Hogyan befolyásolják a többszörösen feldolgozott élelmiszerek a várható élettartamot?

A Michigani Egyetem kutatói kiszámították, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek mennyi időt vesznek el egy ember életéből. A kutatók 5800 élelmiszer esetében vizsgálták meg a bennük lévő adalékanyagok, valamint az olyan mikro- és makrotápanyagok mennyiségét, mint például a zsír és a cukor.

Az orvosok szerint számos bizonyíték van arra, hogy egészségünk javítása érdekében mindenképpen szükség van az étrendünk megváltoztatására, mivel az elfogyasztott élelmiszerek nagy százaléka többszörösen feldolgozottnak számít. Ezek rengeteg adalékanyagot és potenciálisan káros összetevőt tartalmaznak. Számos tanulmány talált már összefüggést a többszörösen feldolgozott ételek és a rákos megbetegedések, valamint a korai halálozás kockázata között.

Melyik ételek veszik el a legtöbb időt az életünkből?

A tanulmányban elemzett élelmiszerek skálája igen széles volt, érintette a feldolgozott húsokat és az édességeket, valamint az egészségesebb ételeket is.

A kutatók azt találták, hogy a legjobban – 36 perccel – a hot dog rövidíti le életünket, mivel tele van nitritekkel és nitrátokkal, amelyek hozzájárulnak a vastagbélrák kialakulásához. Ezt követik a pácolt húsok, amelyek 24 percet is elvehetnek az életünkből.


A tojásos és reggeli szendvicsek szerepelnek a harmadik helyen, melyek 13,6 perccel csökkenthetik az élettartamot. A szalonna 6 percet, a sajtburger pedig 9 percet vesz el az életünkből.

Bizonyos édesítőszerek, például az aszpartám 12 percet vesz el az életünkből alkalmanként. Kutatások azt is igazolják, hogy az édesítőszer magas koncentrációja növeli a rák kockázatát.

Mit együnk, hogy sokáig éljünk?

A kutatók szerint a növényi alapú étrendre való áttérés, valamint a vörös és a feldolgozott húsok mellőzése növeli a várható élettartamot, illetve csökkenti a rák és más betegségek kialakulásának esélyét.

A tanulmányból az derül ki, hogy a mogyoróvajas szendvics az egyik legjobb táplálék életünk meghosszabbításához: fogyasztása minden egyes alkalommal 32 plusz percet biztosít. Ezt követik a diófélék és más magvak, melyek 24 perccel, majd a gyümölcsök, amelyek 10 perccel hosszabbítják meg életünket. Bizonyos halfajták elfogyasztása is 10 perccel meghosszabbíthatja az életünket.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock