Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Rövidtárcsák új
- Kukorica várhatóan........! új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Búza és árpa vetőmagok a gyakorlatban új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Műtrágya árak új
- Adózás új
- Agrártámogatások kifizetése új
Cikkajánló
Támogatott tartalom
![Közös magyar-azeri agrárképzések indulhatnak a MATE közreműködésével](https://static.agroinform.hu/data/cikk/7/4405/cikk_74405/_MG_8891_fill_540x300_0.jpg)
Közös magyar-azeri agrárképzések indulhatnak a MATE közreműködésével
A felek több, kettős diplomát is nyújtó képzés elindításáról egyeztettek.![Megjöttek a számok Tolnából – így alakultak a termésátlagok](https://static.agroinform.hu/data/cikk/7/4424/cikk_74424/buza-aratas-1_fill_540x300_0.jpg)
3 hozzászólás
Válasz Balti #2. hozzászólására
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Magamnak vezénylek és magam hajtom végre!
Kenőszappan vagy káliszappan
Hozzávalók:
1 kg tisztított sütőolaj
760g víz
280g Kálium hidroxid
Elkészítés:
A biztonsági szabályokat fokozottan betartva apránként feloldjuk a KOH-t a vízben. Eközben felmelegítjük az olajat. A lúgoldatot melegen öntjük az olajhoz és mixerelés közben is tovább melegíthetjük, hogy gyorsabb legyen a reakció. Ekkor két lehetőségünk van: -ha gyorsan kéne a végeredmény lassú tűzön addig melegítjük-kavargatjuk a masszát, míg a szappanosodás teljesen befejeződik, áttetsző gélt kapunk (1-2 óra) - a lusta és környezetbarát megoldás (nincs hosszas melegítés) az, hogy másnapig biztonságos helyen lefedve állni hagyjuk. ekkorra szinte kész is lesz, de kevés vízzel főzzük, míg elérjük az áttetsző gélfázist.
Az így kapott sűrű masszából mindig annyit oldjunk fel, amennyire szükség van, mert eredeti állapotában jobban eláll, tömény oldata sűrű, mézszínű, remek mosogató és mosószer.
Minden a házi főzésű mészkénlé, a káliszappanról. Mire használható, és hogyan kell elkészíteni és alkalmazni gyümölcsösökben.