Hirdetés
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Zetor traktorok új
- Rövidtárcsák új
- Egyedi munkaeszközök házilag új
- Eke minden mennyiségben új
- Kukorica várhatóan........! új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Műtrágya árak új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
1258 hozzászólás
Válasz #253. hozzászólásra
Lehet szerintetek az ilyen technológiájú kukoricát kultizni?
Válasz #255. hozzászólásra
erről mesélj bővebben! Vetésidő, fénykép készítési idő, vetőmag-mennyiség, gyomosodás, stb.
Válasz #253. hozzászólásra
tetszik a gondolat, én is (és .Feco. is) hasonlóan gondolkozik. Egy jó sortisztítóval felszerelt vetőgép után biztos jó kelés lenne. Csak nem ártana a zt elé lazítani.
Nekem így sikerült a mustár zöldtrágya.
Lazítás, tárcsázás ,gyűrűzés, vetés IH6200.
Na ha a mustár bent marad télre az már más mert akkor elmarad a szántás amit mindig nagyon lassan tudunk csinálni,sőt akár a sorközt be is takarhatná a kukoricánál,de tovább megyek akár a napraforgónál sőt akár a(ez meghagyom magamnak) és nulla alpkezeléssel talán meg is lehetne sporolni a gyomírtást...Egy újjabb kihívás ez már tetszik{:biggrin:...Csak aza sok víz ne menne ki a földből amit a zöldtrágyák mindig kiszívna,persze ha esőős az idő akkor ez nem kérdés,csak az a kérdés ki tudja megjósolni milyen lesz a következő é(r)v???
Válasz #251. hozzászólásra
Ja ja , ez engem is érdekelne...
Válasz #250. hozzászólásra
Feco próbálkozott ilyesmivel ha jól emlékszem még képeket is tett fel az elfagyott mustárról. de aztán mi lett azt nem írta vagy nem vettem észre.
Válasz #248. hozzászólásra
Még nem, de én is akarok csinálni ilyet az biztos, hogy tavaszra szinte porhanyóssá válik a mustár szára nincs vele sok gond, ezt egyébként jó szerkezetű talajon ahol nincs művelőtalp szerintem simán meg lehetne csinálni lazítás nélkül is.
Válasz #248. hozzászólásra
Igen, én próbáltam, de csak a kertben. Minden rendben volt, ill. ez a tavalyi csapadékos év volt. Egyébként ezt a technológiát leírja dr. Nagy... a Kukoricatermesztés című könyvben.
Válasz #247. hozzászólásra
Lehet de szerintem még így megéri.
Olyan kérdésem lenne viszont hogy valaki próbálkozott olyan technológiával hogy mondjuk lazította a tarlót utána bele a zöldtrágyát és nem szántotta ki hanem lefagyott és következő évben vetett bele kukoricát?
Válasz #243. hozzászólásra
Mi több éve zöldtrágyázunk mustárral, meg próbálkoztam olajretekkel is, de én nem tapasztaltam nedvességmegőrzést ép ellenkezőleg, a nagy zöld tömeghez tartozó gyökér kiszívja a vizet a földből sokkal többet mint amit a beárnyékolással nyerni lehet. Volt amikor direkt kihagytam egy kerülő vetőgépalját mustár vetésnél, és a szántásnál el is vált az a rész több nedvesség volt a talajban.
Ha száraz az ősz-tél akkor ez a nedvességelvonás veszélyezteti is a tavaszi vetés sikerét. Mondjuk ha nem hagyod nagyra nőni a mustárt akkor nem tud sokat kiszívni, de akkor szerves anyag termelés meg egyebek is csökkennek.
Egyébként a lényeg hogy kapjon esőt vetés, vagy betárcsázás után, mert Augustus közepe táján anélkül nem sok esély van a kelésre főleg, hogy úgysem csinál neki az ember igazi magágyat.
