A moringafa jellemzői

A moringa lóretekfa vagy tormafa néven is ismert. Gyorsan növő, kifejezetten szárazságtűrő növény, mely eredetileg Dél-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos. Elsősorban zsenge magtokjai és levelei miatt termesztik, melyeket főleg gyógynövényként használnak. A fa különleges és egyedi tulajdonsága, hogy minden részét felhasználják a gyógyászatban, egyben élelmiszeripari alapanyag is, ugyanis a levél kivonata kiváló tartósítószer, mely az oxidáció csökkentésével megnöveli a húsok eltarthatóságát.

A növényt természetes takarmánykiegészítőként felhasználják a baromfitenyésztésben a takarmányozás során használt antibiotikumok helyett.

Jótékony hatásai

• Csökkenti a stresszt és a szorongást.
• Csökkenti a koleszterinszintet.
• Csökkenti a gyulladásokat.
• Magas rosttartalma jó hatással van az emésztésre. 
• Jótékonyan hathat a vérkeringésre.
• Jótékony hatással van a szív- és érrendszerre.
• Gátolhatja az érelmeszesedést.
• Csökkentheti az ízületi gyulladást.
• Megelőzheti a migrént. 
• Elősegíti a fizikai megterhelés utáni regenerálódást.
• Pozitív hatással lehet a máj- és veseműködésre.
• Javíthatja a memóriát.
• Segít a csontok egészségének megőrzésében.
• Segíthet a rák megelőzésében is.

És ha mindez nem lenne elég...


Levelei ásványi anyagokat, fehérjét, karotinoidot, B6-vitamint, C-vitamint, riboflavint, vasat és antioxidánsokat is tartalmaznak, melyek a szervezetben lévő szabad gyökök ellen hatnak. A szabad gyökök magas szintje oxidatív stresszt okozhat, aminek a következménye lehet a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség.

Valódi növényi multivitamin, de vas- és kalciumtartalma a legkiemelkedőbb.

Antioxidánsai között megtalálható a béta-karotin mellett a vérnyomást csökkentő kvercetin, továbbá a klorogénsav is, amely segít a vércukorszint étkezés utáni szabályozásában.

A moringamagolaj segíthet a sebek gyorsabb gyógyulásában, vágás, horzsolás, rovarcsípés, bőrkiütés esetén, segít a bőr hidratálásában, a haj regenerálásában és a testszövetekben gyulladás miatt felhalmozódott víz csökkentésében.

moringa

A fa minden része gyógyhatással bír – fotó: Pixabay

A moringafa tehát igazi szuperélelmiszer, az egyik leggazdagabb tápanyagforrás, mely a fentieken túlmenően energetizál, lúgosít, a trópusok egyik leghasznosabb fája.

További érdekességek a moringafával kapcsolatban

• Az olaja étkezési céllal is használható, egyesek szerint az olívaolajra, mások szerint a dióolajra hasonlít az íze. Nagyon tartós, akár 5 évig is használható.
• A préselésből visszamaradt olajpogácsát szerves trágyaként hasznosítják.
• Magvait Malajziában mogyoróként rágcsálják.
• Kelet-Afrikában, ahol jelentős mértékű az alultápláltság, moringafa-ültetvényeket telepítenek, ezáltal pótolhatók az étrendből egyébként hiányzó vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék.
• Kétszer annyi vitamint tartalmaz, mint a répa, tizennégyszer több kalciumot, mint a tej, négyszer több rostot, mint a zab, négyszer több káliumot, mint a banán és kilenszer több vasat, mint a spenót.
• Gyökere erős szagú és csípős ízű, a tormához hasonló, ezért fűszerként is használják.
• A friss levélből főzeléket, savanyúságot, salátát készítenek.
• Porrá őrölve belesütik kenyértésztába, használják fűszerként is.
• A moringaolaj rengeteg kozmetikai készítmény fontos összetevője.
Víztisztításra is használják, ugyanis magjai erős tisztító hatással rendelkeznek.

A növény 92 létfontosságú tápanyagot és 46-féle antioxidánst tartalmaz, egyike a leggazdagabb természetes antioxidánsforrásoknak.

Bár az egész fa fogyasztható és gyógyító hatású – levelei, gyümölcse, virágja és gyökere is –, de a levelében van a legmagasabb hatóanyag-koncentráció.

Nevelésével mi is megpróbálkozhatunk: laza, szerves anyagban gazdag talajban gyorsan fejlődik.