Az oregánó, más néven szurokfű világszerte népszerű fűszernövény, amelyet gyakran használnak a mediterrán, mexikói és közel-keleti konyhákban; pizzák, szószok, húsételek és saláták ízesítéséhez is használható. De nemcsak gasztronómiai értékei, hanem egészségügyi előnyei is jelentősek.
Az oregánó jótékony hatásai
Az oregánót a természet antibiotikumaként is szokták emlegetni. Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserűanyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz. A karvakrol és a timol gátolja a baktériumok szaporodását. Az oregánó 2–5%-ban tartalmazhatja, az oregánóolaj pedig 40–70%-ban. A legjobb minőségű olajok akár 85%-ban is tartalmazhatják a karvakrolt.
Ha az oregánó leveleit megszárítjuk, étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású tea készíthető belőle.
Az egyik leggyakrabban hamisított fűszer
Az oregánó az egyik leggyakrabban hamisított fűszer a világon, aminek okai a következők:
• Az oregánó iránti kereslet évről évre növekszik, azonban a növekvő keresletet nem mindig könnyű kielégíteni, különösen ha a termesztési feltételek kedvezőtlenek. Az oregánó termesztése idő- és munkaigényes folyamat, ami korlátozza a rendelkezésre álló mennyiséget.
• Az oregánó, különösen a prémium minőségű vad oregánó, viszonylag drága fűszer. Ezért a hamisítók olcsóbb alternatívákat kevernek az eredeti fűszerhez, például mirtusz-, olajfa-, babér-, mogyoró- és majorannalevelet, sóskát vagy kakukkfüvet, melyek olcsóbbak és könnyebben beszerezhetők.
Az oregánó iránti kereslet évről évre növekszik – fotó: Shutterstock
• Sok fogyasztó nem tudja megkülönböztetni az eredeti oregánót a hamisított termékektől, mivel nem ismerik fel a különbséget az ízben és az illatban, ezért a hamisítás gyakran nem derül ki.
Hogyan ismerhetjük fel, hogy hamisított fűszerrel van dolgunk?
Bár a hamisított oregánó az esetek többségében vizuálisan észrevehetetlen, néhány módszerrel csökkenthető a hamisított termékek vásárlásának kockázata:
• Az oregánó esetében fontos a származási hely ismerete. A görög és olasz oregánó híres a magas minőségéről, míg a más régiókban termett oregánó minősége eltérő lehet. A megbízható forrásokból származó oregánó nagyobb eséllyel eredeti.
• Az organikus és tanúsított biooregánó vásárlásával csökkenthető a hamisítás esélye, hiszen ezeket a termékeket szigorúbb ellenőrzési folyamatoknak vetik alá.
• Az oregánó illata és íze jellegzetes; ha illata gyengébb, íze kevésbé intenzív vagy más gyógynövényekre emlékeztet, akkor valószínűleg hamisított termékkel van dolgunk.
Forrás: sokszinuvidek.24.hu