Hirdetés
Fórum
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Szerintetek jók a Garden Jet permetezők? új
- Állategészségügy új
- Milyen bálacsomagolot vegyek??? új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- JD kukoricavetőgép új
- Kukorica terményárak új
Cikkajánló

Hogyan előzzük meg a vetésfehérítők pusztítását?
Rendszeres megfigyelés és célzott kezelés nélkül komoly veszteségek várhatók.
1630 hozzászólás
Válasz termelo #1629. hozzászólásáraLehetséges. Ebben nem vagyok kompetens.
Válasz JDFERI #1627. hozzászólásáraAzért nem változtattak rajta szoftveresen mert nincs baja csak nem jól van beállítva.
Az ISO-menük funkciójukat tekintve szabványosak, az állóhelyzetben történő motor forgatáshoz hozzá kell igazítani a mechanikus késleltetés be és a minimum km/h a magadagoló forgatásához beállításokat.
Vakon mondom h az utóbbi van a kelleténél magasabbra állítva...
Válasz Gumóka #1626. hozzászólásáraKöszönöm.
Válasz szanberg #1586. hozzászólásáraÜdv. Nekem csak az nem tetszik a Prontoban hogy van ugye ezeken az elektromos adagoló motorosokon az a funkció gomb ami elindítja az adagolást álló helyzetben pl tábla sarkában szegégésnél , vagy kezdéskor. De abban a pillanatban hogy elindulnak egy prontóval a motor szinte megáll és lassan ál be a kellő fordulatra. Ennek az a következménye hogy lesz egy 6 méter széles 1 méteres csík amiben baromi sok mag lesz majd szinte semmi és kb 2-3 méter mire eléri a teljes magsűrűsêget. Pár évet szolgáltattak nekem prontóval. Van egy itt a településen , illetve egy 12méteres Sw. Mindegyik ezt csinálja. Nem értem miért nem orvosolták ezt szoftveresen. Egyébként az itteni gépkezelők szeretik. Igénytelennek tartják , nem kell ezer helyen zsírozni , jól bírják a csapágyak. . Árpában volt rá példa hogy magas tempónál nem bírta kiadni a mennyiséget ,mert egyszerűen nem folyt rá elég mag az adagolóra. Búzánál már nem. Szép kelés van utánuk . Én repcét szoktam velük vettetni.
Válasz JDFERI #1625. hozzászólásárahttps://www.varadi.hu/
Válasz Gumóka #1620. hozzászólásáraÓ. Publikus kik azok ? Fehérváron kérdeztem egy céget de ők kisdarabszámot nem vállalnak.
Válasz später77 #1604. hozzászólásáraMákvetésnél a tárcsasor használata nem ajánlott mert kiszárítja a földet a csírázási mélységben.
A Pöttinger mélységtartása kritikán aluli, a traktor keréknyomban sokszor a föld tetején a mag...
Az apró mag vetésnél fontos, hogy a levegő mennyiség felezhető legyen mert könnyen kifújja a magárokból.
A pneumatikus gépnél nem szabad elhanyagolni a olajigényt ami rengeteg, 25-30 liter/perc is lehet. Szóval aktív csoroszlyanyomás mellett egy 160-as traki hidraulika-rendszere könnyen összeomlik...
Válasz RkTomi #1619. hozzászólásáraSzerintem a földműveléstankönyvben nincs olyan művelési mód hogy gumikerekes egyengetés a te általad leírtak alapján számomra egyértelmű, hogy a hengerezés fogalmába tartozik ez a fajta felszín alakítás.
Aki akarja biztosan érti, funkcionálisan mindegy hogy gumi kerék, gumi henger vagy mi az ami képes eltüntetni az említett bakhátat.
Válasz RkTomi #1618. hozzászólásáraA nyomvonalas megoldásodra írtam hogy az eltolás nem arra való de nem értem hogy miért kérdeztél vissza.
Azt hittem alap mindenkinek, hogy a különböző munkagép szélességek végett kell az azonos kezdő nyomvonalat eltolni.
Válasz Gumóka #1620. hozzászólásáraÉn a Rapidra a Masina Bt-vel gyártattam le a szétkopott füleket.

Nem az árával volt a bajom, kb. 150e-be belefért anno ez a része.
Kb. 1 hónapig szereltük mire kész lett, na itt lett elegem
Válasz termelo #1593. hozzászólásáraOlvasom itt.
De egyébként ami vasból, otthon nem javítható a gyári alkatrész és ára kiváltásával?
Nálunk is van itt lakatosüzem, lézervágással, ha kell tenyérnyi alkatrészt is gyártanak.
Amit én itthon plazmával, lánggal, sarokcsiszolóval nem tudok kivágni, vagy nincs hozzá anyagom, viszem be, sokszor 1 nap alatt megvan.
Aztán nekem sincs profi műhelyem, kis odafigyeléssel sok mindent mégis meg tudok oldanitöredék költségből.
Nyilván a munka megvan vele.
Válasz termelo #1617. hozzászólásáraÉn nem írtam hengert.
Válasz termelo #1616. hozzászólásáraTe írtad hogy tologatni kell olvass vissza. Igen rosszul írtam de javítottam veled még biztosan nem fordult elő. Miért vizsgáztatnálak nem is ismerlek.
Válasz RkTomi #1613. hozzászólásáraHa valami bakhátaz azt henger csak úgy egyengeti el, hogy összegyúrja ha meg offset akkor ott marad a pukli
Válasz RkTomi #1614. hozzászólásáraTe amúgy mit kérdezel vagy tudod hogy mit kérdezel?

