Missouri Egyetem orvosbiológiai kutatócsoportja az egyik legfőbb feladatául a humán emésztési rendellenességek és gyulladásos bélbetegségek (IBD) újszerű kezelését jelölte meg. Az USA-ban ugyanis mintegy 3 millió ember szenved krónikus vastagbélgyulladásban, illetve Crohn-betegségben, és még többen küszködnek emésztési rendellenességekkel.

vörös káposzta

A káposztalében több olyan bioaktív anyag van, ami segít az emésztési rendellenességek és gyulladásos bélbetegségek kezelésében – fotó: pixabay.com

A kezelési lehetőségek keresését célzó kísérletek eredménye az orvosokat is meglepte, miszerint a jó nevű orvosokból álló csoport egyértelműen azt állapította meg, hogy az említett betegségek legfontosabb ellenszerét a milliók étrendjében szereplő és a népi gyógyászatban régóta használt vörös káposzta levében kell keresni.

Satyanarayana Rachagani, a csoportot vezető egyetemi docens szerint

a vörös káposzta leve megváltoztatja a bél mikrobióta összetételét azáltal, hogy erősíti a jó baktériumok szaporodását, aminek következtében megnövekszik a rövid szénláncú zsírsavak és más, a gyulladást enyhítő baktériumokból származó metabolitok termelődése.


Ez főleg a káposztalében jelen lévő, több olyan bioaktív anyagnak köszönhető, amelyek – egérkísérletekkel alátámasztva – javítják a bélrendszer egészségét, és jelentősen enyhíthetik a gyulladásos bélbetegségek (IBD) tüneteit, és végső soron mérséklik a bélkárosodást. Az egereket azért használják széles körben az IBD tanulmányozására, mivel azok vastagbél gyulladása nagyon hasonlít a humán fekélyes vastagbélgyulladásra.

Az egyetemi kutatócsoport folyamatosan igyekszik még jobban feltárni a bél molekuláris mechanizmusainak okait, és javítani a kezelések hatékonyságát, mivel több beteg úgy találja, hogy az idővel gyengül.

A kutatások eddigi eredményeiről az International Journal of Molecular Sciences folyóirat számolt be.

Forrás: cvm.missouri.edu