Hirdetés
- Agrártámogatások kifizetése új
- Alkatrész új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Faapríték fűtés-tüzelés új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Gázolaj jövedéki visszaigénylés új
- Baromfi és tojás termelés. új
- Massey Ferguson traktorok új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Körbálázót, de milyet? új
172 hozzászólás
de azért kérdezek mert érdekel más véleménye és a tanács is kell...
viszont 2 ha krumpli után 2 ha káposztát vetni nem biztos h jo ötlet...
de lehet h ebben a méretben is működne
Válasz #69. hozzászólásra
Én nem kis kertet írtam!!! De ha nincs szükséged a tanácsra akkor ne kérdezz!!!
Válasz #65. hozzászólásra
Már ne haragudj, de ha csak ennyire értesz hozzá, akkor inkább sehogy se csinálj krumplit, magadnak is csak jót tennél vele!
kis kertben ez jó is de én egy picit nagyobban gondoltam
Válasz #67. hozzászólásra
Felénk sokan foglalkoznak kertekben krumpli termesztéssel, ők úgy csinálják hogy új krumplinak fel szedik és utána káposztát ,kelkáposztát vagy karfiolt ültetnek amikor fel szedik, és ezt évről évre így csinálják nincs vele semmi gond!!!
Nekem a fiatal gazda miatt a másodvetés sokat számítana mert kell az EÜME
ha szokványos vetésforgóban (1búza 2burgonya 3kukorica 4búza) bármilyen vetemény után másodvetést alkalmazok akár több éven keresztül is akkor az is elsavanyítja a talajt?
Válasz #65. hozzászólásra
nem, gyakorlatilag semmivel. Ha úgy csinálod, hogy 1, krumpli, 1/B. rozs másodvetés, 2. kukorica, 2/B rozs másodvetés, 3. krumpli akkor esetleg hár hagyján, mert úgy megvan a 3 kultúra közötte, de igazából ez sem az igazi!
inkább egy krumpli - búza - kukorica - búza - krumpli vetésszerkezet lenne a te barátod... ha intenzív kultúrát akarsz akkor tegyél a rendszerbe csemege kukoricát, babot, borsót, hagymát, paprikát, paradicsomot, ilyneket. De ezek sem mehetnek közvetlen egymás után, meg kell törni a sort minimum másodvetésekkel, de inkább fővetésű kalászossal, mert különben elsavanyítod, tönkreteszed a talajt, és végső soron saját magad alatt vágod a fát...
Azt olvastam h 4. évre lehet vissza vetni.
ha úgy csinálom h buza krumpli buza krumpli ugy már jobb??
Válasz #63. hozzászólásra
nem a talaj, a krumpli. a második évben már olyan beteg lesz, hogy csak pislogsz, és nem terem szinte semmit...
tehát büntetés nem jár érte?
csak a talajbánja?
Válasz #61. hozzászólásra
jogilag igen. agronómiailag nem.
Ha burgonya után másodvetésben mustárt vagy mást vetek akkor következő évben újra ültethetek burgonyát??
Válasz #59. hozzászólásra
Ahogy írtad, maga után nem mehet napra!! tehát kettő évente, most küldi az MVH az elszámolási levelket abban van kis könyv abban benne van szerintem!!
saps-os területen napraforgó hányszor lehet 5 évben? pár gazda itt azt mondja, hogy csak egyszer, de úgy tudtam, hogy az akg-ban kell ezt betartani. a sapsnál meg csak ne menjen önmaga után
hogy van ez? esetleg az ide tartozó hivatalos írást belinkelhetné valaki. köszi
Válasz #57. hozzászólásra
Kösziszépen ,
Válasz #53. hozzászólásra
Üdv,íme tessék:
"Az 50/2008. (IV.24.) FVM rendelet jelenleg hatályos rendelkezése értelmében:
Vetésváltásra vonatkozó előírások:
a) Önmaguk után ugyanazon a területen nem termeszthető növények: burgonya, napraforgó, káposztarepce, szójabab, cukorrépa, olajtök, dinnye;
b) Egymás után két évig termeszthető: rozs, búza, tritikálé, árpa, zab, cirokfélék; tökre oltott dinnye;
c) Egymás után legfeljebb három évig termeszthető: dohány és a kukorica;
d) Egymás után legfeljebb négy évig termeszthető: vetőmag termesztés céljából hibridkukorica;
e) Minden egyéb növény több évig termeszthető önmaga után.
