Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Diófa betegségének megállapítása, kezelése új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Eke minden mennyiségben új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Őszi mély és középmély szántás vagy forgatás nélkül művelni??? új
- Földeladás új
- Landini traktorok új
- AKG támogatás új
Cikkajánló
Ezért érdemes újra megismerkednünk az ősi gabonafajtákkal
Az ősi gabonafajták ellenállóbbak, kevesebb vegyszert igényelnek, és nagyon...
Hirdetés
1580 hozzászólás
Válasz #978. hozzászólásra
ÁÁÁÁÁ. Hülyeség így !
Ha bele gondolsz akkor mikor kiemeled a vetőgépet és minél nagyobb sebességgel mész akkor egyre sekélyebbre és majd a tetejére szórja a magot, mert idő kell mire a magadagoló keréktől lefolyjon a csoroszlyáig.. Ezért szokott olyan érdekesen kikelni, nem egyszerre a többivel.
Válasz #977. hozzászólásra
De annak a nyomás állításnak az egyik karja az a csoroszlyára van belőve a másik meg a vetőgéphez van valahova, szerintem akkor így tök mindegy minek nevezzük......
Válasz #976. hozzászólásra
Mármint ha előre forgóznál , akkor amikor jössz a forgó felé és a művelőtárcsa már bele ér az elvetett forgóba , az kiforgatná a magot azokon a részeken nem? Ezért nyomod utólag...
Válasz #974. hozzászólásra
A 750 A nak pl állítható úgy tudom a nyomása , de asszem külön a mélységtől is. Ezt Feco tudná...
Válasz #973. hozzászólásra
Miért forgatnál ki a magot ???????
Válasz #973. hozzászólásra
Ja.
Válasz #971. hozzászólásra
Szerintem ez mindegyiknél így van
Válasz #972. hozzászólásra
Az mi? A Forgó? Miért nem előre kellene? Bár úgy a művelőtárcsák kiforgathatják a magot ....
Válasz #970. hozzászólásra
Mivel én utólag dűlőzöm, így a dűlőzéskor lejjebb kell állítani a mélységet.
Volt már rá példa, hogy úgy megtaposták a dűlő sarkait, hogy a rapid kerekei a levegőben és max 2 cm volt a mélység.
Válasz #970. hozzászólásra
csak a mélységet lehet állítani hidraulikával. Szal, a vetőgép súlya nyomja a csoroszlyákat.
Lehet elvenni , vagy hozzátenni a Rapid csoroszlya nyomásához? Az oké hogy a tartály telítettségétől is függ , de amúgy? Tehát mondjuk 7cm mélyen tud menni x és y erővel ha úgy akarom?
Válasz #962. hozzászólásra
Srácok eröl irtam az elöbb!! Száraz kemény talajban ezért lett jobb vetés a rapid után!! És roszabb a JD után..De most a nyers talajban igy lett a hátránybol elöny!! Ezért is fordult az is elö hogy a környéken a 740a tovább tudot dolgozni mint a 750a!! Ez van mindig más a körülmény és ezt mindig más vetögép tudja kompenzálni..A lényeg az hogy az ideális vagy anak tünö idöt kell szerintem majd jobban kihasználni elöbb utóbb!! Nyujtot müszakal vagy 24 órás munkanapokal!! Mert ha belecsuszunk az ijenbe akor ez lesz utánna!!Nekem sem volt szimp Éjel ketökor a fagyba vetni de most igy alakult..
Válasz #962. hozzászólásra
Akkor vegyél haverom egy 6méteres SPIRIT-ET az se nem RAPID se nem JD!!! Ha a V tárcsa nem ragad meg túr be , és még szellősebb is .
Megnéztem közbe van pakkered:http://www.youtube.com/watch?v=bVYAHsqVFY0
Válasz #965. hozzászólásra
7710essel, az olyan kb 180-190n paci, nem tudjuk. Jó és száraz talajban akár 20 km/h-val is vetettünk vele, teli tartállyal.
Válasz #964. hozzászólásra
Üdv. Mennyi lóval húzzátok a 4 es rapidaot???
Válasz #961. hozzászólásra
a középső első csoroszlyáknál, tehát a szélessége közepénél. Vannak elől kerekek, persze.
Válasz #958. hozzászólásra
meglehet. De nincs rá kapacitás. Sőt van amelyik táblát nem is tudtam megnézni vetés óta. Tök messze van, és nagyon hosszú a földút, ami viszont járhatatlan esős ősszel. Traktorral kéne megnézni, de arra meg nem volt még időm. Tehát, én erre készültem a csávázáskor is.
