A szuperélelmiszerek fogyasztásával nagyon sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért, azonban – bár hasznos tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag ételek – eközben nem szabad lemondanunk a minél változatosabb étrendről. Ugyanis semelyik élelmiszer fogyasztása nem jár annyi egészségügyi előnnyel, ami pótolni tudná a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást.

Kelkáposzta

A kelkáposzta gazdag A-, C- és K-vitaminban, vasban, folsavban és rostokban, más zöldségfélék viszont más fontos tápanyagokat tartalmaznak. Például a spenót több káliumot, magnéziumot, rostot és vasat tartalmaz, tehát bár a kelkáposzta rendkívül egészséges választás, más zöldségfélék viszont más értékes tápanyagokkal látják el a szervezetünket.

Fontos tudni azt is, hogy bár a keresztesvirágú zöldségek nagyon egészségesek – a kelkáposztával kapcsolatban például bebizonyosodott, hogy rákellenes hatással rendelkezik –, azonban nem javasolt nyersen fogyasztani ezeket. Tehát míg számos zöldség, gyümölcs fogyasztása elsősorban nyers formában ajánlott, a kelkáposzta nem tartozik ezek közé; ha nyersen fogyasztjuk, akkor árthatunk a szervezetünknek.


Étcsokoládé

Az étcsokoládé nagyon sok antioxidánst tartalmaz. Egyes tanulmányok szerint ugyan a kakaó segíthet csökkenteni a vérnyomást, javíthatja a véráramlást a szervezetben, és megakadályozhatja a vérrögképződést, azonban ne felejtsük el, hogy a kakaó biztosítja ezeket az előnyöket, nem a csokoládé. Minél kevesebb kakaót tartalmaz egy csoki, annál több cukrot és egyéb adalékanyagokat tesznek bele a gyártás során, miközben a tápanyagok elvesznek. Az étcsokoládénak tehát vannak egészségügyi előnyei, de csak ha alkalmanként, kis mennyiségben fogyasztjuk.

csoki

Az étcsokoládénak vannak egészségügyi előnyei, de csak ha alkalmanként, kis mennyiségben fogyasztjuk – fotó: Shutterstock

Zöld tea

A zöld tea segít megelőzni bizonyos daganatos betegségek kialakulását, védi a szív egészségét, támogatja a fogyást. Valójában azonban nincs elég információ a zöld teával kapcsolatos minden pozitív hatás bizonyítására, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a zöld tea koffeint tartalmaz, így mindenképpen mértékletesen fogyaszd.

zöld tea

Amikor zöld teát fogyasztunk, ne feledkezzünk meg arról, hogy koffeint tartalmaz – fotó: Shutterstock

Chia mag

A chia mag gazdag rostokban, ómega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban, kalciumban és magnéziumban, segít megakadályozni az inzulinrezisztenciát, normalizálhatja a vérnyomást, csökkenti a káros szabad gyökök aktivitását. Ennek ellenére ne tekintsünk rá csodaszerként, amely meggyógyítja például a cukorbetegséget, ráadásul túl nagy mennyiségben fogyasztva negatív mellékhatásai lehetnek, például gyomor-bélrendszeri puffadás vagy allergiás reakciók. Tehát ha szeretnéd is élvezni a jótékony hatásait, nem kell minden étkezéshez chia magot fogyasztani.

Olvasd el alábbi cikkünket is a témában:

Mit tudnak valójában a szuperélelmiszerek?

Forrás: mindmegette.hu

Indexkép: Shutterstock