Úgy értetem,hogy a repcét meg is hagyni tavaszra és csak aratni kellene..Így a szántás árrából meg van a vetőmeg bőven a zöldtrágya meg a repce gyökerével a földben tööbett ér mint így csak leszántani a mústárt merta repce gyökere mélyen repeszt is sokkal mélyebben mint a szántás és még hozhat is nem is keveset(persze csak akkor ha olvasod a fórumot
Válasz #244. hozzászólásra
lehet de csak mustármagom van :)
Válasz #243. hozzászólásra
Nem lenne jóbb inkább repcét vetni bele???
Válasz #242. hozzászólásra
2 éve volt facélia de nem a zöldtrágya hanem a méhlegelő volta cél. Arról az volt a tapasztalatom hogy elég jó gyomelnyomó képessége volt és sok nedvességet is visszatartott a talajban. Nekem a fő cél a nedvességmegőrzés és a gyomelnyomás lenne, de nem mellékes hogy a kimosódó nitrogén is megkösse és a kötött P-t és K-t felvehetőbb formába hozza. Sajnos szervestrágyával a környéken nem vagyunk jó ellátva ezért kerestem alternatívát, de ez is csak olyan félmegoldás hiszen nem tesz bele semmilyen tápanyagot csak növeli a szervesanyagtartalmat és felvehetőbb formában lesznek a tápanyagok. Ha lenne szerves akkor inkább azt használnék de mivel nincs ez is jobb a semminél. Azt viszont még meg kell említenem h a nitrogén kiadás jelentősen növeli a zöldtömeget, és jó meg is kell választani a vetési időpontot mert az is befolyásolja a zöldtömeget, ezért is majd csak aug. közepe végefele akarom elvetni. Ez lesz az első év mustárból majd meglátjuk milyen lesz. A költségekre rátérve: magot olcsón sikerítettem: 150 Ft/kg az 1 Ha 4500 és szinte ez az ami növeli a költséget mert a többit ugyan úgy csinálom mintha nem lenne benne zöltrágya. Mondjuk még egy plusz tárcsázás is lehet Ha olyan nagy lesz a növény h nem tudod egyből leszántani, meg lehet jobb is mert jobban bomlik de a facéliát mi egyből leszántottuk
Én mindenképpen mellette vagyok de nekem is sokat kell még tapasztalnom benne lehet pl jobb lenne vegyes magot használni nem csak egyfélét de ezt majd talán jövőre próbálom ki.
Válasz #241. hozzászólásra
mi a tapasztalatod, visszahozza az arat ennyi muka es anyag koltseg? megeri? nem probaltam meg.
Válasz #240. hozzászólásra
Hali
Nálam a technológia úgy fog kinézni h aratás után 1q nitrogén/Ha utána egy sor gruber majd augusztus közepe fele egy sor tárcsa, műtrágyaszóróval vetés és végül hengerezés
Sziasztok! Tanacsot kernek. Buza utan vetnek zoldtragyanak mustart. Hogyan csinaljam? Tarlon vegig vetogeppel, majd betarcsazas, vagy tarcsa utan vetogeppel... Dupla gabona sortavra kell vetni? Gyurushenger kell neki?
Válasz #238. hozzászólásra
Akkor csak így tovább!!!!
Válasz #236. hozzászólásra
Köszi! Ez volt az első próbálkozásom a telom meg erre képes
Válasz #236. hozzászólásra
Mi 1-1,2 méteres mustár árvakelt zöldtrágyával harcoltunk, végülis nem volt mittenni, lezúztuk
Válasz #234. hozzászólásra
FÚÚÚÚÚÚÚÚ, hát ez egy nagggyon nyerő videó lenne, ha jobb lenne a minősége!!!!!!!! Azért gratula!
A youtube-on kérdd a "BEÁGYAZÁS" kódját!
http://www.youtube.com/watch?v=wQl5gF60F5Q
Most talán
Ősz Facélia bedolgozás
Válasz #230. hozzászólásra
Á jógyerek.
Szoktam neki adni dinnyét.
Te úgy sikítottak mikor meglátták.
