a után több maradt fölül mint a tume után.Az tény hogy összetaposott nyers talajnál tényleg nincs mivel betakarni a magot.Zöldtrágyavetésnél ment előttem tárcsával egy traktor mindenféle elmunkálás nélkül,ezeknél lett legjobb a kelés.Meg a gyom is legkevesebb volt.
szerintem okoz problémát
a kombi csoroszlya alapból széles árkot nyit, nedves földön sekély vetésnél nyitvahagyja...
erre rájöttek a finnek is, konstruáltak rá egy faja takarótárcsasort, 2004-es finn használt gépeken egyen-egyen még lehet látni, de ha szar úton mész, ahogy kopírozza a talajt a hátsó keréksor, bele tud akadni...
ami földet a kerék utáni takarópálca ráterel,az meg 0!
az arra való, hogy a keréknyomot eltüntesse cserepesedésre hajlamos talajon, az nem magtakaró...
a magot a keréksor előtt illik betakarni, egyébként nem lesz talaj-mag kapcsolat.
sokminden el van nagyolva, pl repce vetésnél nyugodtan fel lehet tenni hátra egy literest farosnak, aztán terelgetheti a magot, se oszlatókúpot, se semmit nem építettek bele...
szerintem a magtakarás az egyik legfontosabb dolog egy vetőgépen, ha ez nincs megoldva, könnyen érheti meglepetés az embert...
Válasz #244. hozzászólásra:
A vetőcsoroszlyák után jön még egy tömörítő kerék sor és azután még egy rugóujjas borona. Nem marad nyitva a magárok tegnap is foltokban májas volt a talaj és szépen eldolgozta.
Az nem okoz problémát a Tume vetőgépnél, hogy az előtömörítő-mélységhatároló kerék lenyomja a talajt, aztán a tárcsa megnyitja, de nem hullik rá föld és nyitva marad a magárok? Persze ehhez olyan talajállpot is kell. Tavasszal felénk a nedves talajon sajna ez probléma lehet.
Válasz #239. hozzászólásra
5200 üóra van benne eddig jól bírja magát.
Válasz #241. hozzászólásra
Frissen előkészített talajon jó a nyomjelző azt mondja a traktoros, utoljára veti a forgókat ott már nem szokta használni főleg ha nem egyenes a tábla széle. Tavaly alulról számolva a 3.-ba volt de úgy mélyre rakta, az éven a 2.-ra van állítva. Lucernában az elsőben volt.
Válasz #235. hozzászólásra
én nem használom a nyomjelzőket,a tükörbe frankón látom hol megy a gép.Meg ezek a nyomjelzők direktvetésre vannak tervezve,a normál talajba szabályos árkot vágnak.Mi a dupla sortávnál először az első sorral próbáljuk meg mert arra dob földet a második sor főleg nagy sebességnél.Amúgy nálatok a mélység kerék hányadik rovátkába szokott lenni repcénél?
Válasz #238. hozzászólásra
ködösíts wáze
ha köd van megbodrom a hajam és eléneklem nektek- mint a omagabrigádosok - az silveresőt...........
viváá eső 2010!!!!!
a téma ezennel a túmeee...............
Válasz #238. hozzászólásra
A ződmasina jól birja a strapát? nem romlik még?
Válasz #237. hozzászólásra
Becsületes parasztgyerek vagyok én, ilyesmit nem csinálok mármint ködösítést.
Válasz #236. hozzászólásra
Akkor vissza mindent, már majdnem megijedtem, h ködösitesz sook más fórumozóhoz hasonlóan
Válasz #234. hozzászólásra
Mikor írtam én MTZ-ről?
Max hogy MTZ féklámpa kapcsoló működteti a phylazonit szórót. De mást nem írtam szerintem .
Válasz #231. hozzászólásra
A hátsó sor megy. AZ egyik oldalon nincs lecellázva a két egymás melletti vagy is marad a gabona sortáv, hogy jól jöjjön ki a csatlakozó sor a nyomjelző traktorközépre van állítva.
Válasz #233. hozzászólásra
RTomika, áruld már el, miért papolsz MTZ ről, viszont Fendt-es fotót raksz fel?
Válasz #217. hozzászólásra
2x20 NP műtrágya megy a repce alá 200 kg/ha
Válasz #230. hozzászólásra
Frankón meg van alkotva!!!
Válasz #228. hozzászólásra
a dupla sortávolságnál az első vagy a második sorral vettek?
Phylazonit szórás és bedolgozás.Vetőmag és műtrágya talajba juttatása és a talaj lezárása egy menetben. Az egyik képen a piros körben látható a phylazonit szóró automatikája. A tábla végén ahogy a tárcsát emeli fel a függesztőkar hozzáér az MTZ féklámpa kapcsolóhoz és ezzel kikapcsolja a szivattyú villany motorját. Így erre nem kell figyelni a gépésznek.
Válasz #212. hozzászólásra
Hát én még a mash expón láttam hogy 11 vagy 12 milla volt a 3 méteres vader és úgy emlékszem tárcsa nem volt az elején
Válasz #218. hozzászólásra
Műtrágya típust most hirtelen nem tudok mondani. Ma lucerna vetés volt 25kg/ha mag mennyiséggel ez alá 250 kg /ha ment. Most per pillanat esik ha az idő engedi az indulást akkor repce alá 200 kg/ha műtrágyára lesz beállítva. A repce dupla gabona sortávra attól függően hogy fajta vagy hibrid 2,4-4 kg /ha magmennyiséggel lesz vetve.
Válasz #220. hozzászólásra
Azzal a "nagytudásuval" kellene kipucolatni stangával a tömörítő kerekek közül a földet aki ráengedte a talajra a gépet.
Válasz #225. hozzászólásra
Vehetsz hozzá opcióban Axiálos helikoptert, vagy 1 másik traktort 6 méter lánccal...
Ha vetés közben elkap egy eső, akkor a földúton is így kell hazahúzni???
Az a kérdés h. minek engedik rá a földre??????????
Ezeknél a cégeknél 1nél sincs épeszű agronómus, vagy a-szerű fickó aki lefújná még előtte h. rámenne?????????????
Állna kint a faxba ott a mezőn aztán nézegesse ott a paraszt ha iszap van...........