Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak628 FtBenzin árak608 FtEUR409.84 FtUSD388.95 FtCHF440.33 FtGBP492.13 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Szabi. #36. hozzászólásáraHa bérfőzdében főzeted ki + teljes adót megfizeted + veszel zárjegyet + még egy pár feltétel akkor működik. Csak végfelhasználónak értékesíthetsz.Én megcsináltam magamnak. Ha gondolod hívj segítek.
Válasz Szabi. #36. hozzászólására Tudtommal csak azt adhatod el amit a főzdéböl hozol ki amit te főzöl azt csak te és a vendégeid fogyaszthatják ill. ajándékba adhatsz de nem értékesítheted de biztos van valaki ajki tudja a jogszabályt linkelni neked
Válasz csoppika #29. hozzászólásáraMindenki tudta, hogy azért kellett az adókártya
Egyébként venni lehetett mindenféle kötelezetség nélkül, az önkormányzatnál kellett lejelenteni a főzés megkezdése előtt. Tehát nem volt marha aki boltba vette a saját gyártás helyett. Azért sem, mert Én megvettem a főzőt, aznap bejelentettem, harmadnap elkezdtem főzni, negyednap csengetett a NAV-os kocsi mert bejelentés alapján illegális pálinka főzőt üzemeltetek szeriencsére voltam olyan marha, hogy legalizáltam azonnal. Az embernek csak egy ilyen jó szomszédra van szüksége, hogy nőne köröm a péniszére.
Válasz Matyi50 #28. hozzászólásáraSzerintem jó nagy marha volt, aki nem maszekba gyártott főzőt, hanem megvette boltban...már akkor kellett hozzá az adókartya...vajon miért???
A nagy főzők legszivesebben betiltanák az otthoni főzést,minden sarokra besúgót állítana.Csodálkoznak hogy a népnek elege van,akit behúznak a csőbe mindig.
Elhúzzák a mézesmadzagot,ösztönöznek,buzdítanak,aztán mikor kellő az arány,megadóztatják.
Válasz ...:::Pisti:::... #25. hozzászólásáraNETA-t az első kereskedelmi forgalomba hozatalkor kell megfizetni. Berfozes folyamán a főzető saját cefréjéből mint szolgáltatásként állítunk elő pálinkát a főzető saját részére,így az nem forgalomba hozatal tehát nincs adó rajta.
Válasz ND #20. hozzászólásáraAz nem online rendszer csak elektronikusan vezetett nyilvántartás. Értékesíteni vagykereskedelmi főzdének lehet vagy saját úton. Fozde nem igen létezik az országban aki a ,, beesett ‘’bérfőzetőtöl hivatalosan megvenné a párlatok mert megcsinálja saját maga. Saját magadnak kell csinálni ha kistermelői rendszerben akarod értékesíteni vagy keresel egy kerfőzdet és rajta keresztül nyomod az egészet. De ez mind sok sok költség.
Válasz ND #16. hozzászólásáraEl lehet,de hogy megéri e vele kinylódni,az más kérdés. Főzdében kifőzeted,annak a költsége+befizeted az eladni kivánt mennyiség után az adót,ami literenként évente változik. kell még: Származási bizonylat,párlat zárjegy,nyilvántartás.
Ha főzdében főzeted és kereskedelmi mennyiség is van (eladni akarod) akkor azt a főzdében is könyvelni kell azonnal amikor lefőtt. utólag már nem lehet!
Ja és persze az eladott pálinka után is a bevétel adózik. Magyarán nyugtát kell írnod,de ha nem írsz meg bukta,mert a menyniséget már előtte lejelentetted,nyilván van tartva :D
Szóval olyan drágán kéne már adni (8.10ezer/liter) a házi páleszt így,hogy legyen belőle haszon is,hogy azt meg már nem veszik meg,hiszen sokaknak annyit nem ér,nameg beszerzik máshonnan olcsóbban,vagy kifőzik maguknak.
