Gázolaj árak 610 Ft Benzin árak 602 Ft EUR 400.16 Ft USD 369.69 Ft CHF 426.44 Ft GBP 481 Ft

Fórum

Házi malom, saját búzából saját liszt, saját...

Létrehozta: sulla , 2024-03-09 20:19:51

Kedvencekhez Segítség

17 hozzászólás
Nincs profilkép
#17 Paller
2024-05-06 12:55:07

Sziasztok , 80 q kimaradt királybúza örlésre is eladó egyik ismerősőmnek. sikér 30, fehérje 14,5
harminc 6550704.

Nincs profilkép
#16 sulla
2024-03-13 21:14:36

Köszönöm az ötleteket/hasznos információkat mindenkinek. Azért bonyolultabbnak gondoltam ezt a dolgot, de a leírtak alapján nem vészes persze csak saját felhasználásra.

Nincs profilkép
#15 rongyos
2024-03-13 06:14:10

Válasz sulla #13. hozzászólásáraKis asztali...tovább nem fejlesztettem a dolgot, mert ez egy családnak bőven elég. Még ugyan az a kő van benne. Évente max 1 q búza megy át rajta...

#14 mtz1221
2024-03-12 22:26:42

Válasz sulla #11. hozzászólásáraHa rászánod magad akkor vinni tőlünk 1x ns magot is saját részre, azt visszavetheted 5=6 évig is. A simonida renesansa és popeda erre volt már 40 éve is nemesítve.smile thumbuphttps://nsseme.com/proizvodi/strna-zita/psenica/

Nincs profilkép
#13 sulla
2024-03-12 21:29:37

Válasz rongyos #12. hozzászólására...és milyen malmod van? ilyen kis asztali villanymotoros? 18 év alatt mennyire kopott a köve?

Nincs profilkép
#12 rongyos
2024-03-12 05:48:39

Válasz sulla #11. hozzászólásáraa buza utóérő, ha van egy Euro tipúsú búza augusztusban, abból már simán lehet sütni kenyeret, főleg, ha kever hozzá az ember egy kis javító minőséget, meg hát sikért is lehet venni. A korpát nem szükséges visszakeverni, mert ha nem koptatott a búzaszem, akkor örléskor marad benne bőven. Inkább elválasztani szoktam, élettanilag a lenmagörlemény a jó adalék, de leht játszani kísérleteznmi bátran, tönköly, alakor, rozs stb. lisztek illetve örlemények hozzáadásával...attól függ milyen kovásszal dolgozunk. Szitálni kézi szitával szoktam, de ugye sütét előtt is célszerű, hogy jobban kapaszkodjon a levegő molekuláival. Szebben megkel a tészta. Innentől a fantáziára van bízva...

Nincs profilkép
#11 sulla
2024-03-11 21:18:19

Válasz rongyos #5. hozzászólásáraSejtettem, hogy nem egyszerű...
Milyen minőségű búzából szoktál őrölni? A takarmányból is lehet elfogadható kenyeret kihozni, vagy mindenképpen kell a malmi búza?
A korpát vissza kell keverni?
Toxinra szoktál-e bevizsgáltatni fuzáriumon kívül?
Milyen méretű a szita esetleg szita sorozat?

#10 Gergő1220
2024-03-11 21:14:40

Nem kell ehhez molnárnak lenni azért.
A malomban állandó minőségű lisztet kell csinálni különböző minőségű búzákból, az emiatt nehéz dolog ahoz molnárnak kell lenni.
De otthon a saját lisztedből te sütsz kenyeret, és tudsz rugalmasan alkalmazkodni a saját liszted tulajdonságaihoz.
Viszont szitállni is kell a korpát ha nem akarsz 100% teljeskiőrlésű kenyeret. Vagy keversz hozzá finomlisztet amit megveszel.

Nincs profilkép
#9 ..,-:)
2024-03-11 21:08:09

Válasz mihaszna #7. hozzászólásáraKovászból kell csinálni, házilag, ennyi a titka. Covid óta így kêszítjük, hibátlan. Ha kell 8 nap után is ehető, puha, 1x félre tettük és teszteltük. Amúgy szinte frissen elfogy, mert párja nincs.smile blush

Az hogy mi volt x 100 éve !? Vegyszer volt-e ?????smile oops

#8 szelindi1965
2024-03-11 21:05:11

Válasz sulla #1. hozzászólásáraMinél keményebb búzát használj,egészséges-tiszta legyen ,ha nincs malmod többször daráld át lisztté és hajrá.Nem lesz olyan szép mint a reklámokban de egészségesebb a boltinál.Ismertem egy idős hölgyet, a férje a GAZDAGRÉT-i lakótelepen a kerékpár tárolóban darálgatta lisztté a kenyerüknek valót,azt állította itt nálunk a semmi közepén teremnek a legacélosabb búzák.
Mi is daráljuk,igaz jószágnak,ahogy figyeltem eddig a GENIUS-nak,és most az APEXUS-nak volt jó fehér a lisztje,nem művészet belőle kenyeret gyártani, a triticale nagyon puha erre a célra/szerintem/.

