Új növény jelent meg hazánkban, melyet idáig még nem termesztettek. Bár sok helyen áfonya néven találkozhatunk vele, igazából nem sok köze van az áfonyához, ráadásul mérgező hatása is lehet.
Ismerkedjünk meg közelebbről a kerti ebszőlővel
A valódi neve nem áfonya, hanem kerti ebszőlő, és a Solanaceae növénycsaládba tartozik. Közeli rokonságban áll a burgonyával, a paradicsommal, a paprikával és a tojásgyümölccsel. Latin neve Solanum nigrum, az angol nyelvterületen garden huckleberry, wonderberry vagy black nightshade, a német nyelvterületen pedig kulturnachtschatten néven találkozhatunk vele.
A kerti ebszőlő nem áfonya. Fotó: 123rf.com
Európában elsősorban Németországban, Ausztriában és Franciaországban ismert, azonban hazánkba is eljutott. Nem nehéz hozzájutni, hiszen a magját számos internetes kertészeti portálon keresztül meg lehet vásárolni.
A hazai fekete ebszőlő 1 éves fejlődésű növény. Termése fürtben képződik, a bogyók héja fekete, a húsa éretlen állapotában zöld színű és kifejezetten mérgező! A kerti ebszőlőt magról lehet szaporítani, a palántái igényei pedig nagyon hasonlítanak a paradicsom és a paprika palántáinak igényeihez. Körülbelül 6-8 hét alatt fejlődnek ki, a kiültetésüket pedig a májusi fagyok után, május második felében szokták javasolni. A talajra nem igényes, de a tápanyagot meghálálja.
A kifejlett növény 60-80 cm magas, virágzása június végétől indul meg, és őszig folyamatosan tart. Apró virágai csokorban jelennek meg, szirmai fehérek, porzói barnásak. A bogyós termés is csokrosan jelenik meg rajta. Az éretlen termések zöldek, azonban amikor elkezdenek érni, fekete színűvé változnak. Az érett gyümölcs húsa bordó színű, a fekete héja pedig már nem fényes. Ekkor a bogyó húsa már puha és kellemes az íze.
A Solanum fajok között számos ismert, melynek valamelyik része kifejezetten mérgező. Például a burgonya lombján fejlődő termések és a fekete ebszőlő bogyói. Az éretlen, belül még zöld húsú bogyók solanin nevű toxint tartalmaznak, ezért mérgezőek. Ilyen állapotban szigorúan tilos a fogyasztásuk! Csak akkor együnk belőle, amikor a termés teljesen érett és puha, de akkor se nyersen fogyasszuk, hanem lekvárnak feldolgozva.
Az ebszőlő csak éretten fogyasztható. Fotó: 123rf.com
Nagyon fontos, hogy egy új, eddig ismeretlen növény termesztése vagy fogyasztása előtt minden esetben ismerjük meg annak pontos elnevezését és tulajdonságait.
A kerti ebszőlőhöz hasonló gyomnövény, a fekete ebszőlő, vagy más néven kutyabogyó, vagy fekete csucsor egy erősen mérgező növény. Bogyói fürtben képződnek, héjuk fekete, húsuk pedig mindig zöld színű. Ezzel szemben az áfonya könnyen felismerhető, hiszen annak húsa lilás színű. A fekete ebszőlő kifejezetten mérgező, hasmenést, hányást okoz, de okozhat még égő érzést a szájban vagy a garatban, homályos látást, a fokozott nyálképződést és a szapora szívverést is. Legyünk tehát nagyon körültekintőek, amikor egy számunkra ismeretlen gyümölcsöt kóstolunk!