A mediterrán vidékeken élő emberekről köztudott, hogy hosszabb életűek, egészségesebbek, amit többek között nyugodt életritmusuknak és táplálkozási szokásaiknak köszönhetnek: sok zöldséget, gyümölcsöt esznek, rendszeresen fogyasztanak halat, hüvelyeseket, sajtokat és persze olívaolajat is.
A szakemberek is igazolták azt, amit a görögök már évezredekkel ezelőtt tudtak: az olívaolaj segít az egészségünk megőrzésében. De miben rejlik a „folyékony arany" titka?
Véd a szabad gyökök károsító hatása ellen
Az olívaolajban rengeteg E-vitamin és másodlagos növényi anyag található. Ennek a kombinációnak köszönhető, hogy véd a szabad gyökök ellen, melyek károsítják a sejteket, gyorsabban öregedik tőlük a bőr, sőt a rák kialakulásában is jelentős szerepet játszanak. A kísérletek szerint az olívaolaj ez utóbbi betegség ellen is hatékony védelmet nyújt, egyes tanulmányok szerint például 25%-kal kisebb a mellrák kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akik naponta legalább két alkalommal fogyasztanak olívaolajat. Emellett az olívaolaj segíthet legyőzni a gyomorfekélyt, illetve megelőzni a gyomorrákot.
Rugalmassá teszi az ereket
A növényi olajok pozitívan hatnak a koleszterinszintre. Az olívaolaj főleg a vérben lévő „rossz" LDL-koleszterin ellen hatásos, a „jó" HDL-koleszterin szintjét ugyanakkor nem befolyásolja. Ez az olívaolajban található telítetlen zsírsavaknak köszönhető, melyeket az olívaolaj 55 és 90% közötti mennyiségben tartalmaz. A telítetlen zsírsavak megvédik az érrendszert a meszesedéstől, és megakadályozzák a zsírok lerakódását az erekben, ezáltal védenek az érrendszeri megbetegedések és a trombózis ellen, továbbá a magas vérnyomás megelőzése szempontjából is hatékonyak. Emellett az olívaolaj segít az izomsejtek erősítésében is.
Véd a stresszel szemben
Az olívaolaj külsőleg, masszázsként, pakolásként alkalmazva élénkítő hatású, és segít legyőzni a stresszt. A bőrre kenve élénkíti a vérkeringést, segíti a görcsös izmok ellazulását.
Segíthet a demencia megfékezésében
Egy új tanulmány szerint már napi egy kanál olívaolaj elfogyasztása is segíthet a demencia megfékezésében. Azoknál, akik napi 7 grammnál több olívaolajat fogyasztottak, 28 százalékkal alacsonyabb volt a demencia következtében történő elhalálozás kockázata azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem fogyasztottak. Ez a mennyiség kb. fél evőkanálnak felel meg naponta. Érdemes tehát a margarint vagy a napraforgóolajat olívaolajra cserélni.
Fontos tudni, hogy csak az extra szűz olívaolaj az, ami valóban egészséges!
Csak az extra szűz olívaolaj az, ami valóban egészséges – fotó: Shutterstock
Az olívaolaj fajtái
Extra szűz olívaolaj
Az olajfa bogyójából többféle minőségű olajat készítenek, melyek közül a legértékesebb a hidegen kinyert, kizárólag mechanikus – és nem vegyi – úton előállított extra szűz olívaolaj.
Mitől hideg? Az összezúzott olajbogyókból nyert olajpaszta hőmérséklete a kinyerés ideje alatt nem haladja meg a 27 °C-ot. Régebben teljesen általános eljárás volt, hogy forró vízzel kellősítették a pépet, így több olajat tudtak kinyerni, azonban az ilyen olívaolaj nem lehet extra szűz.
És miért mechanikus? Mert nem használnak az olajkinyeréshez semmilyen vegyszert, adalékanyagot, csupán mechanikai eszközöket. Ez lehet préselés vagy kipörgetés (centrifugálás).
Az extra szűz olívaolaj előállítása:
Extra szűz olívaolaj esetében a kinyerésnek a fáról való leválasztást követő 24 órán belül meg kell történnie, máskülönben olyan oxidatív folyamatok indulnak be, amik jelentősen rontják az olaj minőségét. Főleg a savtartalmat befolyásolják negatívan, ami extra szűz esetében nem haladhatja meg a 0,8%/100g értéket. Ez a 24 óra egy EU-s szabály, de általában csak 2-3 óra telik el a szüret és az olaj kinyerése között.
