Gázolaj árak 632 Ft Benzin árak 614 Ft EUR 410.68 Ft USD 393.86 Ft CHF 436.49 Ft GBP 495.05 Ft

Fórum

Új földtörvény

Létrehozta: , 2010-07-06 19:13:07

Kedvencekhez Segítség

3685 hozzászólás
#3335 Peti1230
2014-04-23 19:03:14

Válasz #3335. hozzászólásra

Érdekes hogy az AGRÁRMÉNÖK nincs benne, illetve van de a Bsc-nél, pedig az Msc szak!!

Van különbség a földműves minositesbe hogy te aranykalászos vagy pl. Agrármérnök földműves vagy? Meg van jelölve, beleirva?

Nincs profilkép
#3334 Scipio
2014-04-23 18:00:56

Tudna nekem valaki írni egy jogszabályhelyet, amire ez a cikk hivatkozik?

http://www.agroinform.com/aktualis/Jogszabalyvaltozas-Majustol-szigorodnak-a-foldcsere-szabalyai/20140422-25334/

Azt hittem a cserét szabályozta a földtörvény, de úgy tűnik van valami kormányrendelet is...

#3333 Jakabjóska
2014-04-23 12:05:44

Válasz #3331. hozzászólásra

Ez a mostani hivatalos lista.

Én ma voltam a földhivatalban, ott innen kereste ki az ügyintéző.

Nincs profilkép
#3332 MtzMakai
2014-04-23 11:57:40

Válasz #3330. hozzászólásra

Szia! Nem fogadják el sajnos, én is azt akartam beadni... Így lehet menni Aranykalászos tanfolyamra.

#3331 ..MZ/X..
2014-04-23 09:28:09

Válasz #3332. hozzászólásra

Nem kell semmit csinálni, a földműves nyilvántartás nem helyhez hanem személyhez kötődik. A lényeg az, hogy megfelelj a földműves kritériumoknak. Ha költözöl és az üzemközpontod változik akkor azt bejelented és módosítják, ennyi. A bejelentett üzemközpont a lényeges, nem a lakhelyed.

Nincs profilkép
#3330 Petyko16
2014-04-23 09:13:49

Lehet, hogy sokaknak életszerűtlen a kérdés, de engem már kíváncsiságból is érdekel. Mi van ha most mint záhonyi regisztrálok a földműves nyilvántartásba, majd 2 év múlva elköltözök Sopronba? Akkor mi van? Sopronba újból kell regisztrálni? Vagy hogy van? Záhonyba töröltetem magam, Sopronba meg regisztrálok?

Nincs profilkép
#3328 Ádám05
2014-04-21 19:45:30

Válasz #3328. hozzászólásra

:) igen ott benne mert rosszat idéztem:
a földműves papíron a 504/2013. (XII. 29.) Korm. rendelet szerepel http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300504.KOR ,
abban pedig nincs benne...

Nincs profilkép
#3327 Ádám05
2014-04-21 19:32:43

bejelentkeznék földművesnek és nézem a végzettséget adó kapcsoló rendeletet (34/2014. (IV. 4.) VM rendelet- http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400034.VM )
de nem találom a növényvédő és méregraktár kezelőit benne.
mi a véleményetek erre?

#3326 Gabesz2
2014-04-21 09:44:48

Válasz #3325. hozzászólásra
Beírod, a szakmádat és meg adod a lakhelyedet, mint üzemgazdaság központ és kész.

Nincs profilkép
#3325 Petyko16
2014-04-21 09:03:48

Válasz #3324. hozzászólásra

Kösz!
Akkor ezek szerint elég ha a kérelem II./1-es pontjánál beikszelem, hogy IGEN az üzemközpont azonos a lakóhelyemmel és kész is? A többi II./2-3-4es pontokat akkor nem kell figyelembe venni ezek szerint?
Én úgy értelmeztem a rendeletet, hogy azokat 2-3-4es pontokat akkor kell kitölteni, ha az 1-esnél a NEM-et ikszelem be és akkor kell megadni, hogy melyik ingatlant tekintem üzemközpontnak és azon milyen jogosultságom van. Vagy nem jól értettem?
http://www.foldhivatal.hu/images/nyomtatvany/foldmuvesny/foldmuves_nytba_veteli_0217.pdf

#3324 Peti1230
2014-04-20 21:26:26

Válasz #3323. hozzászólásra

Én úgy tudom nem kell földhasználónak lenned elég a szakma!

