Az elmúlt évek egyre enyhébb időjárása a horgászatot is négyévszakos tevékenységgé formálta. Télen klasszikusan ragadozókra horgásztak a pecások, ilyenkor fogták jégről a csukákat, süllőket. Ma már nagyon ritkák a hosszan tartó mínuszok, ezért miközben egy évtizeddel ezelőtt igen ritka volt, hogy valaki decemberben vagy januárban ment pontyra horgászni, ma már ez gyakran előfordul. Két horgász mesélt ezzel kapcsolatos tapasztalatairól a 24.hu-nak.

Jéger Szabolcs, a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület ifjúsági referense, a The Fishing and Hunting csatorna műsorvezetője elmondta: a téli időszakban a vizek hőmérséklete lecsökken, a halak ilyenkor a melegebb vízrétegek felé húzódnak, a mélyebb területekre, a meder közepe felé, és általában csoportosan keresik fel ezeket a helyeket. Ezt hívják vermelésnek. Amikor enyhül az idő, akkor aktívabban is táplálkoznak, ilyenkor érdemes horgászni rájuk. A ragadozó halakat pedig különböző akadályok, akadók, medertörések mellett lehet ugyanúgy fogni, mint a melegebb időszakokban.

A szakember a technikával kapcsolatban kitért arra, hogy ha békés halas horgászatról beszélünk, akkor ebben az időszakban kisebb horgokkal, kevesebb etetőanyaggal, vékonyabb, könnyebb felszereléssel és sokkal pontosabban kell horgászni.

Az intenzíven telepített horgásztavak esetében ilyenkor is nagy eséllyel foghatunk halat, jellemzően pontyra szoktak menni a pecások. Már nagyon népszerű a method feeder technika, ami ebben az időszakban még inkább segít halat fogni. A folyókon nehezebb a helyzet, ott ügyesebben kell megválasztani a horgászhelyet.

Ha felmelegszik az idő, azt is figyelembe kell venni, hogy a vizek lassabban melegednek, így hiába érzi már kellemesnek az időt a parton a horgász, lehet, hogy a hal még közel sem ficánkol olyan lelkesen – tette hozzá Jéger Szabolcs, aki a finom felszerelés mellé élő csalit javasol kis horogra, vékony előkével. Jó helyek ilyenkor a kikötők, az öblök – mondja.


Az igazi pecásnak a szezon egész évben tart; télen is meg lehet találni a halakat. A vízimadarak jelenléte is beszédes e tekintetben – mondta el Erdős Attila, a Szigetközi Horgász Blog üzemeltetője, aki felhívta a figyelmet arra, hogy nem ugyanaz a hőérzet a lakásból kilépve, mint a Duna-parton, ezért a réteges öltözet, a thermoruházat fontos alapja a téli horgászatnak.

Mivel ő a Szigetközben, illetve a Dunán horgászik, a tapasztalatokat ezek vonatkozásában tudja megosztani, hiszen minden vízen más módszer működik.

A felszerelés tekintetében ő is a legérzékenyebb készséget ajánlja, hiszen a hideg vízben a halak sokkal finomabban táplálkoznak. Etetőanyagokban és csalikban sokkal inkább az aromák és színek kerülnek előtérbe, nem a mennyiség.

A hideg, letisztult vizekben, leginkább a tavakon, hamar túletethetjük a halakat. Inkább kevesebb, de jó minőségű etetőanyaggal lehetünk eredményesek, amit bőségesen aromázzunk is – tanácsolja.

Elmondta azt is, hogy a csukán, keszegen, pontyon kívül a téli pecákon a süllő és balin lehet még a zsákmány, de néha, főleg az érkező melegfrontok hatására, még harcsa is a horogra akadhat télen.

A téli legzordabb estéken akár a menyhalak nyomába is lehet szegődni, mert ők ilyenkor a legaktívabbak, mondta, hozzátéve, hogy a busa és az amur kivételével minden halfajt meg lehet fogni télen is szabályosan, kellő kitartással.

Mivel az utóbbi években a telek enyhébbek lettek, ez hatással van a halak téli életére, a vermelésre is, különösen a folyókon. A halak folyamatosan mozgásban vannak és táplálkoznak. Leginkább a nyugodtan áramló részeket keresik fel ilyenkor, ahol nem kell nagy erőfeszítéseket tenniük ahhoz, hogy táplálékhoz jussanak. A téli horgászataim helyszínét is ehhez igazodva érdemes megválasztani.

A tilalmakról tudni kell, hogy a magyar őshonos halak közül egyedül a sebes pisztráng élvez védelmet október 1. és március 31. között. A tél végén a csuka tilalma kezdődik a leghamarabb, ami február 1-jétől március 31-ig tart.

Indexkép: Shutterstock