DINNYEEEEEE DINNYEEEEEEE!!!!!!!!
Beszarás!
Aztán h. ZÖLDTRÁGYA e lett belőle......
csakh. a téma is .....heheehehehehe
Válasz #227. hozzászólásra
Szerintem ha van panorámakép funkció a gyorslövődön, csak belefér a fószerka, oszt ki kell nyomtatni,és kiragasztani és nézegetni, pont úgy mint a Feszty körképet.
Válasz #228. hozzászólásra
Nemhogy inkább ráültek volna.
Már írtam a sztorit h. van aki rajta ül bazmeg mint nehezék.
Idén ezt muszáj lesz archiválni az utókornak....
Válasz #227. hozzászólásra
Na , csakhogy le ne maradjak, itt is fontolgatták 1esek megköszörülni az ekevasat, mert nem vette be a föld az ekét, csak azt felejtették el, hogy már vagy 100 napja nem esett, pont mint Jancskánknál
Válasz #226. hozzászólásra
A csávóét?
Nem fogná be a fotkázó csak 200m ről---------
Képzelj el 1 SZABÁLYOS GÖMBÖT.
Válasz #225. hozzászólásra
Biztos ez a gyorsitott koptatási eljárás, ha nem kopik elég gyorsan a helyi sztyeppéken, majd otthon megreszeljük.Hát ez beszarás, tedd már fel a fószer képét
Válasz #224. hozzászólásra
Á csak kínlódik.
Nem akar ROBBANNI. háháhá
Apám szokta mondani robban a növény.
Már fenjük a tárcsát rá.
Csak nem jutunk oda...
1x 1 kiscsávó aszondja köszörüljem meg a tárcsalapokat mer tompák h. jó élesek legyenek.....
Mondom az elmédet már nem kell így is VÁG ha ilyeneket vagy képes kitalálni.....
Válasz #222. hozzászólásra
Kis szerencsével be is érik
Válasz #221. hozzászólásra
Na ne, ott azért már nam tartok, de jobbanjártam volna, ha eladom vlkinek takarmány gyanánt
Válasz #220. hozzászólásra
Volt idén borsónk pár sor....
Amit lebaxtam tárcsával.....
Hát az kikelt mindjárt virágzik.......
Válasz #220. hozzászólásra
Lehet csak borsóhajat vetettél kőzepibe csak a váku um vót......
Válasz #219. hozzászólásra
Akkó amit mi csináltunk az melléfogás vót a négyzeten
Válasz #218. hozzászólásra
Nem vágod a titkot...... a hátsó lap pont visszapergeti......
A cambridzs meg leporolja a földet....
És már kész is a GALAMBKAJA.
Válasz #217. hozzászólásra
Nemhiszem,mert azonnal tárcsáztuk 1000-el
Válasz #212. hozzászólásra
Pont 250 kilót híztak a szomszédod galambjai...... hehehehehehhe
Válasz #214. hozzászólásra
Hideg is, eső is, meg mélység is, szegény borsó, halmozza az örömöket
Az kapásból lehet...
De lehet hogy hideg vót rá , megették a a talajlakók ,vegyszermaradvány nem engedte kikelni , esetleg nem kel ki a a szalma takarásában mint a repce(bár mindenhol nem takarhatja)...
Válasz #213. hozzászólásra
Akkor nekem még mélyebben lehet a szerencsétlen, mert se itt-se ott a kelési arányom.
Bezzeg bammeg tavaszon,ha nincs elég mélyre vetve...........................
Az lehet, mert 2-3 cm-ről lazán ki kell, 4-ről már ritkábban annál mélyebbről meg itt-ott
Srácok,ma kimentem a tárcsázott buzatarlóra,amire tárcsázás előtt mütrágyaszóróval szétszórtam kb 250 kg borsót............hát, mindenféle gyom kel, persze a borsót kivéve.Szerintetek hol a hiba? Túl mély lett volna a tárcsázás???
Válasz #209. hozzászólásra
Majd tedd fel akkor ha kipihented magad.