Nincs profilkép
#3323 Petyko16
2014-04-20 10:11:11

Sziasztok!
A földműves regisztrációval kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Agrármérnök vagyok (tehát a képzettségbeli követelménynek megfelelek), de nem a termelésben dolgozok (nem vok őstermelő se, családi gazdálkodó se), hanem egy mezőgazdasági kereskedelmi cégnél vagyok alkalmazott. Jelenleg nem akarok földet venni, de később szeretnék. Ha most regisztrálni szeretnék földművesként akkor elengedhetetlen e, hogy földhasználó legyek? Kell valami minimum szívességi földhasználati szerződés?

Nincs profilkép
#3322 csontii
2014-04-18 11:04:28

Válasz #3320. hozzászólásra
Kormányunk és pártunk megint csak megmondja mi jó a parasztnak és mi a demokratikus eljárás.smile hammer

#3319 smart
2014-04-17 20:32:17

Válasz #3318. hozzászólásra

Nincs határidő, de még az ELŐTT kell a földműves nyilvántartásba regisztrálni, mielőtt az új földtörvény hatálya alá tartozó jogügyletet kötsz (ajánlat kifüggesztés, elfogadó nyilatkozat), mert csak így nyilatkozhatod, hogy földműves vagy.
Aki az átmeneti időszakban (2013. dec. 15 - 2014. április 30.) kötött ilyen jogügyletet, annak április 30-ig be kell jelentkezni! Máj. 1. után ellenőrzik, és ha nem lesz benne a nyilvántartásban, akkor bünti, bünti és bünti.

#3318 B.laca
2014-04-17 18:54:12

Válasz #3315. hozzászólásra

Ezért kérdeztem, mert a törvényben nem találtam időpontot.

#3317 Attikaa
2014-04-17 18:35:26

Válasz #3313. hozzászólásra

Én ma voltam. Kitöltöttem a nyomtatványt, vittem a bizonyítványomat és megcsináltáksmile smile

#3316 vénkabi
2014-04-17 18:02:56

Válasz #3312. hozzászólásra
"Az átkosban önként adták le a tulajdonosok a földjeik egy részét az Államnak."
Te ebben teljesen biztos vagy? Mármint az önkéntességben!
Az ötvenes évek elején (vagyis gyerekkoromban), alig pár évvel az ún. "földosztás" után nem a földtől való megszabadulás, főleg nem az önkéntesség volt a jellemző. Legalábbis én úgy emlékezem! Inkább volt a kuláklista, később az "agitálás", meg a "covgyetszkij" rendszer. Sok, korábban földet művelőemberből lett akkor kubikos, meg gyári segédmunkás.
Az ilyen túlszabályozott, erőszakos, a földdel való bánásba való beavatkozás, az eddigi tapasztalatok alapján kevés embernek hozott boldogulást. Lehet hogy ez a földtörvény sokkal korábban igazolni fogja az állításomat!

#3315 Mf-es
2014-04-17 17:52:22

Válasz #3313. hozzászólásra

Nincs határidő,kérdeztük.Gyakorlatilag nem is lehet határidőhöz kötni,lesznek földművesek később is.

Nincs profilkép
#3314 Titti
2014-04-17 17:35:44

Igen Körzeti Földhivatalba!

#3313 B.laca
2014-04-17 17:18:23

Földművesnek április 30-ig kell bejelentkezni?

Nincs profilkép
#3312 Pöttinger
2014-04-14 09:07:46

Válasz #3310. hozzászólásra

"Persze később ugyanaz a sors is, de azt mi már nem érjük meg..."

Mi fiatalok megérjük, Ti meg elmesélitek az unokáknak.

