A greendex.hu Herczeg Noémi gombaszakellenőrt kérdezte arról, milyen gombát és hogyan lehet most gyűjteni az erdőben, aki elmondta: több szempontot is figyelembe kell venni, ha gombászni szeretnénk.
Nem csupán azt kell tudnunk, hogy mikor melyik gombát találjuk meg az erdőben, hanem fontos szempont az időjárás, a tájegység, a környezet és az erdő faösszetétele is, sok gomba pedig réteken vagy mocsaras, tavas környezetben nő.
Minden gombának megvan a saját fája. A vargánya például a meleg tölgyeseket szereti, a kucsmagomba pedig a kőrist. Tehát a gombászás nemcsak a gombák, hanem az erdő ismeretéről is szól. Számít továbbá a mikroklíma is: hűvös tölgyesben például nem fogunk vargányát találni. A klíma mellett lényeges az időjárás is, ugyanis a gomba eső után nő. A mezei szegfűgomba akár már másnap, de a vargánya 8-10 nappal esőzés után jelenik meg.
A klímaváltozás a gombászásra is hatással van, hiszen azt tekintve, hogy például ebben az évben mennyivel előbbre tolódott az időjárás, érthető, hogy nem akkor találunk majd meg egy adott gombát az erdőben, amikor a korábbi években. Például a kucsmagombának általában április végén kezdődik a szezonja, mostanra pedig már lecsengett, és alig lehet találni.
Milyen gombákat érdemes keresni mostanában az erdőben?
• osztrák csészegomba,
• cseh kucsmagomba,
• pusztai kucsmagomba,
• ízletes kucsmagomba,
• fattyú kucsmagomba,
• májusi pereszke,
• tövisalja gomba,
• rókagomba.
A klímaváltozás a gombászásra is hatással van – fotó: Pixabay
Mire vigyázzunk?
A döggombákkal vigyázni kell: gyomor- és béltüneteket okoznak, ráadásul könnyen összetéveszthetők más, ehető fajokkal, melyek egy gyengébb immunrendszerű egyén esetében (gyerekeknél, öregeknél) akár halált is okozhatnak.
Hol találhatunk gombát?
Mint már említettük, sokat számít a mikroklíma, így egyes tájegységeken jobban, míg másokon kevésbé találunk gombát.
A Vértes és az Őrség dúskál a gombákban. Előbbi változatos, sokféle klímát felvonultató tájegység, utóbbi pedig az Alpok közelsége miatt csapadékosabb, állandó klímát biztosít.
A Bakonyban inkább a vargánya, míg a Gerecsében az őszi gombák gyakoriak.
Mire kell odafigyelni a gyűjtés során? Hogyan szedjük le a gombát?
Amint a gomba elszakad a talajtól és a micéliumtól, bomlásnak indul, ezért nem mindegy, hogy mibe tesszük, miután leszedtük, hiszen ezt a folyamatot egy műanyag zacskó tovább fokozza.
Nagyon fontos tehát, hogy kosárba gyűjtsük a gombát, továbbá ha lehet, gombakéssel elvágva szedjük őket, de érdemes minden esetben ki is fordítani egyet a földből, ugyanis sok gombát a tönkjéről azonosít be az ellenőr.
Minden esetben érdemes külön szedni azt, amiben biztosak vagyunk.
Hol érdemes bevizsgáltatni a gombát?
A gyilkos galóca toxinja egy sejtméreg, amely minden sejtet, szervet megtámad, és mire észlelik a hatását, az összes sejtet tönkretette. A fenyves sisakgombával is vigyázni kell, amely ugyanezt a toxint tartalmazza.
Tehát minden esetben vizsgáltassuk be a gyűjtött gombákat egy gombaszakellenőrrel!
Meddig ehetők a gombák?
1-2 napon belül érdemes elfogyasztani a gombákat, sőt olyan is akad, például a gyapjas tintagomba, amelynek fél-egy óra a szavatossága.
Könnyen megállapítható, hogy egy gomba jó-e még: vágjunk le egy darabot a tönkjéből, nyomjuk meg, és ha nagyon vizes, akkor inkább már ne fogyasszuk el.
A szépen, tisztán gyűjtött gombát nem kell mosni, de ha mégis tisztítást igényelnek, akkor folyó víz alatt szabad csak megmosni, semmiképpen sem áztatva; vagy mosás helyett egyszerűen egy kefével tisztítsuk meg.