A sörök és a whiskyk készítése során rengeteg árpa marad vissza, mely hulladéknak számít, miután kiveszik belőle az alkoholképződéshez szükséges cukrot. A feleslegessé váló árpamassza rendkívül gazdag fehérjében, mégis silány minőségű marhatakarmányként vagy biogázüzemben hasznosítják. Két fiatal azonban kitalálta, hogy olyan műbőrt alkot az italkészítés melléktermékéből, mely jó minőségű, és nem állati forrásból vagy kőolajból származik. Egy brit startupgondozó cég pedig érdemesnek találta a projektet arra, hogy felkarolja.

Mára az Arda nevű cég bejegyezte szellemi tulajdonát, és a legnagyobb világmárkákkal dolgoznak együtt a szeszfőzdéket és a divatot tekintve is.

A bőr textúráját az Arda az igényeknek megfelelően készíti el, a színt pedig az ital határozza meg. Egy sötétebb stout sörből származó árpából például sötét műbőr készíthető. Úgy tűnik, hogy idén meg tudják nyitni első nagyobb üzemüket is, ahol évi 1500 négyzetméter bőrt tudnak előállítani.

A cég becslése szerint a világ sörfőzéséből visszamaradó árpa 10 százaléka elég lenne ahhoz, hogy kielégítse a világ bőrigényét.

Forrás: firstclass.hu

Indexkép: Instagram-bejegyzés