Az átkosban önként adták le a tulajdonosok a földjeik egy részét az Államnak.

Most mi várható?

smile cowboysmile cowboysmile cowboy

Nincs profilkép
#3311 Pöttinger
2014-04-14 09:04:08

http://www.agrarszektor.hu/foldpiac/egyeb/nem_akartak_megis_nagyon_kitoltak_a_foldberlokkel.3734.html?

Biztos, hogy nem akarták?

Akkor tényleg dilettánsok.

smile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confused

Nincs profilkép
#3310 Valodi
2014-04-12 12:24:32

Válasz #3307. hozzászólásra
... lemaradt az aláíró:
ÉlőláncMagyarországért További információk: www.kielegyenafold.hu Kapcsolat: Ács Sándorné agrármérnök acsne.eva@gmail.com, Tel: 30 3850 379
A Kishantosi Biogazdaság ügyvezetője... volt!
A 2005-ös gazdatüntetésen került a politikai figyelembe, mint a gazdák tárgyaló bizottságának tagja, a MAGOSZ szakértője. Nagy szerepe volt a GMO moratórium kiharcolásában.Elkövette azonban azt a hibát, hogy a Tiborc család figyelmeztetése ellenére Fidesz vezényszóra nem fordított köpönyeget - ezért aztán éppen most ölik meg a gazdaságát...
A 451 hektáros területet ma szántja be az új Fidesz-földesurak bandája - bálásruha kereskedő, salgótarjáni építési vállalkozó és társaik - teljes állami NFA segédlettel.
Csak a páncélvonat hiányzik a seggük alól, pedig Szamuely Tibor dicső utódainak az is járna... Persze később ugyanaz a sors is, de azt mi már nem érjük meg...

Nincs profilkép
#3309 Titti
2014-04-11 22:10:07

Azt valaki megtudná mondani hogy most akkor az üzemközponttól hány km a mérvadó? hallottam már 20-at 15-öt, légvonalba? közúton? vagy hogy van ez? mert nagyon nem mindegy

Nincs profilkép
#3307 Pöttinger
2014-04-10 14:22:04

Válasz #3306. hozzászólásra

" a kiállító intézmény által hitelesített másolatát"

Ez valóban azt jelenti, amit írsz, de ha az erdetit viszed és az ügyintéző saját kezűleg másolja le az jó.

"FELHÍVÁS

Magyarország jelen és jövendő Kormányához, Parlamentjéhez, közjogi méltóságaihoz, pártjaihoz és népéhez

a MAGYAR FÖLD ÜGYÉBEN

A választási kampány elvonta a figyelmet arról a történelmi jelentőségű tényről, hogy 20 nap múlva - 2014. május elsején érvénybe lépnek a 2013. június 21-én botrányos körülmények között elfogadott FÖLDTÖRVÉNY* rendelkezései, melyek a kormányzati állítások ellenére megnyitják a magyar földpiacot a külföldiek előtt**, ami országunk és létalapjaink lépésről lépésre való észrevétlen elvesztésének veszélyével fenyeget.

Ez a törvény ezen felül lehetővé teszi korlátlan méretű birtokok létrejöttét, mely társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt pusztító folyamatokat indít el. Vidéken a jövedelem egyedüli forrása a föld. Ha ezt kihúzzuk a közösségek, a vidéki családok alól – a megélhetésüket vesszük el.

A földforgalmi törvény rendelkezései teljes mértékben ellentétesek a helyi gazdálkodó családok, a vidéki közösségek – így a nemzet érdekeivel is. Talán nem véletlen, hogy a törvény elfogadásakor lezajlott furcsa színjáték eredményeként Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök nem szavazott a törvényről… Emiatt a törvény érvényessége is kétséges.

Orbán Viktor a 2/3-os felhatalmazás mellett érvelve a gyors döntéshozatalt említette a legnagyobb előnynek. Történelmi tény, hogy a választások eredményeként Orbán Viktor jelen és leendő kormányának is megvan a 2/3-os felhatalmazása – tehát nincs akadálya a földforgalmi törvény gyors – akár egy nap alatt történő megváltoztatásának.

