Ki ne ismerné a játékos mondókát, és ki ne szeretné a dióval készült süteményeket? Pláne most az ünnepek közeledtével – amikor szinte elképzelhetetlen a menüsor diós bejgli, diós rácsos, diós kifli vagy diós zserbó nélkül. Ahogy régen a vidéki házak udvara is elképzelhetetlen volt diófa nélkül. A fa nélkül, ami generációkat látott felnőni, hűs árnyékot adott, lombja közt kitűnő búvóhellyel szolgált, s vaskos ágain biztonságosan elhelyezhető volt a hinta.
Régen a vidéki házak udvara is elképzelhetetlen volt diófa nélkül - Fotó: pixabay.com
A diófa haszna
A diófa Közép-Ázsiában, Kínában és Közép- Európában őshonos növény. Bölcsességet, és tudást jelképez. Hosszú élettartamú, akár 100 évig is elélhet, miközben - kifejletten - évente 30-40 kg terméssel okoz örömet a gazdájának. Szinte minden része, kérge, levele, barkája, rügye, éretlen termése (fakopáncsa) és nedve felhasználható és gyógyhatással bír.
Az ókori görögök kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként használták. A középkorban reuma és idegi panaszok ellen teát készítettek belőle. A népi gyógyászatban belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut esetén, külsőleg sebkezelésre alkalmazták.
Mi minden van a dióban?
- Létfontosságú vitaminokat tartalmaz: 10 dkg-ban B6 –és B1-vitaminból a napi szükséglet 55%-a, C-vitaminból 85%-a van, de A-, és E-vitamint is van benne
- Ásványi anyagai: 10 dkg dió káliumból a napi szükséglet 85%-át, a réz 100%-át tartalmazza. Emellett jelentős a vas-, foszfor-, magnézium-, cink- és kalciumtartalma is.
- A dió igazi különlegessége és értéke az a jelentős 60%-os olajtartalom, aminek az 56%-az esszenciális zsírsavakból áll, például az úgynevezett Omega 3 zsírsavból, amely elengedhetetlen szervezetünk számára, hiszen önálló előállítására nem vagyunk képesek. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához.
- Kiváló fehérjeforrás
Magas a kalóriatartalma (654 kcal, 2747 kJ/100 gramm),de újabb kutatások szerint a diófélék segítenek megfékezni az étvágyat a szerotoninszint-növelő hatásuk révén.
A dió táplálkozás-élettani hatásai szerteágazóak - Fotó: pixabay.com
Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?
Kiemelkedő élettani hatásai miatt minden nap érdemes legalább 20-30 grammot elfogyasztanunk belőle:
- segít a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni harcban,
- esszenciális zsírsavjai szükségesek a növekedéshez, a sejthártya felépítéséhez, nélkülözhetetlenek a szem és az agy korai fejlődéséhez,
- szabályozza a koleszterinszintet,
- akadályozza a szabad gyökök sejtpusztító hatását magas antioxidáns (polifenol) tartalmának köszönhetően,
- segít a gyulladásos betegségek megelőzésében,
- egyaránt ajánlott fizikai és szellemi munkát végzőknek,
- táplálja az izmokat, erősíti az idegeket,
- serkenti a máj működését,
- javítja az emésztést,
- fontos szerepe van a rák megelőzésében,
- enyhíti a gyomor- és bélhurut tüneteit,
- parazitaölő, féregölő,
- vértisztító,
- gátolja az érelmeszesedést,
- ellenszere a fáradékonyságnak és növeli a koncentrálóképességet,
- karbantartja a hormonháztartást,
- kiváló erősítőszer, valóságos energiabomba,
- erős az antibakteriális hatással bír, fertőtlenítik a beleket, összehúzza a gyulladásban lévő nyálkahártyát
Még a diófa levele is gyógyhatással bír
A diófalevél gyógyhatása nagyon gazdag cserzőanyag tartalmával magyarázható. Teája hatásos gyomorhurut, hasmenés ellen. Egy esetben kell nagyon óvatosan bánni a dió fogyasztásával, ha valaki allergiás rá.
Diós bejgli, az elmaradhatatlan társával: a mákos bejglivel - Fotó: pixabay.com
Mennyibe fog kerülni az idei diós bejgli?
Nos ez attól függ, hogy te készíted el, valódi töltelékanyag felhasználásával, vagy rábízod a sütés fáradalmait a pékekre ( az előírás szerint a tölteléknek legalább 40 %-ban kell diót tartalmaznia)
A dióbél ára a múlt évhez képest 10-12 százalékkal nőtt, így az 3200 és négyezer forint közötti árakon mozog kilónként. Az ár természetesen nagyrészt függ a helyszíntől és a dió minőségétől is.