Nincs profilkép
#7 mihaszna
2024-03-11 20:47:13

Válasz .Feco. #3. hozzászólásáraA középkorban is volt malom ipar.
Azért annyira nagy tudást nem igényelhet.
És akkor jobb élelmiszert termeltek az emberek maguknak.
Akkor még egy hét múlva is friss volt a kenyér.
Most a két napos Spar-os kenyér már penészes

Nincs profilkép
#6 rongyos
2024-03-11 20:36:14

Válasz kolbász #2. hozzászólásáraItt nálunk a Dráván innen is lehet kapni komolyabbakat...ezek mennek a kisgazdaságokban...annyira nem bonyolult dolog amúgy.

https://nvd.hr/brand/komo

szerbeknél szintén

https://www.mlinovi.co.rs/page3.html



Nincs profilkép
#5 rongyos
2024-03-11 20:27:26

Válasz sulla #1. hozzászólásáraén már 18 éve vettem egy malmot..Kaposvári Malomgyártó KFT-től, pont ebből a célból. Viszont, arra fel kell készülni, hogy van vele macera. Szóval a búzát nagyon tisztán kell tárolni, megfelelő ciklonos tisztítás után, hogy szeparálva tényleg csak búzaszemek legyenek. A fuzáriumos léha szemek kihullanak a fajsúly miatt. Ha megőrlőd, akkor majdnem a legfinomabbra kell állítani az örlőköveket...a korpát így könnyebb lesz kiszitálni belőle.
A legjobb az lenne, ha lenne koptató is hozzá, s csak annyi korpát keverne vissza az ember, hogy az még elfogadható legyen....
Ebből a lisztből sütött kenyér sokkal táplálóbb, más szerkezetű lesz. Nem fog annyira megemelkedni m,int a bolti, de csak több szitálás után.
Ha valaki precízebb malmot szeretne kisipari felhasználásra, javaslom a tiroli cégek malmait... nem olcsó mulatság.
https://www.getreidemuehlen.de/
https://www.getreidemuehlen.com/getreidemuehlen/kombimuehlen/A700MSM_OSTTIROLER-gewerbemuehlen-kombi.php
Ha kérdés van nyugodtan kérdezzetek...

Nincs profilkép
#4 Rabó001
2024-03-11 20:22:05

Válasz sulla #1. hozzászólásáraAtya úr isten! Felejtsd el mielőtt még megfordult a fejedben, Fecó leírta miert.

#3 .Feco.
2024-03-11 20:17:31

Válasz kolbász #2. hozzászólásáraValószínűleg azt, hogy a malomipar egy nagyon komplex szakma, ami mind tudásban mind technikailag komoly felkészülést igényel... Nem ilyen "veszünk otthonra egy gépet, beleöntjük a búzát aztán potyog a liszt, és mehet a kemencébe" dolog...

Nincs profilkép
#2 kolbász
2024-03-11 20:12:53

Válasz sulla #1. hozzászólásáraEzen már én is gondolkoztam .Kíváncsi vagyok hogy a többiek mit mondanak

Nincs profilkép
#1 sulla
2024-03-09 20:19:51

Felmerült a családban, mi lenne ha a megtermelt búzánkból lenne a kenyér ami az asztalunkra kerül. Ezzel kapcsolatban szeretnék tájékozódni: saját felhasználáshoz kell-e feltétlenül malmi minőségű búza, milyen malommal érdemes őrölni, korpa és liszt szétválasztása, mi a helyzet a toxinokkal a fuzárium kb látszik a búzaszemen de a többi? stb...

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


Váratlan fordulat: olcsóbb lesz a gázolaj, mint a benzin
Váratlan fordulat: olcsóbb lesz a gázolaj, mint a benzin
Így változnak az üzemanyagárak szombaton.
Ez segíthet megakadályozni a vidék elnéptelenedését
Ez segíthet megakadályozni a vidék elnéptelenedését
Közel 4000 falusi szálláshely, és 20 000 vidéki magán- és egyéb szálláshely van...
Új 3,5 tonnás Stema utánfutó 2.199.000 Ft helyett 1.890.000 Forint
Új 3,5 tonnás Stema utánfutó 2.199.000...

1.890.000 Ft

Hyundai R140W-9A / 2014 / 11 100 óra / Lízing 20%-tól
Hyundai R140W-9A / 2014 / 11 100 óra /...

42.900 EUR

Doosan DX225LC-5 / 2020 / 6200 óra / Lízing 20%-tól
Doosan DX225LC-5 / 2020 / 6200 óra /...

64.900 EUR

Dióbél
Dióbél

1.800 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]