A vetésváltási szabályok teljesítése során a másodvetést is figyelembe kell venni, ha az a főnövénnyel megegyező területen valósult meg, és a földhasználó a másodvetést az egységes kérelemről szóló rendeletben foglaltak szerint bejelentette;
Az előírás a felsorolt kultúrák önmaguk után történő termesztésére értendő;
"
köszi a választ, tudom nem jó eröltetni de csak a tábla 30% ban lenne 3szor, többi gyep volt és most lett feltörve és egyben szeretném müvelni
Szeretnén megtudni, hogy tavaszi árára milyen rovarölő csávázó szer a megfelelő?
Válasz #53. hozzászólásra
3évig, más kérdés, hogy érdemes-e erőltetni.
Üdv! Valaki meg tudná mondani,hogy kukoricát egymás után hány évig lehet vetni? úgy,hogy ne kössön bele az mvh.
Keresgetek de nem találok olyat hogy mit hány évre lehet visszavetni a kölcsönös megfeleltetéshez tudtok segiteni ???
Válasz #50. hozzászólásra
majd olvasgatok Én is, de most dolgozgatok...
Válasz #49. hozzászólásra
http://mek.oszk.hu/01200/01216/01216.htm olvasgatok, de lehet rosszul?http://www.haszon.hu/agrar/noevenytermesztes/758-penztarca-dagaszto-vetesforgo.html
Válasz #48. hozzászólásra
Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz.
Lassan mondom, hogy .....
Lucerna után kukorica
Napra után gabona
Tudi.
Ez már ki van találva.
Válasz #44. hozzászólásra
Búza, vagy árpa az lenne a legjobb, jövőre meg kukorica, azután meg napraforgó, így csinálnám. A búzával még nincs elkésve.
Válasz #46. hozzászólásra
És azt már a vetés napján lehet látni jó elörre?? Kb mint most a tök száraz földbe vettet búza lassan tükrözödik...
Válasz #43. hozzászólásra
ha van eső, akkor jó a kukorica, de ha nincs akkor kukorica nulla
Sziasztok!
Esetleg megtudja valaki mondani, hogy ha 2009 őszén repcét vetettem és tavasszal napraforgó menne akkor az a támogatásba bezavarhat-e, mert nincs meg a 4 év?köszi
Válasz #41. hozzászólásra
ÍÍÍÍÍÍgen,,,akkor lucerna után apró mag következik.
Nem csináltam még ilyet, nem is fogok kár lenne azt a visszamaradt nitrogént elpazarolni a napraforgóra mert nem hálálja meg. Oda kukoricát kel vetni annak a lucerna a legjobb előveteménye.
Mi a mapraforgónak kevesebb Nitrogént adunk.
Ha nem lesz so a napránka, akkor el fog veszni.
Mi parasztok kukoricát tanultunk, vagy tegyél valami nitrogén igényes növényt.
A gyomirtót azért nézd, meg, mert .....
#1. hozzászólás, Madarász1109 küldte be 2012-11-02 01:41:15-kor | [TÖRÖL] | Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra
Üdv! Kérdésem az, hogy van valakinek tapasztalata lucernatörésbe vetett napraforgóról? Tavasszal megpróbálnám, de nem igen hallottam tapasztalatokat efelől! Minden hasznos hozzászólást értékelnék!
Válasz #35. hozzászólásra
Csak nem!
