A XXIII. Biokultúra Tudományos Nap rendezvényen a Magyar Biokultúra Szövetség vezetőségi tagjaiból álló 9 tagú szakmai zsűri négy termékkategóriában szavazott 2010 legízletesebb bioélelmiszerére.
Állati termékek kategóriában a Naszálytej Zrt. „Zöldfarm” epres joghurtja lett a győztes.
Gabonafélék, sütőipari készítmények közül a Bio Malom Kft. csicsókás, céklás kalács keverékét találták a legjobbnak.
A zöldség és gyümölcs termékcsoport kedvence Horváth László, Bodzalé ribizlivel -nevű ivóleve lett.
Egyéb kategóriában Gonda János szőlőmag őrleménye aratott elsöprő sikert.
A szőlőmagról érdemes tudnunk, hogy a természet egyik leghatásosabb antioxidánsa. Hatása a C-vitaminnál húszszor, az E-vitaminnál ötvenszer erősebb. Ajánlott keringési problémák megelőzésére, hajszálérszűkület és allergia enyhítésére, immunrendszer erősítésre. Védi és erősíti a kötőszövetet, fokozza a bőr rugalmasságát. Megtartja az ízületek egészségét, jelentősen csökkenti a gyulladásokat. Hatóanyaga képes átjutni a vér-agy gáton is, így megóvja az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásaitól. Segít a koleszterinszint beállításában.
A termékről bővebben itt olvashat
A Tudományos Nap során a Pro Biokultúra emlékérem átadása is sor került. Az 1998-óta kétévenként kiosztott elismeréseket idén dr. Darvas Béla, a biológiai tudományok kandidátusa, az MTA doktora; Bódi Csaba, a Hipp Kft. Ügyvezető igazgatója; valamint Németh István, rábcakapi; Kocsis Attila, debreceni és Hrustinszki József, albertirsai biogazdák kapták. (Agrárkamara)