A 2024-es olimpián részt vevők francia séfek ínyenc fogásait fogják kapni a világ legnagyobb éttermében.

A sportolók életében kiemelkedő szerepe van az egészséges táplálkozásnak, hiszen ez is meghatározza a teljesítményüket, fizikumukat, ezért nem könnyű feladat a világ élsportolóinak ellátása, amit idén híres francia séfek vállaltak magukra.


A sportolók ételei

200 ország több mint 15.000 élsportolója versenyez majd Párizsban július 26. és augusztus 11. között. Az élelmezést szervező Sodexo Live! naponta körülbelül 40.000 étkezésre számít, és összesen 500 recepttel készül az olimpia idejére. Az olimpiai faluban felállított hatalmas befogadóképességű étteremben – amely állítólag a világ valaha volt legnagyobb étterme lesz – 3500 sportoló étkezhet majd egyszerre.

"Az ételeknek erősen francia jellege lesz, de természetesen a klasszikus, világszerte népszerű fogások is helyet kapnak a kínálatban" – nyilatkozta Nathalie Bellon-Szabo, a Sodexo Live! globális vezérigazgatója.

Az ételeket négy konyha ínyencségeiből állították össze: lesznek ázsiai, afrikai, karibi és francia fogások. A napi menü 120 specialitást tartalmaz majd, illetve mindig elérhető lesz a különféle saláták, tészták, grillezett húsok és levesek széles választéka. A legkiválóbb francia sajtok és pékáruk is részei lesznek a kínálatnak, illetve lesz egy kézműves pékség is, ahol friss bagettet és ropogós pékárut fognak kínálni. Sőt, arra is lesz mód, hogy aki szeretné, itt saját maga készíthesse el a francia bagettjét.

Természetesen a vegetáriánus és vegán sportolók igényeire is odafigyelnek a szervezők. A különlegességek között lesz például articsókakrémmel és buggyantott tojással töltött, tölcsér formájú croissant, melynek tetejére szarvasgomba és juhsajt kerül.

Mindennap egy csúcsszakács – köztük néhány Michelin-csillagos – fog főzni a sportolóknak, ráadásul egy látványkonyhában, hogy beszélgetni tudjanak, és jobban megérthessék a francia konyha sajátosságait.

Mivel a fenntarthatóság is fontos szempont, az ételek szezonális alapanyagokból fognak készülni, melyek 80%-át helyben szerzik be, és csak újrahasznosított evőeszközök és tányérok lesznek az étteremben.

A látogatóknak kínált ételek 60%-át növényi alapú fogások teszik majd ki.

Tiltólistás ételek

A tiltólisára került kevés ételek egyike a sült krumpli, amit biztonsági okokból tiltanak a szervezők, ugyanis az olajsütők potenciálisan tűzveszélyt jelentenek.

Környezetvédelmi okokból pedig hiányozni fog a menüből a burgundi marha, az avokádó és a libamáj.

Forrás: mindmegette.hu