Gázolaj árak 660 Ft Benzin árak 641 Ft EUR 410.68 Ft USD 394.01 Ft CHF 434.78 Ft GBP 485.67 Ft

Fórum

Vadkártérítés

Létrehozta: , 2010-03-29 16:26:55

Kedvencekhez Segítség

2512 hozzászólás
#1012 endypapa
2015-02-24 13:23:14

Válasz #1005. hozzászólásra

Hogyan védjük meg a saját földünket? Ha csak villanypásztorral kerítem, már üvöltözik a tisztelt vadász úr, hogy gátolom a vadak mozgását, és ezért nem fizet vadkárt. Ha bíróságra kerül a vadkár ügy, a bíró első mondata, hogyan védekeztem, miért nem védekeztem. Mondom miért nem tudtam védekezni, akkor a vadász úr mindent letagad. smile cursing

Nincs profilkép
#1011 szg1
2015-02-24 13:19:49

Válasz #1010. hozzászólásra

Az ilyen egy köztörvényes bűnöző. Sz.rba se nézem az ilyet. Az meg külön gond hogy a vadászok amúgy is béka s.gge alatt lévő megbecsülését rontja tovább. És ezek azok egyébként akik soha sehol semmiért nem akarnak fizetni, beleértve a vadkárt is.

#1010 heki
2015-02-24 13:13:05

ANP-területén ami fokozottan védett!!!

Miskolci vagyonos emberke nem nagyítok 2-naponta jön a helyi vadőrhöz,minden alkalommal teli autóval megy haza!!!

És ez nemcsak szezonban van hanem télen-nyáron nonstop!!!

Errefelé nemcsak a törvényekkel van a baj hanem a korrupt vadőrnek nevezett nagyképű emberekkel!

Nincs profilkép
#1009 szg1
2015-02-24 13:03:15

Válasz #1007. hozzászólásra

Nem akkor és azt lövöm meg amit a vadkár megkíván. Az állam határozza meg hogy mikor mit lőhetek és a darabszámot is az állam szabja meg. Ha a kilövési terv meg van lőve, én max. a gazdával együtt nézhetem hogy hogy eszik a szarvas. Mit nem értesz ezen? Hol a ferdítés? Mit gondolsz 150-300 forintos vaddisznó meg 780 forintos szarvashúsból olyan gazdagok vagyunk? Vagy az évi 1 golyóérett trófeából? Ébresztő!! Havi 300-500EFt tagdíjra gondolsz? Orvos látott már? Menj el bakternak és nem lesz vadkárod. Különben meg te is menj el vadásznak és mutasd meg a tutit.

#1008 mg_ attila_
2015-02-24 12:52:18

Válasz #1006. hozzászólásra
Egyik ismerős megegyezett a vadásztársaságal,és felesebe körbe kerítettek 10 ha ,még így Megérte! Ha 1 millió is volt a saját része,de legalább le tudta,nincs vadkár ameddig a kerítés tart! Ha éves szinten van 500 ezer vadkár már Megérte csinálni,a kerítés azért tovább tart két évnél!

#1007 B.laca
2015-02-24 12:47:45

Válasz #1001. hozzászólásra

Azért ne ferdítsd el a dolgokat, mond el az igazat.Ezt írod: "A vad az államé, a vadkárt meg ránklőcsölik."
Az igaz,hogy a vad az államé, de a vadásztársaság kezelésében van a terület. Ki adja el a vadhúst? Ki kap érte pénzt? Ki adja el a trófeás vadat? Természetesen a vadásztársaság. Tehát te azt várnád el, hogy ezeken túl, a vadkárt az állam fizesse.
A legnagyobb baj az, hogy a vadászok nem akarnak fizetni a hobbyjukért a vadászatért. Régen is úri passzió volt a vadászat. Most is 300-500000 forintos tagdíjjak kellenének, és abból ki lehetne fizetni a vadkárt.