Válasz #37. hozzászólásra
Válasz #36. hozzászólásra
Értelek
Nyilván, az ésszerű talajművelés nagyon sokat számít, főleg ott ahol nem lehet öntözni ugye....
De azt mondod, h a szárazságtűrő fajtáknak semmi realitása sincs?
Válasz #31. hozzászólásra
Az a baj nem lehet tudni melyik bírja jobban jobban az aszályt mert szerintem a vetőmagosak szerint mind aszálytűrő lesz. Nekem voltak idén új magok amire azt mondták,hogy még a sivatagba is... Inkább régebbi magokat vetek amik már bizonyítottak azok sokkal olcsóbbak és ha esetleg megint beesik egy ilyen év akkor kevesebbet bukok.
Kedves, mesék vannak de azt nem szabad elhinni, VÍZ NÉLKÜL NINCS ÉLET!!!! Inkább egy jó lazítót vegyél lazítozz mindent fel 40-60cm mélyen és vessed a régi bevált fajtáidat, keressél Magyar fajtákat azok az idén is türhetően teremtek az időhöz képest!!! Lényeg próbáld a mostani és téli vizet bejuttatni az alsó talaj rétegbe, és akkor tud miből élni a növény jövőre is!! Nézd meg a 2011-es évet eső szinte nulla de a 2010-es víz meg tolta a növényeket a meleg meg húzta fel őket!!
Válasz #34. hozzászólásra
Beújítasz egy szárasság tűrőt, és meg fullad a vízben.
Válasz #32. hozzászólásra
Sosem tudhatjuk....persze, én mondom h legyünk pozitívak, meg optimisták, de azért jobb a legrosszabbra készülni, és akkor nem ér meglepetés
Válasz #32. hozzászólásra
Reméljük!!
Esős idő következik.
Sziasztok
Ilyen aszályos év után Ti kipróbáltok új fajtákat?Szárazságtűrő hibrideket?
Használatok már ilyen fajtákat?Hogyan váltak be?
Válasz #28. hozzászólásra
Én egyedül dolgozom,és egy jó hete értem ki megnézni.Akkor kapartam ott is ahol nem viszket, 20q ugrott!Holnap megyek megnézem,lombtrágya,160kg nitrogén,kulti,12mm csapadék remélem látványos változást tapasztalok.Kultizzam meg még egyszer?
Válasz #27. hozzászólásra
Az kimaradt
Válasz #26. hozzászólásra
nekem is katasztrofálisan kezdett a repce után vetett kukorica, pedig mindent megkapott. 2x lombtrágyáztam meg ekéztük is. Mostanra kezdi összeszedni magát, már majdnem beérte a többit. Ezt a gyökérsav verziót még nem hallottam de lehetséges, én eddig a butisan starra gyanakodtam.
Válasz #26. hozzászólásra
levél analízis?
Válasz #22. hozzászólásra
Itt délen is ez a tapasztalat,de okosat senki nem tud mondani.Én adtam neki nitrogént,lombtrágyát,kultit és kész.Jó hete készült képek, első búza,a második repceföldbe vetett kukorica.
napraforgó - szintén zenész
inkább mikroelem hiány lesz az a repce után (cukorrépa is hasonló)
- a repce kb 10 hónapig kint van a táblán, ez idő alatt aztán összeszed magának mindent, amire szüksége van
- ezek a kukoricák nagyon jól reagálnak a kultivátorozásra (kapilláris zárás+levegőztetés és a mikroelemekre is)
Persze ez saját vélemény....
ezekre vannak kitalálva a mikrogranulátumos starterek is
A számból vetted ki a szót. Éppen most jártunk körbe a határban. Nálunk pont ez látszik a kukoricán. Elég látványos, ahol szántás nélkül ment ott még látványosabb. Konkrétan nem tudom mi az oka, a repcetarlóba vetett búzák (szántás nélkül) viszont a legszebbek a határban!