Válasz ND #16. hozzászólásáraEl lehet adni. Befizetes a teljes adó maradék részét, zárjegy, palackozás, kistermelő vagy és van egy kisker engedélyed.ja meg van hozza NETA jan1-től. És számlaképesség vagy.
Nem egy embernek, hanem egy háztartásnak, annak létszámától függetlenül.
Ha valaki megiszik napi egy felest, akkor évente elfogyaszt kb. 18 liter pálinkát, ha besegít a szűkebb és a bővebb család, meg a barátok is, akkor már nem is tűnik olyan soknak. (Eladni, elajándékozni nem szabad, csak meginni.)
2015. január 1-től nem lehet adómentesen főzni. Kedvezményes adózás saját termelésű gyümölcs esetén bérfőzetésnél a normál adótétel 50%-a, de legfeljebb 86 liter 50%-os párlat után 833,-Ft/liter, felette 1667,-Ft/ liter az adó (egy liter 100%-os tisztaszeszre vetítve 3333,-Ft/ liter a jövedéki adó). Ha magad főzöd, az önkormányzatnál regisztrált saját legfeljebb 100 literes lepárló üstödben, mint magánfőző, úgy legfeljebb 86 liter 50%-os párlat főzhető egy évben, amire a teljes mennyiség után jelenleg összesen 1000,-Ft az éves átalányadó (a teljes 86 liter után).
De ez szerintem, sem az Unió, sem a mi részünkrő nem lefutott meccs.
Ha bővebben érdekel a téma, úgy az alábbi linkeken olvashatsz róla:
Most is lehet otthon főzni adómentesen volt a hírekben de csak saját magad által termelt gyümölcsből, de már a literre nem emlékszem, hogy mennyit pontosan!
Mert Magyarország az Uniós csatlakozási tárgyalások során mást kért (amit meg is kapott a pálinkafőzés kérdésében). Most az Unió csak azt kéri számon rajtunk, amit a szerződésben annak idején vállaltunk. Jobban tették volna a politikusaink, ha annak idején átgondoltabban és felkészültebben tárgyaltak volna a csatlakozási feltételekről.
(Félreértés ne essék, saját magamnak is jobb lenne, ha adómentesen lehetne pálinkát főznünk a jövőben is.)
Ízlés és megszokás kérdése. Azt mondják az "okosok" az egylépcsős technológia tisztább illatot eredményez, de bizonyos gyümölcsöknél az ízvilág jobban összeáll a hagyományos, kétlépcsős technológiával főzött párlatoknál. A kereskedelmi főzdék gyakran keverik (blendelik) a két technológiával előállított pálinkákat a megfelelő minőség eléréséhez. A magam részéről azt mondom, hogy megfelelő minőségű gyümölcs felhasználásával és irányított erjesztéssel nagyon jó pálinka készíthető mindkét módszerrel.
Szerintem mind a kettőt lehet egyformán finomra csinálni....csak nem kell sajnálni elengedni 2-3 iltert belőle az elején...azt a keserű részt...na meg a végén... ha tehetem a hagyományost választom a főzésnél...régi jól bevált technológia....
Nemigazán értem a nagy unió,mitkifogásol a Pálinkánk adómentességén! Ugyanis Mária Terézia máig is életbenlévő törvényeiközt 4 osztrák tartomány ami anno "magyar" Szeszadómentes 20 liter 96%-os meg családtagonként 3liter szeszre! Mivel Törvényeszerint Gyógyszernekminősül! Ha unióban létezik a törvény akkor nekünk miértnemjár!
43 hozzászólás
Válasz A.I. #42. hozzászólásáraPersze az eddigi korlátok között 86-50 ha jól mondom.
Válasz Dekalb #41. hozzászólásáraIgen, január 1től megint adó mentes lett.
Válasz gcastle #40. hozzászólásárategnapelőtt főzettünk nagybátyámmal gönc mellett ,950ft lett a főzetés 1600 ft helyett..ez igy nem rossz
Válasz neo. #39. hozzászólásáraÚgy igen, én a kérdésből otthoni főzésre gondoltam...
