Egy tanulmányból kiderült, hogy a tápanyagsűrűséget, az ásványianyag-tartalmat és a rosttartalmat tekintve melyek a legegészségesebb növényi eredetű élelmiszerek – írja a glamour.hu. A gyümölcsökről szóló eredményeket az alábbiakban olvashatjátok.

1. Citrom

C-vitamin-tartalma rendkívül magas, ami nélkülözhetetlen az immunrendszerünk védelme szempontjából. 100 gramm citrom 53 mg C-vitamint tartalmaz. Ezenkívül káliumban, magnéziumban és értékes rostokban is gazdag.

citrom

Az első helyen a citrom végzett – fotó: Pixabay

2. Eper

Több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, 100 grammban 62 mg található, ezenkívül folsav, vas, magnézium és kalcium is van benne. A vas hozzájárul a vörösvértestek normál képződéséhez és támogatja az oxigénszállítást.

eper

Több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék – fotó: Pixabay

3. Narancs

A narancs szintén rengeteg C-vitamint tartalmaz, továbbá nagyon sok kalciumot, káliumot és magnéziumot. A magnézium létfontosságú ásványi anyag, amely számos biokémiai reakciót és sejtfunkciót szabályoz a szervezetünkben.

narancs

Nagyon sok C-vitamint, kalciumot, káliumot és magnéziumot tartalmaz – fotó: Shutterstock

4. Lime

A C-vitaminon kívül foszfátban, káliumban és kalciumban is nagyon gazdag – utóbbi a csontokra és a fogakra van különösen jó hatással.

5. Grapefruit

Három grapefruit fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, továbbá a benne található A-vitamin és béta-karotin különösen fontos a látás és az immunrendszer egészségének megőrzése szempontjából.


6. Szeder

A hatodik helyet egy bogyós gyümölcs, a szeder szerezte meg, mely igen sok kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat és mangánt tartalmaz. A mangán értékes nyomelem, amely az enzimfolyamatok elindításáért felel.

7. Fehér grapefruit

A fehér grapefruit a nevét a fehér héjáról kapta. Ez a réteg mezokarpiumot tartalmaz, mely rengeteg értékes rostot tartalmaz, ami fontos szerepet tölt be az emésztés során.

Indexkép: Pexels