Te írtad szarul a nyomvonal eltolást de ha tudod h mi az akkor tudod miért kell rendszeresen használni nem vagy vizsgáztatsz?
Válasz RkTomi #1612. hozzászólásáraÉn tudom, sok Prontós vetésben volt részem.
Válasz termelo #1610. hozzászólásáraMinek kell tologatni?
Válasz termelo #1610. hozzászólásáraMiért bakhátozna? A tömörítő keréksor eldolgozza.
Válasz termelo #1610. hozzászólásáraRosszul írtam munkagép eltolás.
Válasz Rabó001 #1608. hozzászólásáraKi állította egyformára?
Válasz RkTomi #1607. hozzászólásáraA nyomvonal eltolás nem erre való, mivel a föld végén szembe fordulsz akkor vissza is kell tolni, sőt ha körbe mész akkor mit csinálsz oda vissza tologatod?
A képen lévő elrendezés nem művel középen az összeérő süvegek végett vagy 20 cm-t, ráadásul bakhátoz..
Válasz später77 #1604. hozzászólásáraMegoldódott a gond?
Válasz termelo #1605. hozzászólásáraEgyformara állított nyomjelzovel ment, de mindegy...
A Prontonál be kell írni egy nyomvonal eltolást és már jól is megy, ha ISOBUS-os akkor pedig a rendszer adja a beállítást. De ha valaki akarja akkor van gyári átszerelő készlet a tárcsasorhoz és akkor központosan fogja húzni.

Válasz termelo #1605. hozzászólásáraezek nem méteres eltérések, kb. 10-15 cm ről beszélünk...
Válasz Rabó001 #1603. hozzászólásáraUgyanaz, csak akkor a nyomjelzők vannak arrébb, szintén észre sem veszed...
Válasz t.romsics #1599. hozzászólásáraD9 helyett, 6 méteres pneumatikusat keresek, nem feltétlenül baj, ha van rajta elmunkáló tárcsasor. Köszi a múltkori permetezős eszmecserét!
Válasz termelo #1601. hozzászólásáraHa nem isobuszos traktor húzza, GPS nélkül?
Válasz später77 #1598. hozzászólásáraAgromasz. Olyan az adagolója, mint a márkásoknak.
Válasz Rabó001 #1600. hozzászólásáraA gyengébbek kedvéért az eltoltat is középről húzzák, pont az a lényege hogy a traktor megy arrébb...
te ezt nem látod, sőt ha be van rögzítve az iso adatok között még a gépkezelő se tudja...
Válasz szanberg #1591. hozzászólásáraA környezetemben van több Pronto, többféle. Egyikkel sincs ez a probléma, hogy félre húzná, mindet középről húzzák. Nyilván egyik gép se tökéletes. Egy Horschot tudok, annak a váza párszor eltört már, a rúdnal.
Válasz später77 #1598. hozzászólására
Egy ilyen, sok esetben még ez is sok, felénk, ha kap egy jó pár 10 mm-es zivatart közvetlen a vetés után.
Válasz termelo #1590. hozzászólásáraMákhoz és repcéhez mi lenne a legjobb választás?
Válasz termelo #1595. hozzászólásáraValamiféle művelést mindig csinálnuk, jellemzően nem is csak egykét sor RT-t, bár tavaly mivel nyersek voltak a talajok, inkább véknyabban mentek a vasak, hogy ne legyen keléssel gond.
Igen, ez egy seedhawk koppintás, horsch tartály rendszerrel kb.
Nem is az, hogy nagy durranás, csak amúgy meg a leg egyszerűbbek ezek a véső csoroszjás cuccok.
Egy 9méteres seedhawk jó lenne, egyszer majdnem sikerült venni egy 6m-eset, csak elvitték előlem. Német vagy osztrák gép volt, már nem emlékszem pontosan.
Hozzá teszem, a teljes határt nézve jelenleg a legjobb búza az amit szórva vetettünk el egy kisebb táblába, szóval szerintem annyira nem kell ezt a vetést túl misztifikálni...
Válasz szanberg #1594. hozzászólásáraKb. 60-80 lóerő a ventilátorok teljesítmény igénye ilyen messzire eljuttatni a magot...
Egyébként ez egy Horsch és egy Vader koppincs összvér gép, nekem nem üt akkorát.
Vázelrendezésre a régi Európai SeedHawk sokkal jobb.
Válasz szanberg #1592. hozzászólásáraA JD 740A nak művelt talaj kell de ott szerintem verhetetlen, azt hiszem 10500 hektárral adtam el az enyémet, nem akartam baxakodni a vetőkarok cseréjével, nem az ára végett hanem mert nagy munka lett volna.