Extra szűz olívaolaj esetében a kinyerésnek a fáról való leválasztást követő 24 órán belül meg kell történnie – fotó: Pixabay
Az „extra szűz" jelző azonban csak az olaj kinyerési módjára és a szüretelt gyümölcs állapotára vonatkozik; önmagában minőségi garanciát nem jelent.
Az eljárás a következő: a termést jól szellőző szobában tárolják, azután lemossák róla a szennyeződéseket, majd egy mechanikus rendszer segítségével kipréselik az olajbogyót. Az így keletkező pasztát átgyúrják, majd az olajat ülepítéssel és centrifugálással választják el a masszától. Az extra szűz olívaolajat ezután leszűrik és palackozzák, a folyamat során azonban sem oldószert, sem hőkezelést nem alkalmaznak.
Az extra szűz olívaolajat préselés után általában megszűrik, mert a benne maradó szilárd anyagok (a gyümölcshús és a mag egészen finom törmeléke) csökkenthetik az olaj eltarthatóságát. Sok kistermelő palackoz szűretlen extra szűz olívaolajat is; ez az olaj ködös, opálos (nem zavaros!). Mivel a fogyasztók egyre gyakrabban keresik a természetesebb, kevesebb feldolgozási fázison átesett termékeket, ezért a szűretlen extra szűz olívaolaj is egyre kelendőbb.
Szűz olívaolaj
A szűz olívaolaj ugyanúgy készül, mint az extra szűz, csak az olajbogyó kezelése és sajtolása során nem kell olyan szigorú kritériumoknak megfelelni, ezért az így préselt olajnak a savtartalma magasabb – de legfeljebb 2% –, ami azt jelenti, hogy a szűz olívaolajnak az egészségmegőrző hatása is kevésbé jelentős. A szűz olívaolajnak az íze kevésbé karakteres, mint az extra szűzé.
Lampante olaj
A lampante olaj szintén hideg extrakciós eljárással készül, de savtartalma jóval magasabb. A lampantét finomítási eljárásnak vetik alá, majd kis százalékban szűz olívaolajokkal vegyítik. Ez a termék egyszerűen olívaolaj néven kerül forgalomba.
Sansa (pomace, orujo) olaj
A szétzúzott és kipréselt termést – a héjat, a magot és a gyümölcshúst –, vagyis a visszamaradt olívatörkölyt kilúgozóüzemek veszik át. Ezekben további, alacsonyabb kategóriájú olajat gyártanak, végül a törkölyből vegyi extrakciós eljárással kinyerik a maradék olajat, majd ezt vegyítik kis százalékban szűz olívaolajokkal. Ez a termék sansa/pomace/orujo néven kerül forgalomba – nálunk sokszor olívaolajként, bár pontos megjelölése olívapogácsa-olaj lenne. A sansa/pomace/orujo olaj az emberi fogyasztásra alkalmas legalacsonyabb minőségű olívaolaj; élettani hatásai jóval kedvezőtlenebbek.
Az extra szűz olívaolaj az olajbogyó összes, egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen hatóanyagát tartalmazza, míg ugyanez a sansa olajban mindössze 1%-ban található meg!
Olívaolaj-vásárlás hazánkban és más európai országokban
Az extra szűz olívaolaj a természetes előállítási folyamat után megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát, ezenkívül telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag, míg a sansa olaj silány minősége miatt a mediterrán országok többségében ma már alig kerül kereskedelmi forgalomba.
Más európai országokban száz olívaolaj-vásárlásból összesen kettő sansa, hazánkban azonban százból hatvan alkalommal a sansa mellett döntenek a vásárlók, aminek oka lehet a megtévesztő címke, a fogyasztók tájékozatlansága, illetve hogy általában az ár és nem a minőség alapján választanak.
Táplálkozáskutató szakemberek egyértelműen megállapították, hogy az olívaolaj fogyasztása kifejezetten előnyös az emberi szervezetre, különösen ha legalább napi négy kanállal fogyasztanak belőle. A mediterrán országokban élők kiemelkedően magas, 1,3 literes havi egy főre jutó extraszűzolívaolaj-fogyasztása és az itt élők szív- és érrendszeri megbetegedéseinek rendkívül alacsony száma között egyértelmű összefüggés mutatható ki.
Az extra szűz olívaolaj kedvező élettani hatásainak ismeretében a fogyasztók tájékoztatása kiemelt fontosságú lenne hazánkban is, ahol rengeteg a szív- és érrendszeri megbetegedés.
Források: igazioliva.hu, mindmegette.hu 1, 2, 3, 4, 24.hu
Indexkép: Shutterstock