Hirdetés
Fórum
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Szántóföld árak Magyarországon új
- Használtgép-piac új
- Alkatrész új
- Hamisított kínai láncfűrész és egyéb minden láncfűrész új
- Használt szántóföldi permetező új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Tárcsák új
- Búza gyomirtása új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
1130 hozzászólás
Válasz szanberg #528. hozzászólásáraNa mennyire profi vagy már ebben is!
Válasz szanberg #527. hozzászólásáraNálatok mennyit fizettek hektáronként?
Válasz Manfanatics #526. hozzászólásáraHelyileg hol vagy?
Lehet innen hamarabb megtudom neked
Egyébként kikell függeszteni minden ezzel kapcsolatos történést, tehát ha tulajdonosi közgyűlés is van azt is 30nappal megelőzően a helyileg illetékes önkormányzatnál.
Meg ha volt vagy most lesz esetleg vadászatra jogosult választás akkor az is kivolt függesztve vagy ki van.
Válasz Manfanatics #526. hozzászólására5évig kérheted a régebbi elvész, annak sorsáról a földtulajdonosi közgyűlésen kellene dönteni a földtulajoknak.
Mi ezeket a pénzeket a földutak javítására fordítottuk, leosztottuk falunként arányosan mennyi jut és mindenhol az abban részt venni kívánó földtulajok levezényelték a mutatványt. Igaz csak nálunk történt ilyen megoldás és csak az én traktoraim pótkocsijaim vettek részt a kőhordásban, grédert rakodót béreltünk a bentragadt pénzekből meg követ hozattunk még.
Szóval ember kell mindenhez aki akar is valamit csinálni.
Válasz szanberg #525. hozzászólásáraNem ez a gond. A gazdatársaim nem túl tájékozottak (és most finom voltam).
Itt tuti, hogy állami lehet.
Visszamenőleg is kérhetem az elmaradt bérleti díjat?
Válasz Manfanatics #524. hozzászólásáraAkkor bemész az állami erdészetre és megkérded őket, vagy vadőrt vagy más gazdatársadat.
Ha van bőven hektárod és nem kerestek akkor ott az állami erdészet(vagy NP) többségben van biztos azért nem nyomultak a földtulajdonosoknál, vagy valami nagy tulajdonos maga mellé vett még párat és úgyis jók voltak a többséghez.
de hát nem ismered a gazdatársaidat? Nem kommunikálsz velük vagy mi?
Itt nálunk mindenki ismer mindenki, de messzi falukkal odébb is, mármint a gazdák egymást, erről beszélek. Nem is értem hogy lehet a mai világban ennyire személytelen egy agrár közösség.
Válasz szanberg #521. hozzászólásáraDe őt hol találom? Itt nálunk 99%-ban állami erdők vannak.
Válasz papszi06 #522. hozzászólásáraMinden a hektárszámtól függ :) Nem gondolod, hogy ugrálnék, ha 5 hektárom lenne :)
Válasz Manfanatics #520. hozzászólásáraVisszamenőleg öt évre kapsz 75 ft/ha,hajrá
Válasz Manfanatics #520. hozzászólásáraFelkell keresned a földtulajdonosi képviselőt akit akkor választottak meg elvileg amikor a vadászatra jogosult megválasztása történt.
Ha megvan a fickó akkor mész hozzá szépen tulajdonjogot igazoló papírral, tulajdoni lappal vagy hagyatéki végzéssel és az alapján kiszámoljátok hány hektár van pontosan a neveden, mennyi esik bele a vadászterületükbe és a megszavazott tarifán kifogja neked fizetni. Kötelessége, nincs más opció.
Viszont nem viszik a szádba, neked kell utána menni.
Nekünk még soha senki nem fizetett egy ft-ot sem. Ezért szeretnék ennek utána járni.
Válasz Manfanatics #517. hozzászólásáraMegkérdezed valamelyik vadászt a környéken.
Válasz vereszs #516. hozzászólásáraHát az elég kevés.
Itt eddig ilyesmi ár volt de most 400-ba beszéltük meg a földtulajokkal, a szomszédék is annyiért szavazták meg mi is tartjuk magunkat ehhez.
Ez sem valami túl sok de itt a terület nagyrésze szántó, sok a vadkár, mégsem kimondottan echte nagyvadas terület azért, itt nehéz lesz kigazdálkodni ezt is.
Sziasztok!
Azt honnan tudhatom meg, hogy a földterületeim felett melyik vadásztársaságnak van vadászati joga?
Ma megszavazták a vadászati bérleti dijat 150ft/év 20 évre,nevetséges.
Nagyvadas területen vagyunk, és a társaság területének 3-4 %-a van a tulajdonunkban.
Én kicsit kevésnek tartom a 300 alatti díjat.