Nincs profilkép
#1006 szg1
2015-02-24 12:36:02

Egyébként az összes véleményem elmondtam, ezzel senkit sem akarok megsérteni de ez a "másik oldala" a dolognak. Egyébként nekem is lett vadkárom, megette a szarvas a kukoricám szélét, de hát így jártam. A többiből is vittem ki etetni, nem fogok emiatt éhen halni. smile wink

Nincs profilkép
#1005 szg1
2015-02-24 12:33:30

Válasz #1002. hozzászólásra
Milyen a nem koca, hobbi vadász? Légy szíves a fogalmat körülírni. Ideje lenne a gazdálkodónak megpróbálni megvédeni a saját földjét, utána magyarázni a zöld disznót. Tessék elmenni vadásznak. Kicsengeted azt az 1-2 milliót, majd este ha kiszállsz a gépből, menjél ki a területre de még szürkület előtt legyél kint ha esetleg eléd ténfereg valami lődd meg, persze bírálni azt nem szabad mert a tervet teljesíteni kell, majd még 2 óra mire kizsigereled és leadod meg kimosakszol. Tiszta hobbi. Arra nem gondolsz hogy az a szerencsétlen is jár dolgozni aki vadászik? Ha a tagság csak milliomosokból állna akiknek nem gond némely "gazda" feneketlen zsebét kitömni vadkárral -van aki már csak azt mondja ha kérdik mit vet: vadkárt- akkor ki ülne egyész nyáron a vetés szélén? Én -lehet hogy ez nem derült ki- csak a saját ill. a társaságom nevében tudok nyilatkozni. Amit leírtam nálunk az van. Nem kellene meghazudtolni, azt sem tudod hol lakom (bár nem titkos). Nálunk nem nagyon kellene a lábamra lépned, muflonunk egyáltalán nincs is. Gyónás: Armacol, Porocol vásárlás félmillióért, most építünk az erdészetnek majd 3km kerítést, kötelező nyári ~400 alkalom vadkárban, mozgatható lesek elhelyezése és még sorolhatnám. E mellé még vadkárt fizetünk. Még valami: az igaz hogy én nem a vadászatból élek. De ha én nem vadásznék, nem a Te vetésed látná kárát? Van egy évben 2-2,5MFt bevételünk a hajtásból és a gímtrófeákból. Mennyit adjunk belőle? A műtrágyás kérdésedet nem értem.

#1004 *** HM ***
2015-02-24 11:50:48

Válasz #1003. hozzászólásra

Itt se vót disznó pár éve jelentek meg.
Bekerítéssel meg má ne is fárasszon a kolléga.......smile w00t
Régen a pazar - lós tsz világban nem leszarták ha volt pár harapás a növényzetbe, MA MASZEK VILÁG VAN köll minden kopejka a konyhára.smile hammersmile devilsmile devil

Nincs profilkép
#1003 4964
2015-02-24 11:41:19

Ha néhány nagyobb termelő bekerítené a területeit akkor az összes vad a főútvonalakon meg a lakott területeken fogna futkozni. Egymást érnék a tragédiák. Ezt senki nem akarhatja meg értelmetlen és költséges is.
Le kell felezni a nagyvad állományt, más megoldás nincs.
Amikor 20 éve földművelők lettünk még nem is volt disznó meg szarvas a határban. Még a nagyszülők sem emlékeztek hogy valaha is lett volna!

Nincs profilkép
#1002 Márk_
2015-02-24 09:21:54

Elfelejted, hogy te csak egy koca, hobbi vadász vagy, én meg fő állású gazdálkodó.
Én a bevételből családot tartok el, még te csak szórakozol.
Kinek a terményén él az a bizonyos vad? hmmm?
Jó vadász cikket elolvastad, vagy az idegtől már nem látsz semmit?
Talán, mérsékelni kellene az árakat, egyből megszaporodna a kilövések száma=csökkenne a vadkár=csökkenne a vadkártérítés, nem?
A kerülő, mezőőr NEM a vad által okozott termés kiesésért felel, tudod van olyan, hogy lopás.
Földművelő turkálásnak neveznéd azt is amikor február végén próbál a vadászgazda olcsó műtrágyát szerzni?

"A vadásztársaság nem mond semmit mert ez alapból így van. A vad az államé, a vadkárt meg ránklőcsölik."
Ez jó nektek mint vadásztársaságnak?

Ez berögződés minden vadásznál, hogy disznó, disznó,disznó, vadkár = disznó, a szarvas= húsevő, disznó, disznó. Ébresztő,már régen nem a disznó a fő probléma!
Éjszaka jönnek a földekre, áááááááááá, ha minden egyes szarvasnál/muflonnál amit nappal látok a lábadra lépnék.........

