Magyarországon egy évben fejenként átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk. Ennek a  fele pazarlásnak számít, mert kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna, hogy az élelmiszerek a szemétben végezzék.

karácsony

Az ünnepi bőséges ételkínálat ellenére sem lenne szabad pazarolnunk – fotó: pixabay.com

Az ünnepek alatt is sokat pazarolhatunk

Szinte törvényszerű, hogy az ünnepekkel járó vendégvárás, evés-ivás kapcsán a bőséges ételkínálatból jóval több élelmiszerhulladék kerüljön a kukába, mint az év többi részében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja az élelmiszerpazarlás-megelőzését hivatott  segíteni azzal, hogy összefoglalta azokat a legfontosabb egyszerű és gyakorlatias tanácsokat, amelyek  csökkenthetik az élelmiszerpazarlást karácsonykor is.

A megmaradt ételeket is kidobjuk

A karácsonyi időszakban nem csak a sütés-főzéssel járó elkerülhetetlen élelmiszerhulladékok – például burgonyahéj, tojáshéj,  – kerülnek a szemetesbe, hanem megmaradt készételek is. Az ünnepek alatt szeretjük elhalmozni a szeretteinket kedvenc fogásaikkal, lényegesen nagyvonalúbban állunk az étkezésekhez és a maradékokat sem használjuk fel. A Nébih összefoglalta azokat a kis energiabefektetéssel is betartható tanácsokat, amelyekkel eredményesen csökkenthető a pazarlás, ráadásul pénzt és időt is spórolhatunk.

karácsonyi sütemények

A sütemények is a tudatosan betervezhető ételféleségek közé tartoznak, érdemes azokat választani, amelyek hosszabban eltarthatóak – fotó: pixabay.com

Nem kell  élelmiszerkészleteket felhalmozni, sokkal többet főzni és sokkal többet kiszedni a tányérunkra, mint amennyit biztosan meg tudunk enni maradék nélkül

További tanácsok:

  • Az élelmiszerpazarlást a legkönnyebben úgy tudjuk megelőzni, ha tudatosan előre megtervezzük az ünnepi menüt.  Gondoljuk végig reálisan az időnket és a családtagjaink, illetve vendégeink várható étvágyát és ennek megfelelően tervezzük meg a karácsonyi ételsort.  Az adagok kalkulációjához segítséget nyújthat a Maradék nélkül összefoglalója. Ha a korábbi évek során azt tapasztaltuk, hogy sok a maradék, akkor az idén készítsünk inkább kevesebb, de különlegesebb fogásokat.  Érdemes lehet olyan ételeket is elkészíteni, amelyek jól fagyaszthatók vagy kevésbé romlandók.
  • Ha sikerült mégis túl sok ételt készítenünk,  a vendégeinknek is csomagolhatunk belőle. Ha mindezt már előre el is határoztuk, egyeztessünk velük is,hogy hozzanak magukkal tároló dobozt. Ha azt is megbeszélhetjük előre, hogy bizonyos ételeket, süteményeket a vendégeink is hoznak magukkal, akkor azokat építsük be a menübe, így ők is örülni fognak, hogy értékeljük a munkájuk gyümölcsét.
  • Az ünneplés élelmiszerpazarlás-mentes főszereplője a hűtőszekrény. Karácsony előtt mindenképpen ürítsük ki a hűtőt és a fagyasztórekeszt, hogy legyen elég hely a karácsonyi fogásoknak. A fagyasztóban található alapanyagokat magához az ünnepi menühöz is felhasználhatjuk, például a fagyasztott húsból finom töltött káposzta készülhet.
  • A hűtő megfelelő hőmérsékletére – 0 és 5 °C között – nemcsak az élelmiszerpazarlás, hanem az élelmiszerbiztonság miatt is fontos odafigyelni. Fontos, hogy az ételek ne maradjanak sokáig szobahőmérsékleten, ellenkező esetben romlásnak indulhatnak.
  • A legtöbb élelmiszer esetében  a legjobb tartósítási mód a fagyasztás. A Maradék nélkül útmutatói eligazíthatnak bennünket abban, melyeket érdemes lefagyasztani. A lefagyasztandó ételeket felcímkézve, adagonként csomagoljuk el, így elkerülhető, hogy a későbbiekben a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen kiolvasztanunk.
  • Ha ennek megfelelően gondoskodtunk a maradékok biztonságos tárolásáról, még mindig hátra van egy nagyon fontos rész: idővel majd el is kell azokat fogyasztani. A hűtőben és a fagyasztóban való tárolás javasolt időtartamáról nyújt információt a Maradék nélkül tárolási útmutatója.
  • Egyet nem szabad elfelejtenünk: sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak  a szaporodásukat lassítja! A hűtőből kivett maradékokat mindig alaposan forraljuk fel fogyasztás előtt, mert az élelmiszerfertőzésekkel szemben leginkább így tudunk védekezni.
  • A téli szünet a legjobb alkalom arra, hogy a gyerekeket az ételkészítésbe a gyerekeket is bevonjuk. Ez a igazi hosszútávú befektetést jelent a kutatások szerint is. Ugyanis azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről, és látják azt, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy tál étel előállítása, sokkal kevésbé lesznek pazarlóak. Ráadásul a későbbiekben rutinosabban kerülik majd el az élelmiszerbiztonsági kockázatokat is. Ezzel kapcsolatban játékos ötleteket találhatunk  a Maradék nélkül program honlapján.
  • A maradékokból egy kis kreativitással akár új fogásokat is készíthetünk. Ehhez a Maradék nélkül weboldaláról és a kampány követői által beküldött recepteket tartalmazó karácsonyi maradékmentő receptfüzetből is meríthetünk inspirációkat!
  • Karácsonykor nagyon sokan ajándékoznak boltban vásárolt édességet. Jó, ha tudjuk, hogy mivel ezeknek a termékeknek minőségmegőrzési ideje van, általában még a lejárat után is biztonságosan fogyaszthatók, főleg, ha nem voltak felbontva. Azt, hogy jók-e még egyszerű szemrevételezéssel el tudjuk dönteni. Viszont, ha fogyaszthatósági időt látunk a csomagoláson, akkor semmiképpen ne kísérletezzünk az adott termékkel miután lejárt. Ennek az az oka, hogy a fogyaszthatósági idő  a gyorsan romló, emiatt kockázatosabb árucikkek lejárati idejének jelölésére szolgál.

sült

A maradékokat adagonként, felcímkézve le is fagyathatjuk – fotó: pixabay.com

A Maradék nélkül program adventi naptárja további tippeket rejt egy tudatosabb, nyugodtabb karácsonyi felkészüléshez!

 

A adventi kalendárium a kampány közösségi média felületein érhető el: Facebook, Instagram.