Mondjuk nem tartom túl korrektnek azt sem, hogy a most elkért meghatalmazással 51 %-on ár ők szabhatják meg, hogy mennyi bérleti díjat akarnak fizetni.
Nálunk semmitnemfizetnek
Társaság cirka 19 emberke!
3 aktivvadász, 2-nő a kompetenciáért, vagy,hogy benekerüljönsenki!
Cirka 4 idült alkoholista,aki vadászni nemjár!
Maradék? 70 és a halálközt!
Válasz Sebhelyes #511. hozzászólására50-100 Ft
Válasz Sebhelyes #511. hozzászólására300-1500 ft között.
Sziasztok!
Felétek mennyit fizet a társaság hektáronként?
Válasz Manfanatics #508. hozzászólásáraAkinek aláírod, az szavazhat a te területeddel a tulajdonosi közgyűlésen, hogy melyik vadásztársaság vadászhasson a megye által kijelölt területen.
Válasz Manfanatics #508. hozzászólásáraÉs ez a meghatalmazás 20 évig lenne érvényes.
Sziasztok!
Ma kaptam egy levelet, hogy új vadásztársaság alakul a környékünkön. Az én egyik ingatlanomon is vádaszati jogot szeretnének alapítani.
Egy meghatalmazást akarnak velem aláíratni, amely arról szól, engem a gyűléseken teljes jogkörrel képviseljen, helyettem és nevemben nyilatkozatot tegyen.
Ma kaptam, még nem írtam alá.
Mi takar ez pontosan?
Válasz szg1 #506. hozzászólásáramert szerinted a most hatályba lépő törvény tárgyalási pozíciót ad akár egy 90 ha gazdának is még ha 1 darabban van akkor sem mert lehet hogy 2-3 vadásztársaságnak lesz a vadászterülete mert a szomszédai azokkal szerződnek mert hiába akar ő más társasággal szerződni ha annak nem szomszédos a vadászterülete akkor érvénytelenítik a szerződését és szét osztják a szomszédos vadásztársaságok között ez egy olyan mint a földtörvény nem jutnak földhöz a külföldi állampolgárok hát persze ha nem akarnak de ha igen akkor van kiskapu
Válasz rongyos #502. hozzászólásáraHa valamivel nem jársz jól az az, ha senkinek se írsz alá. Nagyon gyorsan alkudj meg mert így is úgy is hozzácsapnak valakihez de akkor már nem leszel tárgyalási pozícióban!
Válasz mag-i #503. hozzászólásáraMinden csak megállapodás kérdése. Valamit valamiért.
Válasz Pintér Zoltán #488. hozzászólására Mélységesen egyetértek!A környékünkön sincs soha bejelentve a vadászat!Mennek minden fele,semmit se tisztelve,még nem voltunk bekerítve akkor még a tanya ajtajáig is feljöttek hajtásnál,mióta kutya és kerítés van azóta a kerítés mellett sétálgatnak,Sok tanyánál hasonlóképpen jártak repkedtek a sörétek,volt olyan idős akinek a kerítésén keresztül lelőtték a kutyáját,mondván,hogy csaholt!Köszönni egy se tud,mint a birkák!Nekünk gyerekünk nincs,de így is érdekes mikor a párommal kutyát sétáltatunk szemből meg jönnek durrogtatva!
Válasz szg1 #500. hozzászólására"sőt saját vadászterületet is..".
Ez mostani törvény szerint hogy működhet?
Válasz szg1 #501. hozzászólásáraGyujtogetnek..gyujtogetnek..ez igy igaz..meg semmit nem irtam ala...
Válasz szg1 #500. hozzászólásáraJa még elfelejtettem: anyagi haszna mindenképp származhat abból a VT-nek ill. a tagnak ha jobb minőségű a terület. Hogy mindezért megéri-e összeveszni mindenkivel? Ezek sosem voltak igazán barátok, most pedig az amelyik "nem nyer" még vadászni sem nagyon tud majd.. hát persze hogy megéri összeveszni :)))
Egy kolléga kérdezte tőlem hogy ha egy cca. 90ha vadászterület gazdájaként mindenki nála kilincsel a szavazatért, ráadásul egy jó terület az övé, fontos-e ez egy vadásznak. Hát az az igazság, hogy a legfontosabb kérdés most az hogy annak a VT-nek akinek szedi valaki a szavazatot, minél több százaléka legyen (lehetőleg 50%+1) és másodsorban minden ember szereti a legjobb körülmények között űzni a hobbiját bármi is legyen az.
Sok puskásnak pl. a lopás.. :) ehhez egy jó terület sok segítséget tud nyújtani. Egy horgász ugyanúgy szívesebben horgászik ott ahol egészséges a környezet, nagyobb a halbőség, stb. Egy biztos: 90ha területtel már komoly követeléseid lehetnek azzal szemben akinek odaadod, akár vadásztársasági tagságot is érhet, sőt saját vadászterületet is..