Válasz Szabi. #36. hozzászólásáraHa bérfőzdében főzeted ki + teljes adót megfizeted + veszel zárjegyet + még egy pár feltétel akkor működik. Csak végfelhasználónak értékesíthetsz.Én megcsináltam magamnak. Ha gondolod hívj segítek.
Válasz Szabi. #36. hozzászólásáraNincs feltétele, mivel nem főzhetsz kereskedelmi céllal!
Válasz Szabi. #36. hozzászólására Tudtommal csak azt adhatod el amit a főzdéböl hozol ki amit te főzöl azt csak te és a vendégeid fogyaszthatják ill. ajándékba adhatsz de nem értékesítheted de biztos van valaki ajki tudja a jogszabályt linkelni neked
Pálinkafőzés
Létrehozta: schubertj1983, 2021-01-07 09:21:56
Új hozzászólás Frissítés
Időben csökkenő
Válasz »#1 schubertj1983 | 2021-01-07 09:21:56
#1359971. hozzászólás
Üdv Mindenkinek!
Kérem segítségeteket, hogy kistermelőként mi a feltétele a saját gazdaságomban lefőzött pálinka értékesítésének.
Köszönöm
https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/ujra-adomentes-lehet-a-palinkafozes-az-eu-donteshozoi-elott-az-ugy.1076369.html
Újra
Válasz ND #31. hozzászólásáraÚgy tudom van rá mód, csak nem éri meg anyagilag.
Válasz csoppika #29. hozzászólásáraMindenki tudta, hogy azért kellett az adókártya
Egyébként venni lehetett mindenféle kötelezetség nélkül, az önkormányzatnál kellett lejelenteni a főzés megkezdése előtt. Tehát nem volt marha aki boltba vette a saját gyártás helyett. Azért sem, mert Én megvettem a főzőt, aznap bejelentettem, harmadnap elkezdtem főzni, negyednap csengetett a NAV-os kocsi mert bejelentés alapján illegális pálinka főzőt üzemeltetek szeriencsére voltam olyan marha, hogy legalizáltam azonnal. Az embernek csak egy ilyen jó szomszédra van szüksége, hogy nőne köröm a péniszére.
Sziasztok,
házi főzésű páleszt hivatalosan eladhatja a paraszt?
A főzdében bérfőzetettet sajnos nem.
Minap hozták le!20 ezer pálinkafőzőt vettek,(jelentettek be) de csak 7000 főzést jelentettek be!Erre biztosan kitalálnak valamit!
Válasz Matyi50 #28. hozzászólásáraSzerintem jó nagy marha volt, aki nem maszekba gyártott főzőt, hanem megvette boltban...már akkor kellett hozzá az adókartya...vajon miért???
http://magyarmezogazdasag.hu/2019/02/19/porosodo-palinkafozokkel-lenne-tele-az-orszag#
A nagy főzők legszivesebben betiltanák az otthoni főzést,minden sarokra besúgót állítana.Csodálkoznak hogy a népnek elege van,akit behúznak a csőbe mindig.
Elhúzzák a mézesmadzagot,ösztönöznek,buzdítanak,aztán mikor kellő az arány,megadóztatják.
Válasz neo. #27. hozzászólásáraEzt értem,de tuti lesz főzde,aki erre hivatkozva emel árat,a paraszt meg elhiszi.
Válasz ...:::Pisti:::... #25. hozzászólásáraNETA-t az első kereskedelmi forgalomba hozatalkor kell megfizetni. Berfozes folyamán a főzető saját cefréjéből mint szolgáltatásként állítunk elő pálinkát a főzető saját részére,így az nem forgalomba hozatal tehát nincs adó rajta.
Mert eddig a pálinka nem volt neta adó alá tartozó termék
Válasz wernerj #23. hozzászólásáraA cikk szerint a bolti pálesz adója nő. Főzdében eddig (sem?) fizettél neta-t.
Válasz Matyi50 #22. hozzászólásáraÁllítólag 1 liter 50 fokos pálinka adója 1100 forint lett. https://www.google.hu/amp/s/www.penzcentrum.hu/otthon/csokken-a-tej-afaja-dragul-a-cigi-a-palinka-ennyi-minden-valtozik-jovore.1073381.html%3famp
Tudja valaki konkrétan mennyivel emelkedett egy liter pálinka adója mától a neta. miatt?
