Izraeli és amerikai éttermek már arról vitatkoznak, hogy melyikük kínálja az „igazi” hummust. Az új étel néhány helyen Budapesten is kapható, bár nálunk még jóval kevésbé elterjedt. Elkészítési módja nagyon sokféle: felszolgálható önálló fogásként (hús- vagy zöldség feltéttel), köretként vagy kiegészítőként. A lengyel éttermek kínálatában a hummus már mintegy 10 éve folyamatosan jelen van, és általában zöldségfeltéttel kombinálják, egy lengyel szakértő, pl. a hummust „vegetáriánus rántott szeletnek” nevezte.

A hummus félkésztermékként a szupermarketekben is világszerte kapható, éspedig főleg multinacionális cégek forgalmazásában. A Market Research Future előrejelzése szerint a hummus globális piaca 2023-ig meghaladja az egymilliárd dollárt. A hummus népszerűsége elsősorban a csicseriborsó magas tápértékének, kellemes ízének, könnyű emészthetőségének, illetve változatos és egyszerű elkészítési módjainak köszönhető.

Kíváncsian várjuk, hogy a magyar fogyasztók mikor és mennyire fogják megkedvelni a  hummus-t. Hazánkban is termeszthető a csicseriborsó, igaz inkább a melegebb éghajlatú területeken. Annak, aki belevágna a növény termesztésébe, íme néhány tanács a termesztés-technológiájával kapcsolatban a NÉBIH-től és a Kaposvári Egyetemtől:

Éghajlat és talajigény
A csicseriborsó a meleg, száraz klíma növénye. Hőösszeg-igénye 1700-2500 °C. Szárazságtűrő fehérjenövény, csupán a kelés és a kezdeti fejlődés időszakában igényli a csapadékot. A könnyen felmelegedő, középkötött és lazább szerkezetű, jó tápanyag szolgáltató talajokat szereti. Termeszthető barna erdőtalajon, humuszos homoktalajon és csernozjom típusú talajokon is. Ezeket figyelembe véve a csicseriborsó termesztése csak hazánk melegebb, szárazságra hajlamos területein ajánlható, ahol a fontosabb hüvelyes növényeink az aszály miatt bizonytalan termést adnak.

Elővetemény
A csicseriborsó az előveteményre nem igényes, azonban legjobb előveteményei a kalászosok. A hüvelyeseknél elfogadott három éves vetésváltás megtartása szükséges. A talajban visszamaradó növényvédőszer-maradványokra érzékeny. A kalászos előveteményben alkalmazott aminopiralid hatóanyag valamint a kukoricatermesztésben használt mezotrion hatóanyag a következő évi csicseriborsó előállításra fitotoxikus hatású lehet.

A csicseriborsó szárazságtűrő, melegigényes növény – fotó: Shutterstock

Tápanyagigény
Közepes tápanyagellátottsági szintű talajokon a következő makroelem mennyiségeket igényli 1 tonna magtermés előállításához: N 37 kg/ha, P2O5 10 kg/ha, K2O 12 kg/ha. Erősebb, mélyre hatoló gyökérzete a talaj mélyebb rétegeiben lévő vizet és tápanyagot is hasznosítja.

Vetés
Idejét a talaj hőmérséklete határozza meg. A vetés mélységében (4-6 cm) a gyors és egyöntetű kelés érdekében 8-10 0C talajhőmérséklet szükséges. Hazánkban ez általában április első felére esik. A gyakorlatban vetéskor 30-36 cm sortávolságot alkalmaznak, de vethető 24 és 50 cm-re is. A vetendő csíraszám 450-500 000 csíra/ha, ez 200-220 kg/ha vetőmagszükségletet jelent, ezermagtömegtől és csírázási %-tól függően.

Növényápolás
Gyomosodásra a fejlődés kezdeti szakaszában érzékeny, lombzáródás után jól árnyékolja a talajt, az érés idején újból rossz árnyékoló. Gyomirtása: preemergensen az S-metolaklor hatóanyagú Dual Gold 960EC 1,5 l/ha-os, a  klomazon hatóanyagú Command 48 EC 0,2 l/ha-os dózisával, vagy a linuron hatóanyagú Afalon Dispersion 2 l/ha-os dózisával. Postemergensen csak szuper-szelektív gyomirtó készítmények használhatóak (propaquizafop, fluazip-P-butil, kletodim, cikloxidim hatóanyag) az engedélyokiratban meghatározott dózisokban. Amennyiben a gyomirtószerek hatásának a kifejtéséhez szükséges úgynevezett bemosó csapadék hiányzik, vagy erős gyomosodás lép fel a tenyészidőszak alatt, akkor sorközművelő eszközt kell használni.

A csicseriborsónak nincs jelentős kártevője, mivel a növény mirigyszőrei által termelt alma- és oxálsav megvédi azoktól. Az újabban megjelent gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) azonban károsíthatja. A borsózsizsik sem támadja meg, így a betakarítás utáni zsizsiktelenítés nem szükséges. Betegségei közül a fusariumos hervadás (Fusarium spp), valamint az Ascochyta rabiei okozta aszkohitás szár- és levélfoltosság a jelentősebb.

Betakarítás
A csicseriborsó szára szilárd, megdőlésre nem hajlamos, valamint a hüvelyek túlérésben sem nyílnak fel, ezért a magvak „összeérése” megvárható.

(Szerzők: Piszkerné Fülöp Éva, Dr. Treitz Mónika, Treitz János, Kaposvári Egyetem, Agrárközpont, Takarmánytermesztési Kutató Intézet, Iregszemcse)