Ólom és kadmium az étcsokoládéban
A Consumer Reports veszélyes nehézfémeket talált a Lindt Hershey's, Theo, a Trader Joe és más népszerű márkák csokoládéjában. A CR egy fogyasztói érdekvédő nonprofit szervezet, melynek laborjaiban összesen 28 étcsokoládé-fajtában vizsgálták meg a nehézfém-tartalmat, és egytől egyig ólmmal és kadmiummal szennyezettnek tűnt.
Az emberek általában az egészségügyi előnyei miatt választják az étcsokoládét, azoknak a tanulmányoknak köszönhetően, melyek azt sugallják, hogy gazdag antioxidáns-tartalma javíthatja a szív egészségét és a szervezetünk egyéb egészségügyi paramétereit.
Emellett a viszonylag alacsony cukorszint is számottevő lehet. Ugyanakkor van egy árny oldala ennek az egészségesebb csokoládénak, mivel a kutatások kimutatták, hogy egyes étcsokoládé táblák kadmiumot és ólmot tartalmaznak – két nehézfémet, amelyek gyermekek és felnőttek komoly egészségügyi problémáihoz kapcsolódnak.
A vizsgálat eredményeit és az érintett csokoládék és márkák képeit IDE kattintva lehet böngészni.
A CR egy fogyasztói érdekvédő nonprofit szervezet, melynek laborjaiban összesen 28 étcsokoládé-fajtában vizsgálták meg a nehézfém-tartalmat, és egytől egyig ólmmal és kadmiummal szennyezettnek tűnt. Kép: Pexels
Részletek a tesztekről
Ismeretes az is, hogy a csokoládéipar küzd, hogy csökkentse ezeket a szinteket. A CR többféle márkát tesztelt, köztük kisebbeket, mint például az Alter Eco és a Mast, valamint az ismertebbeket, mint a Lindt, a Dove és a Ghirardelli. A vizsgált szeletek közül 23 esetében napi 28 gramm elfogyasztása is túllépi azt a szintet, ami a közegészségügyi hatóságok és a CR szakértői szerint káros lehet egy felnőtt egészségére.
Öt csokifajtában a kadmium és az ólom szintje az egészségügyi határérték felett volt.
A nehézfém szennyezést nem lehet felvállról venni, ez nagyon kockázatos dolog: A folyamatos, hosszú távú kitettség - még kis mennyiségű nehézfémnek is - számos egészségügyi problémához vezethet. A legnagyobb veszélyben a terhes nők és a kisgyermekek vannak, mivel a fémek fejlődési rendellenességeket okozhatnak, befolyásolhatják az agy fejlődését, és alacsonyabb IQ-hoz vezethetnek – mondta el Tunde Akinleye, a CR élelmiszerbiztonsági kutatója, aki ezt a tesztelési projektet vezette. „De bármilyen korú ember számára vannak kockázatok” – tette hozzá. Az ólomnak való gyakori expozíció felnőtteknél például idegrendszeri problémákhoz, magas vérnyomáshoz, immunrendszer-szuppresszióhoz, vesekárosodáshoz és a szaporodási-szervrendszer problémáihoz is vezethet.
A CR többféle márkát tesztelt, köztük kisebbeket, mint például az Alter Eco és a Mast, valamint az ismertebbeket, mint a Lindt, a Dove és a Ghirardelli. Kép: Pexels
Milyen gyakran eszünk csokit?
A Mintel piackutató cég szerint a legtöbb ember nem eszik minden nap csokoládét, de a 15 százalékuk igen. Még ha nem is vagyunk gyakori csokoládéfogyasztók, az ólom és a kadmium továbbra is aggodalomra ad okot. Ezek sok más élelmiszerben is megtalálhatók, például édesburgonyában, spenótban és sárgarépában, és a több forrásból származó kis mennyiségek akár összeadódva veszélyes szintet is elérhetnek. Ezért fontos, hogy lehetőség szerint korlátozzuk az expozíciót. Szerencsére nem kell teljesen lemondunk a csokoládéról - nyugtatta meg a kedélyeket Akinleye. A CR tesztjei során ugyanis öt csokoládéban mindkét vizsgált nehézfém szintje viszonylag alacsony volt.
„Ez azt mutatja, hogy a vállalatok képesek kevesebb nehézfémet tartalmazó termékeket előállítani – a fogyasztók pedig megkereshetik a biztonságosabb termékeket, melyeket félelem nélkül fogyaszthatnak”
- mondta a tudós. A fogyasztani kívánt étcsokoládé tudatos megválasztása mellett ráadásul számos egyéb lépést is tehetünk, hogy továbbra is biztonságosan élvezhessük a nassolást.
(Forrás: consumerreports.org)