Ahonnét vettem 90 hektárt vetettek vele naponta
Valószínűleg ezek a rendszerek a legjobb megoldások.
Válasz szanberg #1591. hozzászólásáraMind hazudik, mindnek megvannak a bajai, pl. az a cső amin a hátsó keréksor elfordul a Prontónál kikopik de pl. 6 méterest 1-et se tudok amit középen lehetne húzni...
Válasz termelo #1590. hozzászólásáraNekem van látó körömben 6méteres multiva vetőgép, meg kisebb is.
Egy bajuk van, olyan erős, valóban direktvetős csoroszja rendszere van, hogy ha saras az ősz, nem jól használható művelt talajon. Olyankor könnyű vetőgép kell amúgy is, nem véletlenül vannak még ott sok helyen a régi sima 740-es 9méteres Jd vetőgépek, ilyen célfeladatokra.
Azért az a rengeteg pronto nem hazudik, szerintem a rövidtárcsa sort elől egyébként is csak érintőn kell járatni, nem húzza az úgy el a gépet semerre.
Kezdem azt érezni, hogy a régi Co6 vetőgéptől nincs jobb! Egy baja van, hátul a középső 8 tömörítő kerék himba kocsijai lógnak, és vonuláskor a gumi széle súrolja a vázat. Van a francia direktvetős cégnél erre megoldás, inkább rászánom azt a 2 milliót, de erre 10 év alatt gyakorlatilag költeni alig kellett, meg javítani is szinte lófax amit kellett, pedig akkor is már 15 éves veterán volt.Egyszerű örök szerkezeti megoldások...
Válasz später77 #1589. hozzászólásáraEzek mind Iso-s gépek kell valaki aki látott már ilyent, hogy megjavítsa/beállítsa.
A kiállításon szép, kint a nyúzópróbán meg előjön ez az. Szerintem vagyunk itt többen aki tud telefonszámot akár Vader, akár Horsch gép szervizelés témában de egy kollágát se tudok aki el tudná mondani mikbe szaladt bele a Multivával mert nincs
Válasz szanberg #1586. hozzászólásáraA kiállításon volt egy csinos Multiva is ám.
Kár, hogy megkérdeztem az árát. 
Válasz szanberg #1586. hozzászólásáraA Pronto aszimetrikus elrendezésű V-tárcsasoros és ez miatt oldalra húz és ezért nem középen fogod vontatni hanem el kell tolni.
A Spirit elvileg X-tárcsasoros és a Fenix III. már igen komoly szerkezet és ott a SeedEye opció is...
Egyébként az se mindegy mire kell így nehéz megmondani melyik a jobb választás.
Full no-till be a Vader előrébb van szerintem a Horsch meg sokkal-sokkal több féle gépet gyárt.
Válasz hashtag #1585. hozzászólásáraHa újat vesz akkor igen, évi 300 hektárnál kb 6 év után kell kopószettet cserélni.
Használt esetében még lehet 1-2 évet is elmegy mire szerelni kell.
Akkor pronto vagy spirit jobb választás?
Válasz szanberg #1581. hozzászólásáraAhhoz nagyon sokat el kell vetni vele
Többsége vetőgépre már nem is emlékszel milyen volt, mikor ez majd valódi problémát jelent
Válasz szanberg #1581. hozzászólásáraLógnak mint bíró seggébe a lófasz!
Válasz termelo #1582. hozzászólásáraA zártszelvény amin vannak a művelőtárcsák elkopik de nem tudod felhegeszteni csak ha az egész elejét szét szeded , ok de amiben el forog az is kikopik viszont az egy tömb így nem tudod magadnak felfúrni…

A legrosszabb része a hátsó gerenda amin vannak a kerekek az 1.5 Milla volt 10 éve!
64 db lézervágott egyedi fület cseréltem+az első felfogatókat de arra már nem emlékszem.
A kedvencem a 100 ás nagyságrendű zsírzó gomb aminek a feléhez be is kell feküdni alá+az a megoldás hogy zsírzó gombot tettek zárt csapágyhoz
Válasz szanberg #1581. hozzászólásáraEgy rakás szar, a füleket le kell vágni, nem érdemes fölfúrni inkább csinálj másikat.

A rugó meg olyan drága h fel kell inkább hegeszteni…
Az egész vetőgép egy javíthatatlan szar
Sziasztok!
Rapid vetőgépen, a tárcsa tartó karokat és a hátsó kerekeket össze kötő fekete köracél rudak, illetve ezeknek a furatai mennyire nyűgösek? Nagyon ki tud nak szopósodni a köracélok furatai?