Sokakban merül fel a kérdés, hogy meg kell-e mosni a konyhakész zöldségeket? Ha igen, akkor elegendő ha folyó vízzel leöblítjük? A gyümölcsök és zöldségek fogyasztás előtti megtisztítása nem kérdés, de, hogy miként kell csinálni, arról számos tévhit él a köztudatban. Az origo.hu nemrég a Mindmegette cikke alapján számba vette a leggyakoribb zöldség-és gyümölcsmosós tévhiteket.

Az elmúlt évek során nagyon sokat fejlődtek az élelmiszer-biztonsággal és higiéniával kapcsolatos ismerteink, de ennek ellenére még mindig valós kockázatot jelentenek az élelmiszer-eredetű betegségek. Az ilyen típusú megbetegedéseket a hús, a tenger gyümölcsei és a tojás mellett leggyakrabban a zöldségek és gyümölcsök okozzák, ugyanis ezek tartalmazhatják a legtöbb szennyeződést, baktériumokat és növényvédő szereket.

zöldség gyümölcs

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztás előtti megtisztítása nem kérdés, de, hogy miként kell csinálni, arról számos tévhit él a köztudatban – fotó: pixabay.com

1. tévhit: Nem elég a tiszta víz

Ahhoz, hogy a zöldségekről és gyümölcsökről eltávolítsd a szennyeződéseket nem kell semmiféle tisztítószer – sem hipo, sem szappan, sem mosogatószer stb. –  de még csak ecet sem! A csapvíz tökéletesen megfelel a zöldségek, gyümölcsök lemosásához, a segítségével könnyen megszabadulhatunk a szennyeződésektől és baktériumoktól. Lényeges azonban, hogy folyó vízzel mossuk meg a zöldségeket, így ugyanis a szennyezett víz közvetlenül a lefolyóba kerül.

2. tévhit: Forró vízzel hatékonyabb a tisztítás

Az igaz, hogy meleg vízzel jellemzően könnyebb a tisztítás, a szennyeződések feloldása, de a gyümölcsök és zöldségek lemosása során nem ajánlott. Mivel a zöldség hideg, így a hőmérséklet-különbség miatt a mikroorganizmusokat tartalmazó meleg víz bejuthat a zöldségbe. Az a hőmérséklet pedig, ami már a kórokozókat is elpusztítaná balesetveszélyes lenne a számunkra, könnyen megégethetnénk magunkat.


paradicsom

A csapvíz tökéletesen megfelel a zöldségek, gyümölcsök lemosásához, a segítségével könnyen megszabadulhatunk a szennyeződésektől és baktériumoktól – fotó: pixabay.com

3. tévhit: A bio árut nem kell megmosni

Bár a bioélelmiszerek egészségesebbek, de nem feltétlenül tisztábbak, mint a normál társaik. Attól, hogy műtrágya és vegyszer nem éri őket, még kórokozók lehetnek rajtuk: gondoljunk csak a szállítás közbeni körülményekre.

4. tévhit: Ha valamit hámozni kell, akkor megmosni már nem szükséges

Az igaz, hogy a gyümölcsök és zöldségek héjával eltávolítjuk azokat a részeket ahol a szennyeződések találhatók. DE ha a hámozás előtt nem mossuk meg, akkor a hámozás során a rajta lévő kórokozók átkerülhetnek a kezünkre és a késre is, ahonnan rákerülnek a  hámozott részre is.

5. tévhit: A konzerv zöldségeket nem szükséges megmosni

Annak ellenére, hogy a konzerv zöldségek fogyasztásra készen állnak a dobozban,  felhasználás előtt mégis mindig öblítsük le őket. Ennek egyszerű oka van: nagyon sok nátriumot tartalmaz a levük, ami nem feltétlenül tesz jót az egészségünknek.

6. tévhit: Az előmosott gyümölcsöket és zöldségeket le kell öblíteni

Az előmosott termékek felhasználás előtti leöblítése teljesen felesleges, hiszen ezen zöldségeket és gyümölcsöket szigorú szabályok szerint tisztítják. Ha otthon kivesszük őket a zacskóból sokkal nagyobb eséllyel szennyezzük be, mintha mosás nélkül, közvetlenül a csomagolásból használnánk fel.