Válasz #209. hozzászólásra
Én meg fáradt vok idegenül megtanulni.
EZZZZ MI IS????
egy érdekes cikk, amit ma olvastam egy amerikai újságban:
(fáradt vagyok, hogy lefordítsam)
Tubber-Till
Radishes in cover crop can loosen compacted soils
There’s a new way for no-tillers to poke holes in soil compaction concerns. The new tool is a tuber—actually thousands of them per acregrowing from forage radishes that are either planted as a cover crop or included as part of a cover crop mixture.
“Their ability to open the soil for moisture infiltration and root growth is amazing,” says Dan Forgey, agronomist on the Cronin Farm, near Gettysburg, S.D. “We include them in our cover crop blend—typically planted after wheat harvest—to reduce the compaction caused by the cows we use to graze the crop off. And, we plant the radishes solid on headlands and driveways that get compacted during wheat harvest.”
Forgey explains that the tap roots from the radishes can ply three feet deep or more, while the large diameter tubers punch to depths of a foot or more. “The cows eat the tops off the plant, but can’t pull the tubers. These quickly deteriorate in the winter, leav- ing a path right to the subsoil.”
Pennsylvania cover-crop advocate Steve Groff is helping spur the run on radishes. Groff, who farms and sells seed at Cedar Meadow Farm, Holt- wood, Pa., has worked with research- ers from the University of Maryland since 2001 to fine-tune cover cropping systems. Noting the tremendous potential of forage radishes, he selected a deep-rooting type, trademarked it the “Tillage Radish” and has seen interest spread rapidly among farmers.
“Our seed sales are doubling every year,” says Groff. “Everybody is interested in tillage radishes—big and small farmers alike. The most frequent comment we hear is that they make the soil more ‘mellow.’ We don’t fully understand it, but the aggressive tap root that ‘biodrills’ into the soil is a factor. It alleviates compaction, but also cycles nutrients like nitrogen from deep in the soil back to the surface to be used by a following crop.”
Groff says corn does particularly well following a radish cover crop. “We’ve seen yield increases of up to 40 bushels per acre and the average range is 10 to 20 bushels. With soybeans, the yield increase we’ve seen following radishes is up to 9 bushels.”
Research by Ray Weil, soil scientist at the University of Maryland, has found similar yield results and also documented the impact on corn rooting. “We found four times more corn roots penetrating compact subsoil after a forage radish cover crop compared to no cover crop, and twice as many as after a rye cover crop. This improves root access to subsoil water and makes crops more resilient under drought conditions,” he says. here are also other benefits to a radish cover crop. “The nitrogen that is scavenged from the subsoil, and then released to the next crop, is a major factor,” says agronomist Forgey. Weil’s studies reveal that, if planted
in a timely manner, forage radishes typically take up 100 to 150 pounds of nitrogen. Unlike cereal cover crops— whose residue decomposes slowly and immobilizes N in the spring—forage radish residue decomposes rapidly and releases its N early in the season.
Groff says a radish cover crop also suppresses winter annual weeds and has enabled many growers to eliminate burndown herbicides prior to spring planting. “The dense canopy eliminates weed emergence in the fall and winter before being killed by the frost. Clean seedbeds typically stay weed-free into April,” he says.
“Growing a radish cover crop has allowed us to cut our chemical usage in half,” adds Forgey.
More details. A “radish-only” cover crop requires 6 to 8 pounds of seed per acre at a cost of $3 per pound. Cover-crop mixtures typically contain 1 to 2 pounds of radish seed per acre.
“In the Mid-Atlantic and eastern Corn Belt, most growers are planting radish-only cover crops with some even planting in 30-inch rows, then planting corn in the same row— a type of biological strip-till. Others are using 15-inch soybean planters with alternating rows of radishes and Austrian winter peas,” says Groff.
“Our only challenge is that the planting window is limited—there’s not enough growing season following corn or soybean harvest. Radish cover crops work best if they’re planted after summer wheat harvest,” he adds.