Illetve mennyibe kerül egy liter gyümölcs és egy liter törköly ára átlagosan mostanság?
Válasz ND #20. hozzászólásáraAz nem online rendszer csak elektronikusan vezetett nyilvántartás. Értékesíteni vagykereskedelmi főzdének lehet vagy saját úton. Fozde nem igen létezik az országban aki a ,, beesett ‘’bérfőzetőtöl hivatalosan megvenné a párlatok mert megcsinálja saját maga. Saját magadnak kell csinálni ha kistermelői rendszerben akarod értékesíteni vagy keresel egy kerfőzdet és rajta keresztül nyomod az egészet. De ez mind sok sok költség.
Most főzzük.
Főzdében nincs lehetőség papírozni, mert az online rendszeren nincs továbbértékesítésre gomb
Válasz ND #16. hozzászólásáraEl lehet,de hogy megéri e vele kinylódni,az más kérdés. Főzdében kifőzeted,annak a költsége+befizeted az eladni kivánt mennyiség után az adót,ami literenként évente változik. kell még: Származási bizonylat,párlat zárjegy,nyilvántartás.
Ha főzdében főzeted és kereskedelmi mennyiség is van (eladni akarod) akkor azt a főzdében is könyvelni kell azonnal amikor lefőtt. utólag már nem lehet!
Ja és persze az eladott pálinka után is a bevétel adózik. Magyarán nyugtát kell írnod,de ha nem írsz meg bukta,mert a menyniséget már előtte lejelentetted,nyilván van tartva :D
Szóval olyan drágán kéne már adni (8.10ezer/liter) a házi páleszt így,hogy legyen belőle haszon is,hogy azt meg már nem veszik meg,hiszen sokaknak annyit nem ér,nameg beszerzik máshonnan olcsóbban,vagy kifőzik maguknak.
Válasz ND #16. hozzászólásáraEl lehet adni. Befizetes a teljes adó maradék részét, zárjegy, palackozás, kistermelő vagy és van egy kisker engedélyed.ja meg van hozza NETA jan1-től. És számlaképesség vagy.
Válasz ND #16. hozzászólásáraSzerintem nem lehet,de lehet tévedek!
Sziasztok.
Őstermelő a szeszfőzdében bérfőzetett Pálinkáját hogyan adhatja el legálisan?
Aki rendelkezik pálinka főző készülékkel, az január 15-éig jelentse be a helyi önkormányzatnál.
Ha úgy van, hogy hárman közösen vásároltak, vagy örököltek egy készüléket, akkor mindhárman jelentsék be, a helyileg illetékes önkormányzatnál.
Hogy mi lesz a bejelentés után, azt csak jósolni lehet.
Viszont, ha nem történik meg a bejelentés, akkor ezzel 2015 évben csak "feketén" lehet pálinkát főzni. Legalábbis én így értelmezem.
A mi önkormányzatunk honlapján ez található:
http://www.balmazujvaros.hu/index.php/hirek/633-magan-palinkafozes-adoja
http://www.balmazujvaros.hu/index.php/hirek/633-magan-palinkafozes-adoja
Válasz #11. hozzászólásra
Hát azt majd csak kitudják fizetni, azt az ezrest! Akkor az az egész családnak elég "felesével" naponta!
Válasz #12. hozzászólásra
Anno heti fél liter fogyott.
Az 26 liter egy évre.
Aki nem vezet ennek, a többszörösét is meg tudja egyedül inni, és meg sem látszik rajta.
Más:
Az önkormányzat helyi adósánál kell a bejelentést megtenni.
Válasz #9. hozzászólásra
Nem egy embernek, hanem egy háztartásnak, annak létszámától függetlenül.
Ha valaki megiszik napi egy felest, akkor évente elfogyaszt kb. 18 liter pálinkát, ha besegít a szűkebb és a bővebb család, meg a barátok is, akkor már nem is tűnik olyan soknak. (Eladni, elajándékozni nem szabad, csak meginni.)