Ha a két hét múlva bekövetkező alattomos katasztrófát el akarjuk hárítani, akkor a földforgalmi törvény alábbi módosításaira van szükség - még május elseje előtt:

1. Helyi gazdának (helyben lakónak) az számítson, aki 5 éve az adott településen él; cég esetében az legyen helyi, melynek 5 éve az adott településen van a székhelye. Ez alól a pályakezdő földműves se legyen kivétel.

2. A helyi gazdaközösségbe csak azokat a - fentiek szerinti - helyi gazdákat, helyi cégeket számítsák, akiknek gazdasága legalább 60 %-ban az adott település közigazgatási területéhez tartozik.

3. A helyi gazdaközösség minden településen 9 tagú földbizottságot válasszon 1 évre.

4. Minden, a településhez tartozó földügyletben (földbérlet esetén is) legyen döntő szava a helyi földbizottságnak.

5. Az állami hivatal csak a törvényességet ellenőrizze.

6. A döntéshozatali rendszer fentiek szerinti stabil, működőképes felállásáig - az üzemszabályozási törvény elfogadásáig - átmeneti földeladási tilalmat kell érvénybe léptetni.

7. A földforgalmi törvény egységesen vonatkozzon minden földügyletre - ne legyenek kivételek.

8. Azonos családba, vagy azonos érdekkörbe tartozóknál alkalmazzanak összeszámítást. Ehhez szükséges annak meghatározása, hogy ki tartozik egy családba, egy érdekkörbe.

9. A földszerzési, földhasználati korlátozást olyan szinten határozza meg a törvény - amely figyelembe veszi azt, hogy a föld korlátozottan rendelkezésre álló erőforrás - ezért az egy településhez tartozó földek arányos és igazságos elosztása kell, hogy a legfőbb cél legyen. Egy család, vagy egy érdekkör ne birtokolhasson többet, mint a településhez tartozó földek 20 %-a.

10. A rangsorban ne kerüljön a többiek elé az állattartó teleppel rendelkező gazda. (A növénytermesztéshez is földre van szükség.)

A földforgalmi törvény gyors megváltoztatása mellett alapvető nemzeti érdek az állami földekre kiírt – az Alaptörvény rendelkezéseit súlyosan sértő - pályázatok és eredményeik megsemmisítése is. Ezután a fenti elvek alapján – a helyi gazdaközösségekkel megtárgyalt, és általuk elfogadott - földpályázati rendszer kialakítására van szükség.

Csak így helyezhetjük biztonságba földjeinket, közösségeinket, jövőnket. Ennek érdekében meg kell mozdulni minden felelős állampolgárnak, minden felelős erőnek.

Magyarország, 2014. április 10."

az állattartókat ha nem változtatja meg, még az is jó.

Amit Én láttam szavazást, ott a Miniszterelnök Úr alig hallható igennel nyilatkozott, hogy eladható a magyar föld a külföldieknek.

smile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confused

#3306 B.laca
2014-04-09 19:05:54

Akkor ezek szerint az a legegyszerűbb, ha visszamegyek az iskolába ahol szereztem a bizonyítványt, és ott hitelesítem a másolatot. Mert a törvény ezt mondja " a kiállító intézmény által hitelesített másolatát". És ezt viszem be a Földhivatalba, hogy vegyenek nyilvántartásba, mint földműves.

Nincs profilkép
#3305 Titti
2014-04-09 18:12:43

Ma voltam hőn szeretett földhivatalunkba :) újfent földművesként regisztrálás miatt.
Jó anyámmal vagyunk 2en őstermelők kb 10 éve ahol lakunk azt szeretném üzemközpontnak bejelenteni. vittem minden papírt (legalább is úgy gondoltam)
Földművessé nyilvánitási kérelem (netről letölthető) 2 példány (anyu és én)
KÖNYVELŐ által hiteles 3 évre visszamenő őstermelői lezárt gazdasági év
Fénymásolt őstermelői igazolvány (gondoltam nem kell ott szórakozni vele)

Most jön a kukacoskodás kategória vagy inkább túlbiztosítom magam szitu az ügyintéző részéről:
Az őstermelői csak akkor jó ha ő fénymásolja le :D
Hiába lakom születésemtől fogva anyámnál, (de csak ő a tulaj) így neki írni kell egy bérleti szerződést hogy a saját fiának jelképes összegért kiadja :D

Csak okulás képpen ha épp valaki útnak indul..........