" A vadász már rég a vetésforgóval foglalkozik meg a paraszt földjével. A jegyzőnél a paraszt után elsőnek a vadásztársaság tudakolja meg hogy ki hol mit akar vetni, hogy megszervezze a föld védelmét! Nem a paraszt veszi a saját földjére a vadriasztót, a kerítést, hanem a vadásztársaság. Meg még fizeti is a vadkárt, a vadászati kárt. "

smile lol Mikor voltál utoljára gyónni? smile lol

Nincs profilkép
#1001 szg1
2015-02-24 08:23:30

Válasz #998. hozzászólásra

Senki nem kérte, hogy Te, vagy akárki más földműves legyen, tisztába lehettél a problémákkal (mint gazdálkodó) mégis földműveskedni akartál, viseld a következményeit. Ha meg traktorozgatni akarsz ott a kerted használd egészséggel. A kerítés ötletet támogatom, de akkor szántó kerítéséről legyen szó!
Tudod, de ha nem most megtudod, hogy a kerülő és a mezőőr felel a termésért!
Ezek a Te szavaid, a vadász szemszögéből. Na akkor felénk már rég éhen döglöttek volna! A vadásztársaság nem mond semmit mert ez alapból így van. A vad az államé, a vadkárt meg ránklőcsölik. Hogy kevered most ide a jó vadászt? Meg az árakat? Hol van a vadászatnak EU-s támogatása mint a (felénk) földművelésnek nevezett turkálásnak, meg szárzúzózásnak?

Nincs profilkép
#1000 szg1
2015-02-24 08:13:39

Válasz #995. hozzászólásra

Vadgazdálkodás: üres duma. Az állam nem a vadászok visszajelzései, becslése alapján ad ki kilövési tervet, hanem a statisztikai hivatal adatai alapján. Pl.: felénk gyk. eltűnt a vaddisznó a területről. 3 évig nem volt makktermés, az elhúzódó tél elvitte a malacok javát. Jeleztük a hatóság felé már a szezon elején és kértük hogy adjanak engedélyt 90db vaddisznóra mert azt kb. teljesíteni tudjuk. Erre köteleztek 180db-ra. Persze 120-at lőttünk is, sikeresen kiirtva a disznót. A területünkön maradt kb. 5 konda elbújva, na azokat már csak bombával lövöd ki. A maradék 60-ra meg majd fizetünk az államnak vagy 1-1,5M büntetést hogy eltértünk a tervtől. Na, hanyat fialjon a disznó, elvtársak? Az állami erdészetekben megkezdődött a vadállomány túlvadászása, a disznót kilövöldözték, a szarvast kizavarták az erdőkből, azoknak meg ugye enni kell. Kijönnek a földekre, (persze szigorúan este) a kis vt-k meg nem bírják meglőni, esetleg terelővadászatokon az meg egy tonna papír, tervkészítés, engedélyezés, ha véletlenül nem olyat lősz ugrik a fegyver. Az állam meg ránk mutogat hogy tessék fizetni. A vad az államé. Most akkor kerítsünk be minden földet, meg erdőt, meg utat, meg mindent mert a vad mindenhol kárt okoz. Vagy lőjük agyon az ide-oda zavart vadat. A vadász már rég a vetésforgóval foglalkozik meg a paraszt földjével. A jegyzőnél a paraszt után elsőnek a vadásztársaság tudakolja meg hogy ki hol mit akar vetni, hogy megszervezze a föld védelmét! Nem a paraszt veszi a saját földjére a vadriasztót, a kerítést, hanem a vadásztársaság. Meg még fizeti is a vadkárt, a vadászati kárt. Felénk úgy vetnek, hogy a vetés széle beér az erdőbe! Olyan kis zsebkendőkre fizetünk vadkárt hogy tiszta vicc. Ha 5 métert elhagyna az erdőszélen nem is vetne szinte semmit. Így viszont nem vadászható érdemben a vetés.. Itt az állam a legnagyobb probléma. 30 évvel ezelőtt sokkal több vad volt mint most, de sokkal több művelt terület is, fel sem tűnt hogy van vadkár.

Nincs profilkép
#999 4964
2015-02-24 08:06:46

Válasz #997. hozzászólásra
A mi területeinken egyáltalán nem jellemző hogy csökkenne a vad élőhelye.
Ezért is van belőle sokkal több mint a 80-as években. Sokkal több lett a dzsungel, a fásított terület. Benőtték a bokrok az árkokat és a földutak egy részét.
Az egy dolog hogy kiszánt az ember amíg lehet de az előbb említett tényezők jellemzőbbek.
A tsz időkben a több százas tagság mind kapott favágást és takarította a határt.
Ma a bérelt földeken én nem vághatok fát.
Olyan törvény kéne hogy egy területen ha igazoltan vadkár keletkezik akkor abból a vadfajból ami azt okazta annyi értékkel növelni kell a kilövést. Olyan törvényekkel amik ezt lehetővé és kötelezővé tennék. És akkor egyensúlyba kerülne a populáció a terület eltartóképességével.
Az mese hogy csökken a vad élettere és azért megy be a városokba stb.
Azért megy be mert már annyi a vad hogy nincs kellő territóriuma a többi vad miatt és a fiatal példányok már a városokba is bemerészkednek. A farkast meg a medvét itt n em fogják megtűrni még 100 év múlva sem mert egész egyszerűen akkor a puskacsövek berozsdásodhatnának.

