A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat jelentős mennyiségű egészséges zsír-, magnézium- és cinktartalmának köszönhetően – írja a mindmegette.hu.
28 gramm megpucolt tökmagban kb. 151 kalória, 5 gramm szénhidrát, 7 gramm fehérje és 13 gramm zsír van, továbbá bővelkedik rostban, K-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben.
A tökmagfogyasztás egészségügyi előnyei
• Gyulladáscsökkentő hatású
A tökmag antioxidánsokban gazdag, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat, és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől.
• Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát
A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata, továbbá a tökmagban levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.
• Magnéziumtartalma jótékonyan hat a szívműködésre és a vérnyomásra
A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert, továbbá hozzájárul a fogak, a csontok egészségéhez, és nyugtató hatása is van.
• Segít a vércukorszint szabályozásában
A tökmag és a tökmagolaj csökkentheti a vércukorszintet.
A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás – fotó: Pixabay
• Kiváló rostforrás
30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz, a magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, a telítettségérzést, megakadályozva ezzel az elhízást.
• Segíti a nyugodt alvást
A tökmagban lévő triptofán nevű aminosav segíti az alvást, amihez hozzájárul a tökmag magas magnéziumtartalma is.
Hogyan fogyasszuk?
A tökmagot meghámozva fogyaszthatjuk nyersen vagy pörkölve, de keverhetjük salátába, turmixokba is, illetve péksütemények, pogácsák remek összetevője is lehet.