#3304 Pintér Zoltán
2014-04-09 13:42:48

Így talán egyszerűbb.

nyomt

Nincs profilkép
#3303 Matyi50
2014-04-09 11:31:19

Szevasztok! A földműves regisztrációval és megfelelőséggel kapcsolatban itt a képzettségek jegyzéke,elég érdekes,sokminden benne van,de sokminden nincs. Csak példaként,erdőművelő-fakitermelő sincs (tegyük fel fakitermelő megveszi az erdőt és letermeli,majd ő telepíti ujra,ebből él évtizedek óta)....továbbá több felsőfokú agrárnak minősülő végzettség sincs benne,ami egyébként alapból már Mg. középfokú képzettségnek is minősül is egyben...pl ...mitől kevesebbek az előbb említettek,mint egy vincellér,vagy egy méhész,vagy egy Okj-s gazdasszony?

Földműves képzettség szerinti megfelelőség(lista): http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300504.KOR

A Nak. tájékoztatója az ügyben: http://tudas.nak.hu/hu/temak/8076-megjelent-a-38-2014-ii-24-korm-rendelet-a-foldmuvesekrol-a-mezogazdasagi-termeloszervezetekrol-valamint-a-mezogazdasagi-uzemkozpontokrol-vezetett-nyilvantartas-reszletes-szabalyairolhttp://

Egy Mvh honlapon talált válasz a támogatási jogosultság kontra végzettség témában: http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kerdesek/gyik/38_2010milyen_kozepfoku_szakir_20100506_1013904

#3302 Sthoomas
2014-04-08 19:01:05

Nah ez az ezt nem tudom h ilyenkor mit merjek egyébként egy minimális föld darabról lenne szó, ez is csak azért mert a már meglővővel együtt meglenne az 1ha. és tudnék Sapsot igényelni. De most nem tudom akkor mi tévő legyek F*osok a büntetéstől de kellene a saps és az anyatehén is, úgy csak könnyebb. Nem vagyok biztos semmiben, márciusban adtam be ugye az korábban van mint máj.1.,de a szerződésbe beleirtuk hogy megfelelek a földműves fogalomnak, pedig nemsmile unsuresmile cryingsmile w00tfelelek meg. Na most nem tudom mitévő legyek?!smile mellowMZ/x smart köszönöm azért a felvilágosítást!!!

#3301 smart
2014-04-08 13:08:44

Válasz #3298. hozzászólásra

A SAPS igényléséhez csak földhasználat szükséges, de új földhasználat bejegyeztetésének feltétele a földműves lét. A régi törvény alapján bejegyzett földhasználat után mindenki bátran igényelheti a SAPS-ot, ha földműves, ha nem. Az új, a földműves létre vonatkozóan valótlan nyilatkozattal bejegyeztetett földhasználat után már óvakodnék a SAPS igénylésétől.

További, megfontolásra szánt szempontok:
Földhasználat jogát csak földműves és mezőgazdasági termelőszervezet szerezheti meg. (40. § (1) bekezdés)
Semmis a föld tulajdonjogának, illetve a földhasználati jogosultság megszerzésére irányuló olyan szerződés, amely az e törvénnyel megállapított szerzési korlátozásba, tilalomba ütközik. (60. § (1) bekezdés)
Akiről megállapítják, hogy a szerzési korlátozások megkerülésére irányuló jogügyletet kötött, ennek megállapítását követő 5 éven belül nem szerezhet földtulajdont. (14. § (2) bekezdés)
+ Btk. 349. § egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel jutalmazza, ha valaki a termőföld tulajdonjogának megszerzése, illetve haszonélvezeti jog vagy használat jogának alapítása céljából az ezekre vonatkozó jogszabályi tilalom vagy korlátozás kijátszásával semmis szerződést köt.

