A nemrégiben közzétett kutatási eredményekről az Agriland nevű ír agrár hírportál számolt be.

A kutatást a Padovai Egyetem végezte, melynek az volt a célja hogy értékelje a növekvő mennyiségű kendermagpogácsa (HSC) hatását a borjak viselkedésére.

Összesen 48 darab, 62 kilogramm testsúlyú és 42 napos belga kék borjút (12 nőstény és 36 hímivarú állatot) vontak be a kutatásba. Ugyanazzal a típusú és mennyiségű szilárd és folyékony takarmánnyal etették őket napi kétszer. Az állatokat három csoportra osztották és a HSC-t a következő arányokban adták nekik.

A CTR csoportban nem volt HSC (0%); a T3 csoportnak 3% HSC-t; a T6 csoport tagjainak pedig a legmagasabb mennyiségű, 6% HSC-t tartalmazó takarmányt adtak.

borju

A HSC-t tartalmazó étrend alapján táplált két csoportban nőtt az állatok étvágya – forrás: pixabay

A tanulmány hat hónapon keresztül tartott, egészen a vágásig. Ezen idő alatt a viselkedésüket videokamerákkal rögzítették, összesen 432 órányi felvételt elemeztek ki a kutatók.

A Frontiers in Veterinary Science-ben közzétett eredményekből kitűnik, hogy a HSC minimális hatással volt a borjak viselkedésére, a borjak általában pihenésre és a kérődzésre fordítják idejük nagy részét, ahogy azt tennék a hagyományos étrend mellett is.

A másik megfigyelésük azonban az volt, hogy a HSC-t tartalmazó étrend alapján táplált két csoportban nőtt az állatok étvágya.


A T3 csoport nőstény borjai többet mozogtak késő délután, a hímeknél azonban ennek ellenkezőjét tapasztalták.

Az egyetem megállapította, hogy a HSC adása nem befolyásolta negatívan a borjak viselkedését, viszont pozitívan hatott az étvágyukra, s ezen keresztül a súlygarapodásukra, ezért javasolja annak használatát "újszerű összetevőként".

A Cannabis sativa L., vagy közismert nevén a kender, elsősorban mint ipari alapanyag ismert, de az utóbbi 10 évben érdeklődik iránta az állateledel-szektor is.

A kender melléktermékei, mint az olaj, a magok és a pogácsa, nagy mennyiségű többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavat tartalmaznak, amelyek ezért állateledelekben is kiválóan hasznosíthatók.