Nincs profilkép
#998 Márk_
2015-02-24 08:03:59

Válasz #993. hozzászólásra

Eltűnik egy-két túrista, de kisebb mértékben lesz fa lopás, és szemét lerakás. Senki nem kérte, hogy Te, vagy akárki más vadász legyen, tisztába lehettél a problémákkal (mint gazdálkodó) mégis vadászni akartál, viseld a következményeit. Ha meg durrogtatni akarsz ott a lőtér használd egészséggel. A kerítés ötletet támogatom, de akkor erdő kerítéséről legyen szó!
Tudod, de ha nem most megtudod, hogy NEM a kerülő és a mezőőr felel a vadgazdálkodásért!
A földtámogatást emlegeted Te is, miért is? Mikor volt több megművelt terület, most vagy 20-30-40 évvel ezelőtt? Mert szerintem 20-30-40 éve!
Ha akarod adok neked 10Ha szántót vadbúvó mellett, a bérleti díjat sem tudnád kifizetni támogatás nélkül.
A szarvas rudli meg képzeld el REPCÉT,BÚZÁT,ÁRPÁT eszik télen.
A kérdésem az lenne, hogy mennyi vadásztársaság mondta azt, állambácsi figyelj csak, a vad a tiéd, a kárt meg mi "fizetjük"?

Ilyen egy "jó" vadász? (Kutyának nézem és lövök, majd otthon kitalálunk valamit, mit is lőttem.)
http://www.vadaszat.net/hirek/2008/sakal%2B.htm
Össze ne keverjétek a fehér pulit, a jegesmedvével!

Ezekkel az árakkal már lehet dolgozni!
http://verteserdo.hu/vadaszatszervezo-iroda/vadaszati-arjegyzek/

Nincs profilkép
#997 szg1
2015-02-24 07:45:07

Válasz #996. hozzászólásra

Ha ez az állomány egy rudli nagyon kíváncsi lennék rá hogy egész télen mit eszik. Mert ezeknek akkor is enni kell amikor nincs a földben semmi.

#996 endypapa
2015-02-24 07:24:02

Válasz #993. hozzászólásra

El vagy tévedve. Ennyire fel van szaporítva az állomány. Én a videón szereplő környéken lakom, tudom mi van. A gazdálkodás sok esetben reménytelen a hatalmas vadkár miatt. (60-100%) Itt évtizedek óta ekkora rudliban vannak a vadak. Az év más szakában, pedig a területen eloszolva. Láttam olyan 100-200ha-os gabona vetést, ahol akkora tömegben voltak gímek, dámok, őzek, mint az afrikai szavannákon a régi felvételeken a vadak. A vadászok váltig állították, hogy nincs ilyen nagy vadmennyiség a területen, Míg az egyik nagygazda, helikoptert fogadott, és az arról készült felvételekkel ment a bíróságra bizonyítani.

Nincs profilkép
#995 a2457
2015-02-23 23:49:52

Válasz #994. hozzászólásra

azzal a részével egyetértek hogy nemszép dolog minden vadbúvót beszántani.
ez tiszta sor.

de azt sem hagyhatod figyelmen kívül hogy a vad az az "államé".
ha én tartok egy kecskét mondjuk, és lelegeli más káposzátját ki kell fizessem természetesen.
nem pedig hadoválok hogy kerítse be legközelebb.
nekem kell gondoskodnom róla hogy a jószág ne okozzon másnak kárt, s ha mégis akkor térítsem meg.

jól látod csökken a vadak élettere, vagy az életterüket kell megnövelni, vagy a létszámukat csökkenteni.
máshogy a sűrűségük nem fog csökkenni.

nekem spec teljesen mindegy melyik megoldás lép életbe, ami pedig szúrja a szemem az az hogy mások munkája megy tönkre közben és a vad is megsínyli a dolgot közben.

namost a paraszt foglalkozik földműveléssel.
az erdész az erdővel.
a vadgazdálkodó meg foglalkozzon a vaddal.

nyilván a vad "probléma" kérdését nem a paraszt vagy az erdész hivatott megoldani.
ahogy a vadásznak sem igen kell a vetésforgóval bíbelődnie, sem gyérítést jelölnie az erdőben.

lehet az én észjárásommal van baj, de attól még a vaddal kapcsolatos kérdésekben a vadgazdálkodótól és a vadásztól várok megoldást.
az meg nem megoldás hogy mutogatunk a másikra és keressük a kifogásokat amik folytán sajnos nem tehetünk semmit.