Nincs profilkép
#3300 Toxi
2014-04-08 12:17:03

Válasz #3289. hozzászólásra

Azt mondták a földhivatalban,hogy "bármilyen" / pl.növényvédő-méregraktár kezelő/ mezőgazdasági végzettséget elfogadnak.smile thumbupcool

#3299 ..MZ/X..
2014-04-08 09:43:07

Válasz #3298. hozzászólásra

Látom nehezen megy a szövegértés. Pár hozzászólással ezelőtt lett leírva, hogy NEM kell földművesnek lenni a SAPS igényléshez.smile hammer

#3298 Sthoomas
2014-04-07 22:37:33

Ertem ugy van a bejelentőben hogy megfelelek a főldmuves fogalomnak de még nem regisztrŕltam magam. Na most azzal elkerulném e a büntetest ha nem nem veszek fel Sapsot, csak anyatehen tamogatast?

#3297 ..MZ/X..
2014-04-07 22:25:06

Egy érdekes kérdéssel kerestek meg:
Szintén földműves regisztráció. Adott egy család, 3-an őstermelők (két szülő és a gyerekük). A telephely/üzemközpont nyilván azonos (lakóházuk), földműves regisztrációhoz hogyan tudja igazolni az anya és a gyerek a telephely használatát, ha az apa nevén van az ingatlan? Milyen használati jogosultság ez?
Én nem tudtam sok okosat mondani. Esetleg használati szerződést írni rá?smile rolleyes

#3296 smart
2014-04-07 22:17:53

Válasz #3295. hozzászólásra

Az új földtörvény szerinti haszonbérleti szerződésben, és a földhasználat bejegyzési kérelmen is nyilatkoznia kellett a bérlőnek, hogy földműves.
Ha május 1. után ellenőrzik, és kiderül, hogy valótlan nyilatkozatot tett, azt bizony büntetni fogják.

#3295 ..MZ/X..
2014-04-07 22:12:19

Válasz #3291. hozzászólásra

Be fogják jegyezni és igen igényelhet SAPS-ot.

#3294 smart
2014-04-07 22:09:21

Válasz #3292. hozzászólásra

Mit értesz új "belépő" alatt?

A tv. szerint a pályakezdő gazdálkodó esetén is követelmény a mg. szakképzettség. (5. § 22. c) pont)

#3293 Sthoomas
2014-04-07 21:17:41

Ezzel nem lettem okosabb nem rívok annyir csak tanacstalan vagyok hogy elfogják-e fogadni a fölhasznsmile cursingálatot?????!!

#3292 ARES-826
2014-04-07 21:04:08

Válasz #3285. hozzászólásra

Ne "ríjáááááááá" már, te új "belépő" vagy szerintem rád más a szabály!smile blinksmile blink

#3291 Sthoomas
2014-04-07 20:53:33

Kapcsolódom én is értetlenkednék kicsit..
És aki beadott egy haszonbérleti szerződésrt,illetve földhasználatot még márc 20.án a FH.ba, de nem regisztrált földművesként és nem is tud mert nincs meg a 3év ,illetve a szakképesítés. Az megkapja-e a földhasználatát (szerintetek, önök szerint),és igényelhet e SAPS-ot?smile cowboy

Nincs profilkép
#3290 papszi06
2014-04-07 18:03:39

Válasz #3283. hozzászólásra

Ma voltam ,vittem az aranykalászost, lemásolták aláirtam egy pecsét és jöttem haza.smile cowboy

