A charolais az egyik legkedveltebb marhahús világszerte és Magyarországon egyaránt – írja a vince.hu. Íme, néhány dolog, amit eddig valószínűleg nem tudtál róla.

1. Kezdetben apácák tenyésztették

A charolais az egyik legrégebbi francia szarvasmarhafajta, közvetlen felmenőivel Nieves és Charolles környékén már a 9. században is foglalkoztak: a fehér marhának nevezett fajtát egy 878-as feljegyzés szerint apácák tenyésztették. Ezt követően 800 évet kellett várni, hogy elterjedjen Franciaországban, majd egész Európában a 20. században, az amerikai kontinensre pedig 1937-ben került.


2. Már 68 országban tenyésztik

A charolais marha már az egész világon jelen van. Legnagyobb számban Csehországban és Mexikóban, de Magyarországon is meghaladja létszámuk a 13 ezret.

charolais

Már az egész világon elterjedt a charolais fajta – fotó: Pixabay

3. Az eddigi legnagyobb bika 1836 kilogrammot nyomott

Ez vetekszik egy nagyobb gépkocsi súlyával! A magyarországi tehenek átlagsúlya 650-750 kilogramm, a bikák elérhetik az egy tonnát. Gyomruk térfogata pedig elérheti a 270 litert is.

4. Húsa rendkívül egészséges

A charolais marhákat elsősorban húsukért tartják, mely nemcsak finom, de egészséges is: egy charolais-ból elkészített 200 grammos steak fedezi a napi vasszükséglet 30 százalékát.

5. Angliába be kellett csempészni

A 20. század közepére komoly piaca alakult ki a charolais marhának, ezért az állománnyal rendelkező országok, főleg Franciaország, igyekeztek fenntartani a monopóliumukat. Megkezdődtek ugyan a tárgyalások arról, hogy Nagy-Britanniának is adjanak egyedeket, de nem jött létre a megegyezés. Craig Wheaton-Smith genetikus kutató azonban 1959-ben kicsempészett Franciaországból hűtött termoszban génmintát, végül így került be a charolais fajta Nagy-Britanniába.