Nincs profilkép
#994 szg1
2015-02-23 23:26:06

Még egy fontos észrevétel: a földtámogatások kihasználása végett szinte minden vadbúvót, bokros, csemetés részt felszámoltak, leszárzúzóztak, az erdőkben a motor, a quad, a fűrész zúg egész nap (legalábbis felénk) de a jászságban is panaszkodnak cimborák hogy az összes csenderest, bokros területet beszántják, még az utakat is. Már nincs hova húzódani a szerencsétlen jószágnak. Annak meg aki a jószágokat lőné halomra: gondoljon bele hogy mi lesz ha majd az ő jelenléte lesz valakinek idegesítő..

Nincs profilkép
#993 szg1
2015-02-23 23:08:03

Válasz #990. hozzászólásra

Élni és élni hagyni! A farkas és a medve hamarabb vissza fog jönni mint gondolnád. Na majd akkor ügyesen megcsappan a nagyvadállomány. Meg eltűnik 1-2 túrista.. Nem állítottam hogy nem kell és nem lehet vadászni, ---> vadállatokat elejteni de ameddig a paraszt azt hiszi hogy a vadász "szakszemélyzet" addig nincs miről beszélni. 1. Senki nem fizet azért hogy bárki földjét őrizzem. 2. Én viszont kemény pénzeket fizettem és fizetek azért hogy vadászhassak. A paraszt (beleértve magamat is) kerítse be, védje meg a tulajdonát. Ne műveljen csak annyit amennyit meg tud védeni. Egyébként én magam is rendszeres vaddisznó és szarvasriasztószer vásárló vagyok. De fel kéne fogni hogy a vadász NEM kerülő ill. mezőőr! Na ők a szakszemélyzet! Egyébként ami rudli a videón volt, az kb. 20, valahonnan összezavart rudli és legalább megyényi vadmennyiség.

Nincs profilkép
#992 a2457
2015-02-23 22:48:13

biztiosan van rá milióegy kifogás és magyarázat, meg biztos az is hogy ez mindenre igaz.

de ettől még sok a vadkár, főleg a vaddisznó miatt. a szakszemélyzet akinek ezt kellene kordában tartania vagy tehetetlen, vagy nem is akar tenni.
a társaság aminek a vadkárt kéne megtéríteni (nem enyhíteni, megtéríteni) bármit elkövet csak nehogy fizetni keljen.

aztán biztosan van egy pár amelyik normális és szeretné végezni a dolgát, de akárhogyan nézzük a 10 tonna trágya közepén 1 gramm arany az még mindíg csak egy rakás szar.

Nincs profilkép
#991 4964
2015-02-23 21:47:54

Válasz #989. hozzászólásra
Meg amikor a 40 hektáros táblában kirugdalja a kukorica 10%-át, meg kihuzkodja a közepét, folyamatosan legeli a naprát.
A legkevesebb amit direktbe megeszik.

Nincs profilkép
#990 4964
2015-02-23 21:41:35

Válasz #988. hozzászólásra
Ha ezzel a logikával gondolkodunk akkor vissza kell telepíteni a farkasokat meg a medvéket is.
Azok is itt voltak már több ezer éve is.
Akkor most miért nincsenek itt?
Ja mert akkor a vadászok negyede vadat sem tudnának lőni, meg nem lehetne kimenni a határba golyóspuska nélkül.
A füves szavannákon vannak ekkora csordák mint ami az előző videón volt.
Ha az államé a vad akkor fogják be aztán vigyék az állami földekre meg az állami erdőkbe őket. Persze bekerítés után. Aztán szedjék hasznát és viseljék a kárát is.
Jelentősen növelni akarják a szója vetésterületét a jövőben. De az ilyen vadállomány mellett nem fog menni.

Nincs profilkép
#989 csontii
2015-02-23 21:39:02

Válasz #985. hozzászólásra Akkor számoljunk kicsit: Ha minden napra veszünk 10 kg kukoricát úgy is,hogy van jó pár téli és tavaszi hónap amikor nem szerepel az étlapján.Ez kb 450 ft. Megszorozzuk 365-el. Ez "csak" 164250 ft.Nyílván itt azért még lehetne sok egyéb más tényezőt is figyelembe venni.

