Hazai gombáink közöl az egyik legismertebb és legnépszerűbb az ízletes vargánya. A leggyakrabban savanyú talajú erdőkben előforduló gombát már az ókorban is tisztelet és rajongás övezte, a rómaiak legkedveltebb gombája volt.
Az ízletes vargánya jótékony hatásai
A vargánya nagyon sokféleképpen elkészíthető. Szárított és őrölt formában fűszernek is kiváló, sőt – főleg a fiatalabb vargánya – nyersen, salátákba téve is fogyasztható. Számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik: támogatja az emésztést, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, májvédő, antibakteriális és vírusellenes hatása is van.
A friss vargánya közel 90 százaléka víz. Igen magas a fehérjetartalma (100 g-ban 7,39 g), az állati táplálékban előfordulókhoz hasonló felépítésű aminosavakat tartalmaz, és egy kevés zsírt is (100 g-ban 1,7 g); jó hír, hogy ez jórészt telítetlen zsírokból áll. Gazdag ásványi anyagokban (kálium, foszfor, kalcium, vas, nátrium, cink is található benne) és vitaminokban is. B1-, B2-, B5-, B9-vitaminok találhatók benne, és a friss vargánya C-vitamintartalma is jelentős.
Az ízletes vargányával bármilyen erdőben találkozhatunk, de elsősorban tölgyesekben, gyertyánosokban, fenyvesekben. Májustól novemberig gyűjthető, azonban fontos tudni, hogy több közeli rokonával is összetéveszthető, melyek között mérgezők is találhatók.
Az ízletes vargánya jellemzői
Az ízletes vargánya a nagyobb gombák közé tartozik, barna kalapja akár 25–30 cm átmérőjű is lehet. Tönkje fehéres vagy világosbarna, hengeres alakú. A friss gomba húsa kemény és fehér. A legfontosabb ismertetőjegye, amely a többi, akár mérgező társától megkülönbözteti, hogy érintésre, vágásra, nyomásra nem színeződik el.
A gyűjtést követően mindenképpen vizsgáltassuk be gombaszakellenőrrel, mert így elkerülhetők az esetleges gombamérgezések!
Ha pedig piacon szerezzük be, megbízható árust válasszunk!
A vargánya felhasználási módjai
A kellemes ízű, dióillatú vargánya egyik legismertebb elkészítési módja a vargányás rizottó. Jó, ha tudjuk, hogy az erdei gombák aromája akkor érvényesül a leginkább, ha a lehető legegyszerűbben vannak elkészítve.
Kitűnő levesek, gombapörköltek készülhetnek az ízletes vargányából; a vörösboros vargányapörkölt igazán fejedelmi fogás, de vadhúsból készülő pörkölteket is különleges zamatokkal gazdagítanak a friss vargányaszeletek.
Szakácsok és táplálkozástudományi szakemberek szerint erős tűzön kb. 15-20 perc szükséges a tökéletes állag eléréséhez.
A vargánya mint fűszer
Az erdei gombák egy része remekül szárítható, és ezáltal még gazdagodik is az ízük. Ilyen például a rókagomba, a trombitagomba és a vargánya is.
A szárítás többféleképpen is történhet. A legegyszerűbb aszalóban végezni, de sütőben is készíthetjük, vagy ha van szellős és száraz helyünk a lakásban, az is alkalmas erre a célra, csak így tovább tart a folyamat.
Az erdei gombák egy része remekül szárítható, és ezáltal még gazdagodik is az ízük – fotó: Shutterstock
A megtisztított gomba szeletelésekor figyeljünk arra, hogy a tönk és a gomba kalapja elkülönüljön egymástól. A szárított kalap egy kis áztatás után a friss gombához hasonló módon használható. A kevésbé esztétikus tönkdarabokból pedig készülhet gombapor.
Ha van kávédarálónk, néhány rövid darálás után már készen is van; tegyük légmentesen záródó fűszertartóba. Az elkészült gombaport szinte bármihez felhasználhatjuk, nagyszerű természetes ízesítő, mely összetett aromát ad ételeinknek.
Az ízletes vargánya íze sokak szerint az erdők minden zamatát őrzi; az biztos, hogy akár egy csipetnyi szárított vargánya is különlegessé teszi a leveseket, mártásokat.
Forrás: greendex.hu