Válasz Ares 826 #498. hozzászólásáraHa a VT-vel egyébként beszélőviszonyban vagytok (mint földtulajdonosok), simán feltételül szabhatjátok hogy az illető a Ti területeteken nem vadászhat, pláne ha már a VT. is megismerte hogy milyen az illető, nem kell már neki ott vadásznia. Ilyenek nálunk is vannak és garantálom hogy a következő ciklusban nem fognak nálunk vadászni még vendégként sem. Sajnos a mi jelenlegi alapszabályunk is olyan szar, hogy új VT-t kell csinálni ahova 1.: már fel sem vesszük, 2.: ha egy felvételt nyert tag nem úgy viselkedik -törvényileg és etikailag- ki lehessen b@szni 2 perc alatt. Az a baj hogy lakva ismeri meg az ember a másikat..
Válasz szg1 #496. hozzászólásáraCsak még annyit hogy a társaságon belül is utálják mert ismerik, csak azok a külsős más településről jövő tagság mindig megszavazza mert nem ismerik, sem a viselkedését sem a kapcsolatát a helyi gazdákkal, földtulajdonosokkal!
Válasz szg1 #496. hozzászólásáraAkkor te egy normális vadász vagy. Az itteni ezt nem írhatja le mert nem csipázzák a képét, mert nem olyan mint te az írásod alapján.
Válasz SzFefe #490. hozzászólásáraNagyvadas területen vagyok. A 300m íratlan alap. Mi nem sörétessel vadászunk és nem az ég felé lövünk. (tudom a sörétes sem mindig). Viszont ha egy nagygolyóst elsütnék a falu határában a házak hátánál, biztos kijönne vagy 20 ember hogy ez mi volt + a golyó esetleg több kilométerre is súlyos balesetet okozhat. Egyébként: a vadat nem a faluvégen kell várni. Ha valamelyik kertben kárt tesz, félóra alatt ki lehet okoskodni hogy honnan jött és kintebb rá lehet ülni a váltójára. Apróvadhoz nem értek de ha masszív kártétele van a falusi kertekben, a csapdázást, hálót tudnám javasolni a jogosultnak. Felénk nem sok vadkár van a kertekben és agyon se akarnak verni a gazdák... egyébként magam is túrom a földet :)
Válasz a2457 #494. hozzászólásáraÉn dühös vagyok a vadra ,és az összes vadálomlány 70% át ki irtanám . Ja nem a nyulak 90% át .
az nem baj hogy a vadnak is kell élnie valahol, hanem az a baj hogy nem gazdálkodnak a vaddal, és ezt használják kibúvónak hogy a sok baromságot megússzák.
mert a vadra igazából szerintem senki nem dühös.
Válasz rongyos #493. hozzászólásáraNálunk semmit nem adnak nem fizetnek, de ők akarják uralni más tulajdonát is!!!
Válasz Mihály-963 #481. hozzászólásáraUdv!! Somogyban is tele a hociponk veluk..meg azzal hogy a hulye hobbyjukhoz igazodjon mindenki!..mert senkihaziak olyan fontos embernek kepzelik magukat..es par szaz forintos berleti dijjal kiszurjak az ember szemet...de kb.annyi a foldje ami a temetoben jut neki...
Válasz Pintér Zoltán #489. hozzászólásáraAhogy írtam azt gondolják "ők szarták a spanyol viaszt" minden az övék és mindent csinálhatnak! Ami más tulajdona ahhoz neki semmi köze, a sok csillagos országban már le is lőtték volna mert mit keres más portáján vagy tulajdonán! Húzzanak a jó p...a a földjeinkről ők is meg a rühes állatok is.
Válasz szg1 #487. hozzászólásáraEzt a 300 métert hol olvastátok?
Válasz Pintér Zoltán #489. hozzászólásáraSajnos a hatvanas évekből van hasonló élményem , nem riadok fel rá éjszaka már de egy életre szólt, tanyasi gyerek vagyok olyan hét-nyolc éves lehettem amikor az elvtársak vadászni óhajtottak és a tanya mellett , néhány méterre elhaladván a mocskos kutyánk ugatni méltóztatott ezért az elvtárs rálőtt, a tanya közepén lavő kút mellett volt a kutya néhány méterre tőle én ,és nemigen lehetett reklamálni mert mi voltunk a kulákok ők meg az urak , elvtársak!!
Válasz a2457 #459. hozzászólásáraÜdv
Én sem kedvelem az Urakat azóta, mióta a saját házam előtt kaptam egy pár darab sörétet, a többi az épület üvegein csörgött,amit össze is szedtem,de nem is ezért lettem legjobban mérges (hanem mert az állatok már remegnek a dörgéstől, a kutyák is), hanem mert a kisfiam akkor ott játszott a ház előtt. Mi van a ha a gyereket éri ? Nem voltam rest fogtam magam kimentem a vadászhoz, elmondtam neki is ezt normálisan,erre ő nevetve elküldött a fenébe hogy tán rá van írva a neve a sörétre.