Nincs profilkép
#988 szg1
2015-02-23 21:14:12

Válasz #985. hozzászólásra
A földművelő meg a vadnak csinál 1 millió forint kárt.
A vad már évezredekkel ezelőtt is itt volt és itt is lesz. Amíg a élő vad az állam tulajdona addig semmi értelme a vadászatra jogosultat csesztetni. Ha nem tetszik a vadkár, menjen el a paraszt is vadászni, védje meg a földjét és majd rájön. A földtulajdon mellé jár a vadászati jog, hajrá. Csak nehogy oda lyukadjon ki a végén hogy még fizet is csak végre valaki menjen őrizni a földjét. Azt gondolja valaki hogy olyan nagy élvezet tavasztól őszig a paraszt földjét őrizgetni meg a fizetővendég is alig várja hogy bámulja a semmit egész este. Mert ugye vadászidényen kívül nem lőheti az őzet, gímet, dámot, szürkület után a disznón kívül nem lőhet semmit. Akkor még szaladgáljon lámpahasználati engedélyért. Mert ha egy területet vadásznak ott nemigen jön ki semmi világosban. Az meg külön élvezet amikor kimegyek és nézhetem ahogy este (vagy épp egész éjszaka) traktoroznak..
írom ezt úgy hogy én is művelek földet. smile thumbup

#987 gazda001
2015-02-23 19:21:14

Válasz #984. hozzászólásra
Jómagam is vadászgatok több, de inkébb kevesebb sikerrel, időm nem sok van rá, ez a legfőbb oka a sikertelenségnek. Azért kezdtem el a sját földtulajdonosi közösségünkben, mert így legalább kapok valamit vissza évente, mert bérleti díjat a 20 év alatt még nem láttunk 1 fillért sem. úgy hoyg azt is lehetne mondani hogy 1kicsit a másik oldalon is állok, DE EZT NEM SZABADNA MEGENGEDNI HOGY ÍGY FELSZAPORODJON A NAGYVAD. Sajnos ez évek óta tartó probléma, és még olyat nem hallottam hogy vadkár elhárításban modjuk 40-50%-os állomány apasztás,(legyen vadászati idényben, ne legyünk szabálytalanok) Mert most már sok régióban tarthatatlan a helyzet, de amíg a társaságok egyes vezetőinek megvan a pénze a külföldi bérvadásztatásból addig a saját tag nem lőhet semmit, a bérvadászok meg nem veszik ki a 10%-át sem az állománynak. A pénz mégis megvan vastagon, mert olyan áron lövetik vele azt a keveset hogy bizonyos embereknek megérje, látom sajnos ez van nálunk is. Ráférne 1 kis szabályozás már erre a dologra, remélem az új vadászati törvénny megalkotásakor erre is gondolnak majd uraink

smile whistling

#986 Koszi.
2015-02-23 19:09:03

Válasz #985. hozzászólásra

Valahogy nekem is ez ugrik be először a vadakról, erre van bőven, vad is kár is, csak fizetés nincs ...

Nincs profilkép
#985 4964
2015-02-23 16:27:53

Válasz #984. hozzászólásra
Minden egyes példány csinál 1 millió forint kárt évente.smile scared

Nincs profilkép
#983 Vadkárszakértő
2015-01-18 11:49:43

A Magyar Vadgazdálkodási Szakértők Országos Egyesülete megrendezi a II. és III. Országos Vadkárszakértői Mesterkurzusát a mellékelt meghívó szerint. A mesterkurzus célja, hogy a jelenlegi vadkárbecslési eljárásokban résztvevő szakértők eljárását, módszertanát egységesítse. Tájékoztassa őket a legújabb kutatási eredményekről, melyek a vadkárbecslés szakterületén folytak. Egységes szemléletet és mindenki számára átlátható szakértői eljárásrendet szeretnénk foganatosítani. Az előadások témája nem csak szakértőknek lehet fontos, hanem a gazdálkodásban résztvevő feleknek is.II. Országos Vadkárszakértői Mesterkurzushttp://mvszoe.hu

Válasz #863. hozzászólásra
Az elektromos kerítés napi és non-stop ellenőrzését bízd rá a villanypásztor riasztóra, azonnal jelez akár a mobilodra is bármi gond van a rendszerrel, a riasztót telepítheted meglévő villanypásztor kerítésre is, bevált remekül működő technika. Használható 220 Voltos vagy akkumulátoros rendszerekre egyaránt

#981 www.mgbiztositas.hu
2014-09-04 11:17:33

Válasz #980. hozzászólásra

Miért, mivel bizonyítod akkor ,hogy ott vetőmagot akartál fogni, és nem csak gondatlanságból magzott fel a lucerna?

