Nemes cél, akarat és befektetett munka: ez az a három erény, amely összeköti mindazokat, akik az elmúlt évtizedekben a magyar pálinka hírnevéért dolgoztak – mondta Bognár Lajos főállatorvos a Quintessence – XII. Pálinka és Párlatversenyen, Debrecenben.
A versenyre nevező vállalkozók és főzőmestereik ismét magasra rakták a lécet — fotó: pixabay.com
A versenyre nevezők magasra tették a lécet
Bognár Lajos beszédben kitért arra, hogy a versenyre nevező vállalkozók és főzőmestereik ismét magasra rakták a lécet és a folyamatos kísérletezéseiknek köszönhetően idén is kiváló minőségű pálinkákkal neveztek.
Kiemelte, a szervezők szakemberek a világjárvány miatti kényszerű szünetben sem tétlenkedtek és a verseny értékelési rendszerét tovább fejlesztették.
„Az így megalkotott új, 100 pontos bírálati rendszer egyrészt komoly iránymutatással szolgál a készítőknek párlataik további tökéletesítéséhez, másrészt ösztönzést és segítséget nyújt a fejlődéshez, az érvényesüléshez"- tette hozzá.
Nemzeti italunk presztízse az elmúlt évtizedekben nagyot nőtt
A főállatorvos hangsúlyozta, a magyar kormány az elmúlt évek alatt sokat tett az ágazat fejlődéséért támogatási és szabályozási szinten is, példaként említette a pálinka és a törkölypálinka hungarikum-bejegyzését. Hozzátette, ezeknek a lépéseknek köszönhető, hogy nemzeti italunk presztízse az elmúlt évtizedekben nagyot nőtt, ma már az évszázadok óta épített világmárkákkal is felveszi a versenyt.
Az idén több mint 2177 pálinkát neveztek, ebből 2169 tétel került a bírák elé — fotó: pixabay.com
A versenyre még Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is sok pálinkafőző nevezett
Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (XII.) Pálinka- és Párlatversenyre rekordszámú nevezés érkezett: a tavalyi 1700 mintaszám után az idén több mint 2177 pálinkát neveztek, ebből 2169 tétel került a bírák elé. Magyarországon kívül Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is sok pálinkafőző nevezett. A verseny idei győztese az Árpád és Vadász Pálinka lett.