Válasz #957. hozzászólásra
de van, természetesen. Ja, dugultak a vetőcsoroszlyák csövei is. Szal, a baj ott volt, h nem volt ideális a nedvességtartalma a talajnak, de akkor is a 740a röhögve nyargalászott.
Válasz #954. hozzászólásra
Mármint a szélessége közepénél vagy az első vetőtárcsasornál? Vannak ilyen traktor hasa alatti kis előtömörítő kerekek a tieden?
Válasz #956. hozzászólásra
Szerintem a tömörítésen kell, hogy legyen a hangsúly......
Válasz #957. hozzászólásra
Jó kérdés!! Aminek nincs az tutira igy szokot járni nálunk is!!
Válasz #950. hozzászólásra
Baxa !!!
Ha van rá kapacitás akkor a célzott bogár vegyszerezés olcsóbb sokkal....
Válasz #954. hozzászólásra
Középen ????
Nincs Packer ???
Válasz #942. hozzászólásra
És aki lazít , meg mély-művel , az hogy vet utána rapiddal akkor? Pl Feco mondjuk napra után ha nyomna egy TD-t , akkor azt nem lehetne rapiddal elvetni ?
Válasz #953. hozzászólásra
Még sokminden történhet!!De szerintem is ami már induláskor jó az végig az tud maradni és ami gyengébb vagy sokal gyengébb anak már nehezebb lesz jónak leni!!Azt tapasztaltam már hogy a kelés után lévö még kicsinek mondható árpa nem szereti a hideget!!vagyis nagyon le tudja lasitani a fejlödésben!!
Válasz #952. hozzászólásra
csakis úgy tudtunk vetni amikor a fagy kiengedett, hogy a művelőtárcsákat kiemeltük, plusz a vetőcsoroszlyákat is meg kellett emelni, különben a középső csoroszlyáknál dugult a vetőgép.
Válasz #951. hozzászólásra
hát, igen. én vetettem november elején árpát, kíváncsi leszek a különbségre, de a jól bebokrosodottakat már nem hozhatja be. A korai vetések celest top-pal, illetve cruiser osr-rel lettek csávázva.
Válasz #943. hozzászólásra
Úgy is próbáltátok hogy a művelőtárcsáit kiemelitek és emezek mennek csak mélyen , vagy a csorszlya nyomást lehet ezen állítani? Melyik része túrt be?
Válasz #950. hozzászólásra
Illetve ha már késöbb nem!! Nálunk most ez történt!! De végülis azt késöbb tudjuk majd eldönteni hogy ki is járt jobban aki elvetet vagy aki nem??!! Én pl: csak azt vetetem amire volt normális esély.. Amire nem azt inkább hagytam tavaszra!!Nekem ez a téma hogy csak legyünk túl rajta nem jött be!!
Válasz #948. hozzászólásra
behozza az árát a rovarölő csávázás, ha korán el tudod vetni, szntem.
Válasz #948. hozzászólásra
Nyugi ez amojan szolás mondás volt!! Nem stratégia.. De tényleg elegünk volt abbol hogy mindig a miénk lett utoljára begyurva szezon végén!! AZ Árpa- triti és a búza is..Az árpa elég roszul is viselte!! Ami biztos hogy egyre inkább az szokatlan és furcsa idöjárásra kell felkészülni..Már amenyire lehet!!
Válasz #946. hozzászólásra
Hülyeség !!
Nem fogsz bírni a vírusokkal !!!!!
Ha meg becsávázod a magot Celest Top-al a gatyádat is ráfizeted !!
Bér vessél akkor, ne magadnak.........ha van aki megengedi.......
Válasz #946. hozzászólásra
Nem nőtt túl az árpád ???
Válasz #945. hozzászólásra
Nálunk is azt mondta a fater hogy augusztus végén már árpa vetés lesz!!Elege lett az október végi gyurmázásbol..
Válasz #943. hozzászólásra
Nálad már a nagyság "átka" van !!!!!
Válasz #941. hozzászólásra
Szabi te irod meg a tutit!!4 Mi tényleg igy vagyunk!! Mostmár tényleg mijen szinü meg hogy -vagy mint csak vessen!! A Barkácsolásbol nálunk is elég volt!! Nálunk is a gyakorlat mutata meg hogy amikor kimentek a srácok vetni a mienkel az öszön meg végel kijárt hozzájuk egy ih na ott látszot meg a külöbség!! A Mienk sem dolgozot tökéletesen de senki sem szolt egy szót sem mert láták hogy a többiek még SZ -bul csinálják..Ja és hogy ott ne hagyjuk véletlenül!!Mert elhieted lett volna hova meni.. Pl nyügös embereknek nem is válaltuk mert tudtuk hogy nem tökéletes de még mindig a egyik lehetö leg jobb!!