Nincs profilkép
#980 ano
2014-09-04 10:43:52

Válasz #979. hozzászólásra

wtf?????
illegálisan magot fogni? és ha megfizeti a fajtaoltalmi díjat?
ez a kifogás még nekem is új, ezt még nem hallottam, pedig azt hittem, e témakörben már mindenen túl vagyok...

#979 www.mgbiztositas.hu
2014-09-04 07:45:26

Válasz #974. hozzászólásra

Gondolom van a Vetőmag felügyelőségtől is szemlejegyzőkönyved hogy te ott vetőmaglucernát akartál előállítani. Abban benne kell legyen hány kiló a várható hozamod, ez képezheti a vita alapot.
Ha nincs ilyened, illteve a területalapúnál erre a táblára nem a VET23 hasznosítási kód van beírva. Illegálisan akartál magot fogni!!! És nincs mit követelőzni.
Idén országos szinten 200kg/ha a magfogás. Na most 0,6ha ral számolva meg minden költséget levonva nem nagy összegen megy a vita.

Nincs profilkép
#978 a2457
2014-09-03 23:27:04

100% ban hülyének néznek, és nem szabad hagynod magad, ráadásul sietned kell a cselekedetekkel, mert a bizonyíték nem vár.
mindent fotózni, videózni, jeghyzővel aláiratni mikor hol készült.
kérni független szakértőt, stb..
volt hasonló a környéken pár éve itt megpróbáltak avval érvelni hogy nem tudták hogy ilyen terv van, aztán így nem is tudtak mit tenni ellene.
ha ez felmerül akkor se hagyd magad, nincsen kötelezettséged bejelenteni nekik semmit.
nekik kötelességük megvédeni téged a vadkártól.

Nincs profilkép
#977 agroinformhelp
2014-09-03 23:03:52

Válasz #976. hozzászólásra

Igen, de előtte szerintem azért még egyszer beszélj a vt-vel, még mielőtt ilyen jogi dörgedelmekbe belemennél. Ha jegyzőhöz fordulsz, akkor tudtommal egy pártatlan vadkárbecslőt bíznak meg, akit meg ha jól emlékszem te vagy a vt vagy közösen fizettek ki.

Az egész jogi herce-hurca itt le van írva:
http://vadkarszakertok.hu/fusion/viewpage.php?page_id=12
smile karateka

Nincs profilkép
#976 csontii
2014-09-03 21:30:12

Holnap ballagj be szépen a jegyzőhöz és indítsd el a vadkár igényedet. A jegyző majd elmondja milyen teendőid lesznek.

Nincs profilkép
#975 agroinformhelp
2014-09-03 20:44:24

Nem akarok senkit bemártani, de ez az "én nem értek hozzá" gyakorlatban úgy működik, hogy a vt felhív egy bejegyzett vadkárbecslőt, akit általában ismernek és az többnyire "finomabban" bírálja el a vadkárt, mint kellene, és a vt-nek kedvez. Azért, ha szerinted ennyire kilóg a lóláb, annak érdemes lenne utánajárni. Nem tudom, hogy volt e már velük vadkár problémád vagy ez az első eset? Nem mindegy, hogy hogyan állnak emiatt hozzád... Amúgy őket is meg lehet érteni, mert tudtommal veszteséges a vt-k nagy része. smile hammer

#974 vénkabi
2014-09-03 20:30:58

Régen szólt már valaki hozzá ebben a topicban, elég mélyről ástam elő, sőt gondolkodtam is, hogy ne a poénokhoz írjam-e le. De ott nem szoktak segítséget kérni.
Amit kérek: valaki homályosítson fel, hogy mi a menete a vadkár megtérítésének.
A történet a következő: egy 0,6 ha-os tábla lucernám 2. kaszálását meghagytam magnak. Egy eléggé félre eső helyen van, más művelni való földem ott nincsen, így nem gyakran jártam arra. Már a kombájnossal beszélgettünk az aratásáról, mert neki is van 2 ha, mikor arra járt és Ő vette észre, hogy mi történt a maglucernával. Rögtön szólt, hogy én már le is kaszálhatom, mert a a teteje mind le van legelve. Nosza futottam megnézni, és most hétfőn telefonáltam a VT elnökének. E-mail ide, meg oda, amit tett, meg beszélt egy szakértő ismerősével, mert Ő ebben tudatlan, és mára megbeszéltük, hogy megnézzük. Kimentünk a területre, és legnagyobb elképedésemre azt mondja: "a szakértő szerint ez nem vadkár, hanem POCOK RÁGTA LE!" És mutatja nekem a földben a lyukakat. Ezt a véleményt /a szakértő nem látta a területet/ a Vt elnök e-mailben le is írta!
A lucerna ahol sűrűbb jól láthatóan le van, úszva, szerinte nincsen is rajta termés, csak én mutattam meg neki, és mint amit 30 cm magasan leborotváltak, szépen le van rágva. Nem elfektetve minden szál, hanem a taposási helyek kivételével áll.

