313 grammos nyári szarvasgombát találtak egy somogyi erdőben, az értéke több tízezer forint.
November óta bőséges a csapadék, így idén a nyári szarvasgombák az átlagosnál is nagyobbak – mondta Vrancsik Tibor, gombaszakellenőr a megtalált különlegességről.
A szarvasgombát megtisztítás nélkül, földesen kell tárolni hűvös helyen. Közvetlenül fogyasztás előtt kell folyó víz alatt, körömkefével megtisztítani, valamint az esetleg kukacos részeket eltávolítani. A megtisztított gomba eltarthatósága rohamosan csökken, így a nagy szarvasgombáknál nehézség, hogy az egészet rövid idő alatt fel kell használni – emelte ki.
A szarvasgombát úgy kell felhasználni, mint egy fűszert, ízt és illatot ad az ételnek – tette hozzá a gombaszakellenőr, aki évek óta vezet gombász túrákat és betanított kutyájával rendszeresen kutat szarvasgombák után.