Hallottál már a rapiniről? A rapini nem más, mint a brokkoli és a spenót szerelemgyereke. Spanyolországban már annyira népszerű ez a nagyon finom és nagyon egészséges zöldség, hogy saját fesztivált is rendeznek neki. Sajnos Magyarországon még csak kevesen hallottak róla, de ha valami ilyen népszerű, akkor érdemes minél hamarabb megismerkedni vele, és megkóstolni.

Ismerd meg a rapinit

Azt már nagyon régóta tudjuk, hogy a brokkoli és a spenót igazán finom, és persze nagyon egészséges is. És azt is, hogy egyik sem a gyerekek kedvence, pedig egyáltalán nem ártana, ha szívesen fogyasztanák ezeket a zöldségeket. De sok felnőttnek sem a kedvenc zöldségféléi a brokkoli és a spenót. Nos, van egy jó hírünk! A rapini, ugyan a brokkoli és a spenót szerelemgyerek, az íze mégsem hasonlítható egyikéhez sem. Ez a két zöldség ugyanis valami egészen különlegeset és finomat hozott létre.

spenót brokkoli rapini főzés közben

A rapini különlegesen finom és egészséges, így nagyon megéri termeszteni és persze fogyasztani is. Fotó: Shutterstock

A rapini édeskés-kesernyés növény, mely elsősorban Olaszországban, annak is a déli részén népszerű - tudjuk meg a m.hvg.hu cikkéből. Olaszországban találkozhatunk még vele rapa, friarielli vagy broccoletti, angolul pedig broccoli rabe vagy raab néven. Rendszertani besorolásával szemben íze és állaga közelebb áll a spenóthoz, mint a brokkolihoz. Rokonai között pedig olyan népszerűségnek örvendő zöldségfélékkel büszkélkedhet, mint a tarlórépa, illetve az egyre népszerűbb bordáskel, vagyis pak choi.

Ránézésre salátának tűnik, levelei között pedig kisebb virágzat található. Leggyakrabban húsételek mellé fogyasztják köretként, de kiválóan megállja a helyét szendvicsben, vagy pizzafeltétként is. De nem csak finom, hanem igazán egészséges is a rapini, hiszen bővelkedik K-, C-, A-, E- és B-vitaminban, továbbá tartalmaz vasat és mangánt is.


Legyen saját rapinid

A rapini elkészítése igen egyszerű. Fonnyasszuk meg egy kevés olajon, adjunk hozzá  fokhagymát, chilit, esetleg szardellát, és máris kész a finom köret. De kiváló kemény sajtokkal fogyasztva, és szendvicsbe téve is.

Hazánkban sajnos egyelőre nehéz hozzájutni, leginkább nyáron tudjuk megvásárolni, főleg a termelőktől, termelői piacon. Éppen ezért ne féljünk belevágni a termesztésébe, és legyen akár otthon, a veteményesben is saját rapinink!

A rapini magjait április és augusztus között érdemes elvetni, tenyészideje pedig körülbelül 55 nap, így körülbelül két hónappal a vetése után már fogyaszthatjuk is. Akár kora ősszel is vethető. Friss leveles hajtásait és bimbóit fogyaszthatjuk, mielőtt virágai kinyílnának.

A spenót és a brokkoli is nagyon egészséges

A brokkolit már az ókori rómaiak is gyakran fogyasztották, hiszen hamar rájöttek, milyen finom, és mennyi mindenre alkalmazható a gyógyászatban. A brokkoli értékes A-vitamin-, B6-vitamin-, kalcium-, kálium-, vas-, folsav-, cink-, foszfor- és béta-karotin-forrás, ezért segít az immunrendszerünk erősítésében, védi a csontokat, az antioxidáns hatása miatt pedig a rákmegelőzésben is fontos szerepet tölt be.

Ráadásul igazán kevés kalóriát tartalmaz. 10 dekagramm brokkoli csupán 30 kalóriát jelent, emellett könnyen emészthető, rosttartalmának köszönhetően pedig serkenti és felgyorsítja az emésztést. De ezen kívül még az agyunknak is jót tesz, hiszen a benne lévő bioaktív vegyület segíti az agyműködést. A brokkoli csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, erősíti a szívet, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

A brokkoli és más keresztes virágú zöldségek úgynevezett szulforafán vegyületet tartalmaznak, amely segíthet a kettes típusú diabétesz kezelésében. Nagyon finom rántva, de köretként, párolva is igazán jó az íze. A zöldségleveseket is igazán ízletessé képes varázsolni, és még turmixként is megállja a helyét.

rapini tányéron

Igazán mutatós és finom a rapini, a spenót és a brokkoli szerelemgyereke. Fotó: Shutterstock

A spenót különösen jó természetes forrása a magnéziumnak. Azon túl, hogy segít a magnéziumhiány leküzdésében, a bőrünk, a hajunk és a csontunk egészségének is jót tesz. A spenót vasat, kalciumot, káliumot, foszfort, B-vitaminokat, A-, C-, E- és K-vitamint is tartalmaz. A spenót ráadásul nem hizlal, és igen gazdag antioxidánsokban is. Nem véletlenül volt Popeye kedvence.

A spenót rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kockázatát, segít a csontok erősítésében, a látás és a bőr egészségének megőrzésében, valamint a vérnyomás szabályozásában is, így igazán jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk. Ezen kívül a spenótban lévő antioxidánsok csökkentik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kockázatát.

A spenót magas vastartalma segít megelőzni a vérszegénységet trauma, vérveszteség vagy véradás után, a hölgyek számára pedig nagyon fontos a spenót a folsav tartalma miatt, különösen a terhesség alatt, hiszen segít megelőzni számos magzati rendellenesség kialakulását. A spenót nem csak emiatt hasznos a hölgyek számára, hanem a benne található vas miatt is, mely fontos szerepet játszik a vérszegénység megelőzése és kezelése érdekében.

A spenót 30%-a fehérje, és szinte teljesen zsírmentes. Magas karotinoid- és klorofill-tartalma segít a különféle rákos megbetegedések megelőzésében. Ezen kívül – alacsony energiatartalmának köszönhetően – jó szolgálatot tesz a fogyókúrázóknak. Segíti a gyomorműködést és az emésztést, a benne lévő fitonutriensek segítenek a szemünk egészségének megőrzésében, és gyulladáscsökkentő, daganatellenes, csonterősítő és immunrendszert támogató hatásuk is van.

Magas oxalát tartama miatt azonban nem ajánlott nyersen fogyasztani. Szintén emiatt ne fogyasszák azok, akik hajlamosak vesekő képződésre. Készíthető belőle főzelék, párolva kitűnő körete lehet a húsoknak, és még pizzára téve és azon megsütve is nagyon finom. Kis mennyiségben a zsenge spenót nyersen kiváló alkotóeleme a salátáknak.

Ha van kerted, akkor adj benne helyet a spenótnak, a brokkolinak, és persze a rapininek is!