Szóval erről ennyit.
Én nem szeretném ha a földemen élnék ki a gyilkolási hajlamukat, tisztelet a kevés kivételnek. Nem kérek semmit,csupán annyit hagyják a vadakat a földjeimen békén,slussz.
Jártam úgy hogy a tanya mellett ahol szintén enyém a föld, kint játszott két testvér pulim,olyan fél évesek, a puskás nem lelőtte...
Gyorsan autóba is ült és eltűnt.
Tudom hogy ki volt, de nem lehet vele mit kezdeni, na ezért nagyon utálom azt az embert.Mert a pulikat nem hobbiból nevelgeti az ember kicsi korától hanem mert ezek "munkatársak",nélkülük ugyanis sem a marhák,sem a birkák nem értenek szót.
Akkor eldöntöttem ha ilyen puskást megfogok hogy öldösi a kutyáimat,biztosan a hátuljába dugom a kétcsövűt.
Örülök hogy elmondhattam ezt itt nyilvánosság előtt, mert ilyen is van.
Válasz ermike #480. hozzászólásáraÉn nem akarok vadászni. Elég volt abból hogy mindenkit hülyének néz a "nagy" vadászmester. Én és a termelő társak azt sem bánnánk ha egy nyúl vagy őz vagy fácán sem lenne a falu határában de azt sem ha a környező településeken sem. Sajnos a tulajdon jogok átnyúlnak más település közigazgatási határára is.
Válasz Ares 826 #479. hozzászólásáraOlyan emberrel nem szabad tárgyalni aki komolytalan. Egy vadászmester csak 1 kis pont. Keress mást a társaságból, egy telefonon nem múlik semmi. Nekik most sokkal nagyobb szükségük van rád minthogy ne vegyenek komolyan (főleg ha nagyobb területed van). A földtulajdonosi közgyűlésre feltétlenül menj el, ott lehet érvelni, feltételeket állítani. Más: a faluhatár necces vadászatilag, 300m a lakott területtől nem vadászható. (elvileg ez most változott)..
Válasz boncso #483. hozzászólásáraha nem lesz akit ti magatok választotok ki akkor államba jelöli ki a társaságot aki vadászhat a földeden ez ilyen gazda próba 3000 ha az ha 50 ha átlaggal számolunk akkor is600 földtulaj nem gazda s ezeknek kell közös nevezőre jutni ami nem egy egyszerű dolog mert itt a 05 ha tól az 1500 ha társaságig mindenki beleszólhat dönthet és a legalább 300 ha összefüggő területtel ill. 3000méter széles vadász területen saját vadász társaságot alapíthat ill bérbe adhat de ez a terület nem nyúlhat át a másik államilag kijelölt kódolt területre tehát ha van három kilométer széles birtok amelyen megegyeznek a tulajdonosok akkor alapíthatnak saját társaságot illetve bérbe adhatják a társaságoknak egy 40ezer ha területen lehet 13 vadász társaság vagy akár három is és nem biztos hogy a vadász területegymással szomszédos lesz ill egy v.társaság több helyen rendelkezhet vadász területtel így már nem biztos hogy több vadásztársaság tagjának kell lenni akkor ha pl. a Bakonyban akarsz gím szarvasra vadászni és a Hortobágyi Nemzeti parkban meg vaddisznóra elég ha a társaság megszerzi a területet ill. bérvadászatra mehetsz bármelyik Vadásztársasághoz a vadászterületére
Válasz boncso #483. hozzászólásáraTörvény szerint zárványterület nem maradhat. A Hatóság valakihez hozzá fogja rajzolni mindazokat a területeket ahonnan érvényes szavazat nem érkezett.
Válasz ermike #478. hozzászólásáraÜdv!
Nem teheti meg hogy bárkivel is megegyezzen mert a tervszámokat az összterület alapján kapja a jogosult és ha 1 területen nem vadászik vagy túlhasznosítja a többit vagy megy a bünti. A túlhasznosítás óriási vadászati kárt okozhat (amit sok itt hőbörgő nem is ismer) de ha kérik úgyis szintén ki kell fizetni a sok véreskezű szadista gyilkosnak.
Válasz Ares 826 #479. hozzászólásáraNekünk azt mondták, hogy nem kötelező aláírni, de ha meghatározzák a társaságok határait, akkor úgy is kötelező lesz a vadászati jogot biztosítani annak, akihez a területeink kerülnek. Ez hülyeség? Nem ismerem a törvényt, sőt vadászattal sem foglalkozunk.
Válasz ermike #480. hozzászólásáraEste elküldtem mail-ben amit kértél!