Nincs profilkép
#3289 senki1
2014-04-07 14:20:13

Válasz #3286. hozzászólásra

Nem siránkozok. Napok óta a tanfolyamokat keresem, és egy aranykalászos 8 hónap ......... vagy rossz helyen kerestem. De köszönöm a segítséged akkor kutakodok tovább. Föld vásárlási és bérlési szempontból nekem nem lényeges a földműves bejelentkezés egyenlőre nem szándékozom földet venni - az utolsó darabot a gyerekeim gyűjtött pénzéből vettem ....... tehát itt a vége a kasszának. Én csak azért ijedtem meg, mert földhivatali mezőgazdász mondta, hogy szükséges az iskolai végzettség a földalapú támogatáshoz Ha neked van igazad és mégse kell ...... akkor az a legjobb :-)
Iskolát ígyis - úgyis kell végeznem, mert nem értek a földműveléshez. 20 éve építőipari céget vezetek, de ismerve a jelenlegi építőipart ...... kicsit nehéz. Lehet, hogyha stadiont építenék vagy műfüvet gyártanék más lenne .... de most elég vacak smile glare Több mint 2 éve nem alszom. Hidd el hogy nagyon nehéz döntés kitenni azokat az embereket akikkel 20 éve együtt dolgozom ..... és akik a nálam megkeresett bérükből tartják el a családjukat, nevelik gyerekeiket ...... Ezért próbálkozom a mezőgazdasággal - ami az utolsó mencsváram, hogy akaratlanul is- de ne legyek hálátlan az alkalmazottaimmal és ne keljen az utcára tenni őket pl. 20 nálam töltött év után, nyugdíj előtt 3 évvel. Kezdő vagyok elismerem,és nagyon - nagyon sok minden nem tudok, de ezek szerint nem csak Én, hanem az se akinek ez lenne a dolga ......(pl. mezőgazdász). Viszont az emberek alapjába véve segítőkészek. Szóval köszönöm mégegyszer a segítségedet, sikerült megnyugodnom !!!

Nincs profilkép
#3288 Dávid2
2014-04-07 13:27:53

Területileg illetékes falugazdász nem tud valami felvilágosítást adni, hogy mi van azokkal akik 3 évnél kevesebb ideje gazdálkodnak? /hátha ő már halott valamit hogy mi lesz az ilyen gazdálkodókkal/

#3287 ..MZ/X..
2014-04-07 13:16:11

El vagy tévedve, meg akik ezt a marhaságot mondták azok is. A SAPS-hoz nem kell a földműves regisztráció. Igényelhető továbbra is mint eddig. A földműves papír ahhoz kell, hogy új földet bérelhess, vagy vehess. A jelenlegieket amire szerződésed van, vagy a saját tulajdonod azt ezután is művelheted a szerződés lejártáig. Hosszabbítani, új szerződést kötni csak földművesként tudsz majd.

#3286 ..MZ/X..
2014-04-07 13:10:41

Válasz #3284. hozzászólásra

Ahelyett, hogy siránkozol inkább járj utána pár dolognak.smile hammer
Ezer meg egy mg-i végzettség van amit elfogadnak és felnőttképzés keretében gyorsan meg tudod csinálni. Nem kell messzire menni, kalászos papírt van ahol távoktatásban lezongorázzák 2-3 hét alatt, ráadásul ÚMVP támogatott és vissza tudod igényelni a teljes tanfolyamdíjat. Ezzel már lesz végzettséged.
Arról már nem is beszélek, hogy jó pár éve attól hangos minden, hogy kötelezővé teszik a végzettséget, nem új keletű a dolog. Sokan meg most kapkodnak, hogy jajj kell valami papír.smile angry

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Dánia egyedülálló mezőgazdasági reformtervvel állt elő
Dánia egyedülálló mezőgazdasági reformtervvel állt elő
Dánia tervét sokan úttörőnek tartják, mások viszont úgy vélik, nem lesznek...
Azonnali áremelés várható a kutakon!
Pótkocsi,  bálaszállító 2 db,  IFA E-5/2
Pótkocsi, bálaszállító 2 db, IFA E-5/2

500.000 Ft

IFA W50 adagolók
IFA W50 adagolók

25.000 Ft

Eladó vagy csere: egy Stihl 010 AV láncfűrész
Eladó vagy csere: egy Stihl 010 AV...

42.000 Ft

MTZ 892
MTZ 892