Válasz #942. hozzászólásra
sz@rrá? Az egyik talaj a tarlóhántás után 1 sor carriert, a másik meg a tarlóhántás után semmit sem kapott, így mentek rá a vetőgépek. Ragadós a föld, mint az állat.
Válasz #940. hozzászólásra
Szarrá művelted a talajt és ezért túrt be mindig.
Annak kell rapid meg hasonló aki nem tud normális talajt csinálni illetve elment a forgatás nélküli dolgok felé.
Ennek rög kell, meg szármaradvány, nem hamu.
Válasz #939. hozzászólásra
Ezért nem értem azokat, akik ezután akarnak venni hasonló gépeket, hogy milyen mélyen veti ha tele van meg ha már alig van benne !!!!!?????????
Nem mindegy ??????
Eddig hogy volt !!!!!!!?????
Azok után csak jobb lesz !!!!!!
Ilyenen aggódni......Istenem !!!!!
Válasz #939. hozzászólásra
mi is csináltunk most késő ősszel ilyen mellévetést, kényszerűségből. A rapid árpát, a 740a búzát vetett. Sajna ott drukkoltunk h a rapid is bele tudja tenni legalább 1 cm-re a magot.
Idő meg nem volt a várakozni, mert mondta a nagy esőket. A kelés végülis egyiknél sem lett rossz.
Válasz #936. hozzászólásra
Jol látod szabi!! Én halotam ojanrol ahol a JD 740A- + rapid melévetést készitetek pusztán kiváncsiságbol Száraz kemény kérges talajba..A rapid valami 5-6 m Vert rá a JD re, Ott és akor!! Panaszkodot is a 740a tulaj rendesen.. De viszont lehet idén öszel egy kicsit joban mehetet nekik mint a rapid..Szoval nem egyszerü!!De az biztos hogy az már elmult hogy ha már a föld tetejére szorjuk akor már jó hejen van!! Nekünk meg volt ojan hogy a szomszédot 50% vertük búzában!!Igaz ahoz az egész teknologia kellet de az biztos hogy a jó kelésel kezdödött!!
Válasz #937. hozzászólásra
Pedig pont ott van a legnagyobb különbség keléskor
Válasz #933. hozzászólásra
Nálunk az apromag vetésnél szoktak mérsékelni mert ott kevesebb a kiálás.. És joban halad és nem is kell teletankolni a gépet ezért jobban is viszi..
Nem éri meg lejjebb menni.
persze meg lehetne csinálni 5-ért is, de ne má annyiért vessek, mint egy lajta !!
Nálunk a kis függ. sulky-k mennek 6-7-be.
10/ha és kész. Ha nem tetszik lehet beruházni újba-használtba. Használtba meg nem kell csodálkozni, ha egy csoroszlya, csapágy stb. csere 15-20e ft/db, és ezekből van rajta pár darab.
Mondjuk én a 6 méteres függ sulky-val inkább elmennék bérbe vetni 5-6-ért(területteljesítmény), mint a rapiddal 10-ért........
Meg hát számolni kell a rapid többlet termésére is, mert ez is kimutatható bármikor !!!!
Válasz #929. hozzászólásra
Ebbben igazad van mert az ösz során aztán minden elöfordult! Nálunk az járt a leg jobban aki eröltete a szárazban való vetést!!És akinek a vetögépe birta és tudta is ezt !! Utánna jött a talaj nyersesége és az idöveszteség böl fakadó roszabb elökészités aki még ebben is tudot jol vetni anak még ekor is elfogadható kelése lett!! De akit ez a két lényeges tényezö hátráltatot vagy rontota a munka minöségét az megis nézheti hogy mijen is lett a kelése!! És aki eszköz hiján csak szorva tudta elvetni!!Az már csak a szerencséjében bizhatot hogy jön még anyi csapadék hogy ki tud kelni a mag a nagy puckák alól!! Felénk kialakul egy ojan vélekedéás hogy legyen jó gépel jol elvetve és a szolg dijrol majd rá érünk utánna beszélni..
az tényleg üti az én önköltségemet a klasszikus módszerrel
Válasz #931. hozzászólásra
8000-9500, talajtól, előkészítéstől, mérettől, gazdától függően...
De idén tavasszal akarok még lejjebb menni...
én még rossz magágy esetén sem tapasztaltam h említésre méltó mennyiségű vetőmag maradt volna a felszínen a 4 méteres Rapid után!!!! Viszont a nyers és ragadós talajban szenvedtünk vele, mint az állat!!!!
Válasz #930. hozzászólásra
mennyibe jön ki hektárja bérmunkába?