Válasz #7. hozzászólásra
2015. január 1-től nem lehet adómentesen főzni. Kedvezményes adózás saját termelésű gyümölcs esetén bérfőzetésnél a normál adótétel 50%-a, de legfeljebb 86 liter 50%-os párlat után 833,-Ft/liter, felette 1667,-Ft/ liter az adó (egy liter 100%-os tisztaszeszre vetítve 3333,-Ft/ liter a jövedéki adó). Ha magad főzöd, az önkormányzatnál regisztrált saját legfeljebb 100 literes lepárló üstödben, mint magánfőző, úgy legfeljebb 86 liter 50%-os párlat főzhető egy évben, amire a teljes mennyiség után jelenleg összesen 1000,-Ft az éves átalányadó (a teljes 86 liter után).
De ez szerintem, sem az Unió, sem a mi részünkrő nem lefutott meccs.
Ha bővebben érdekel a téma, úgy az alábbi linkeken olvashatsz róla:
Pálinkafőzés(otthon)
Az ördög ügyvédje-Advocatus diaboli
Válasz #9. hozzászólásra
ki van adva az önkormányzatoknál, hogy mérjék fel kinek van pálinkafőzője és mennyi pálinkát főz.
Válasz #8. hozzászólásra
Még ha nagy piás akkor is! 100 liter pálesz egy embernek.
Válasz #7. hozzászólásra
50 l 100 szeszfokos ,vagyis 100 l 50 fokost ,az már elég a családfőnek "
Válasz #6. hozzászólásra
Most is lehet otthon főzni adómentesen volt a hírekben de csak saját magad által termelt gyümölcsből, de már a literre nem emlékszem, hogy mennyit pontosan!
Válasz #1. hozzászólásra
Mert Magyarország az Uniós csatlakozási tárgyalások során mást kért (amit meg is kapott a pálinkafőzés kérdésében). Most az Unió csak azt kéri számon rajtunk, amit a szerződésben annak idején vállaltunk. Jobban tették volna a politikusaink, ha annak idején átgondoltabban és felkészültebben tárgyaltak volna a csatlakozási feltételekről.
(Félreértés ne essék, saját magamnak is jobb lenne, ha adómentesen lehetne pálinkát főznünk a jövőben is.)
Válasz #2. hozzászólásra
Ízlés és megszokás kérdése. Azt mondják az "okosok" az egylépcsős technológia tisztább illatot eredményez, de bizonyos gyümölcsöknél az ízvilág jobban összeáll a hagyományos, kétlépcsős technológiával főzött párlatoknál. A kereskedelmi főzdék gyakran keverik (blendelik) a két technológiával előállított pálinkákat a megfelelő minőség eléréséhez. A magam részéről azt mondom, hogy megfelelő minőségű gyümölcs felhasználásával és irányított erjesztéssel nagyon jó pálinka készíthető mindkét módszerrel.
Válasz #2. hozzászólásra
Sanyi bátyó,aromatornyos szerb főzóvel nagyon jó(legalább 10 ember véleménye) megy pálinkát sikerült összehozni
Válasz #2. hozzászólásra
Szerintem mind a kettőt lehet egyformán finomra csinálni....csak nem kell sajnálni elengedni 2-3 iltert belőle az elején...azt a keserű részt...na meg a végén... ha tehetem a hagyományost választom a főzésnél...régi jól bevált technológia....
Kissé vág a témába de mivel orvosság is......, volna egy kérdésem....mely pálinka a finomabb a hagyományos-főzésű, vagy az aromatornyos?
Nemigazán értem a nagy unió,mitkifogásol a Pálinkánk adómentességén! Ugyanis Mária Terézia máig is életbenlévő törvényeiközt 4 osztrák tartomány ami anno "magyar" Szeszadómentes 20 liter 96%-os meg családtagonként 3liter szeszre! Mivel Törvényeszerint Gyógyszernekminősül! Ha unióban létezik a törvény akkor nekünk miértnemjár!