Szerintetek ez vicc, vagy ennyire hülyének nézik azt akinek a földjén hízik a vad?

Nincs profilkép
#973 joc
2014-08-03 20:10:13

Válasz #962. hozzászólásra

szerintem nem láttál még kanadai hod fogot, egy het alatt lefognam a környek összes borzat.smile cowboy

Nincs profilkép
#972 a2457
2014-08-03 20:00:57

Válasz #968. hozzászólásra

:) oda nekem nem lenne szabad bemennem,
biztosan ilyen dinamit övem lenne mint a filmes terroristáknak :D

Nincs profilkép
#971 ano
2014-08-03 19:29:19

Válasz #969. hozzászólásra

kukorica vs. vaddisznó?
felejtős barátom, akármi is lehet az.
az ólom, és a kerítés, acélból, fél méter mélyre leásva, ami hatásos...

Nincs profilkép
#969 fecee
2014-08-03 18:19:10

vaddisznó ellen vadriasztó szert ,valamilyen alamtech készítményt valaki ismer?

Hatékony védekezési módszert?Nem szeretnék a tavalyi szintig eljutni,mert akkor eldobja az ékszíjat az agyam.

Nincs profilkép
#967 Vadkárszakértő
2014-07-28 21:22:40

Várunk minden érdeklődőt!

Nincs profilkép
#966 a2457
2014-07-22 17:11:11

Válasz #949. hozzászólásra

most mit mondjak, amikor trakival járkálok az erdőben van hogy a teljes falka sasol, alig pár méterről.

őszintén szólva nagyívben tesznek a dologra.
ez a motoros marhaság tényleg kifogás.

ha meg nem, akkor tessék gyalog vinni nekik az etetőhöz a kaját,
ne riasszák már el szegényeket :D

nem ez az általános, de nagyon sok helyen csak akkor szalad szét a falka amikor megáll a traktor és kinyitom az ajtaját.
nemigen beszélhetünk vad állatokról, igazából mind látott már embert, s mivel a java semmiféle veszélyt nem jelent rájuk nézve, így egyre inkább toljnak az emberre.

tökéletesen biztos lehetek benne hogy nemsokára teljesen csak szelíd állatokról lesz szó.

Nincs profilkép
#965 agroinformhelp
2014-07-22 10:10:24

Amúgy, ha valakit érdekel, hogy hogyan kell(ene) csinálni, itt mindent megtalál:

http://vadgazdalkodas.emk.nyme.hu/oktatasi_segedletek/integralt/Ragadozogazdalkodas.pdf

smile pimp

Nincs profilkép
#964 agroinformhelp
2014-07-22 10:00:04

Válasz #963. hozzászólásra

Igen, azért nő folyamatosan a borzállomány, és azért lett védettből vadászható...smile lol

Nincs profilkép
#963 csontii
2014-07-22 09:55:38

Válasz #962. hozzászólásra
Talán erről a hivatásos vadászoknak teljesen más a véleményük.smile lol

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
A mesterséges intelligencia rászabadult a mezőgazdaságra – és ez nagyon is hasznos
A mesterséges intelligencia rászabadult a mezőgazdaságra – és ez nagyon is hasznos
Cél a termelés optimalizálása, a hatékonyság növelése, a környezeti terhelés...
Brutális! 2022-es szintre zuhant a sertés ára Magyarországon
Brutális! 2022-es szintre zuhant a sertés ára Magyarországon
Európában csökken a sertéshús ára, az USA-ban viszont drágulásra számítanak.
New Holland T5060 - 4050 órás!
New Holland T5060 - 4050 órás!

12.900.000 Ft

Szárzúzót keresek
Szárzúzót keresek

1.000 Ft

Tanyás legelő eladó
Tanyás legelő eladó

23.500.000 Ft

235/75/17,5 kamion gumik
235/75/17,5 kamion gumik

40.000 Ft