2024. februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Januárhoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 6,7 százalékkal drágultak – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2023. februárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal nőtt, ezen belül leginkább a cukoré (32,8 százalék), a csokoládéé és a kakaóé (14,4 százalék), az alkoholmentes üdítőitaloké (12,7 százalék), a büféáruké (12,2 százalék), valamint a sertéshúsé (9,4 százalék). A termékcsoporton belül a liszt ára 19,6, a tojásé 19,1, a sajté 15,6, a vaj és vajkrémé 15,3, a száraztésztáé 13,4, a tejé 11,2 százalékkal csökkent – derül ki a KSH jelentéséből.

Mindeközben a globális élelmiszerárak csökkentek februárban

Csökkentek a globális élelmiszerárak februárban havi összevetésben elsősorban a gabonafélék alacsonyabb világpiaci ára miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

Februárban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe immár a hetedik egymást követő hónapban esett, 117,3 ponton állt februárban, 0,9 ponttal alacsonyabb a januárinál, mivel a gabonafélék és a növényi olajok árindexeinek csökkenése ellensúlyozta az árindexek növekedését a cukor, a hús és a tejtermékek esetében. Az index 13,8 ponttal csökkent a tavaly februári értékéhez képest.

A FAO februári gabonaárindexe 113,8 pont lett, 6,1 ponttal alacsonyabb volt mint  januárban, és 32,9 ponttal alacsonyabb tavaly februárhoz képest. A főbb gabonafélék nemzetközi árai csökkentek. A kukorica ára esett a legnagyobb mértékben részben a kedvező argentin és brazil terméskilátások miatt.

Februárban a FAO összehasonlításában a vaj világpiaci ára emelkedett a legnagyobb mértékben

Februárban a FAO összehasonlításában a vaj világpiaci ára emelkedett a legnagyobb mértékben – Fotó: Shuttertsock

A növényi olajárindex átlagosan 120,9 pont volt februárban, 1,6 ponttal  alacsonyabb a januárinál, és 15,0 ponttal  maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A csökkenés főként a szója-, napraforgó- és repceolaj alacsonyabb világpiaci árának a következménye, ami ellensúlyozta a pálmaolaj enyhén magasabb jegyzéseit.

A tejárindex átlagosan 120,0 pontot ért el februárban, ami 1,3 ponttal magasabb, mint januárban, de 18,6 ponttal elmaradt a tavaly februáritól. A múlt hónapban a vaj világpiaci ára emelkedett a legnagyobb mértékben részben az ázsiai felvásárlók megnövekedett importigénye és a szezonálisan csökkenő óceániai tejtermelés miatt.


A húsárindex átlagosan 112,4 pontot ért el februárban, 2,0 ponttal magasabb lett, mint januárban, és ezzel megszakadt egy hét hónapja tartó folyamatos árcsökkenés. A húsárindex éves összevetésben 0,9 ponttal csökkent. Legnagyobb mértékben a baromfihús nemzetközi jegyzései emelkedtek, továbbá a szarvasmarhahúsé elsősorban a vezető importáló országok keresletnövekedése következtében.

A FAO cukorárindex átlagosan 140,8 pontot ért el februárban, 4,4 ponttal  magasabb volt, mint januárban, és ezzel már a második egymást követő hónapban mértek havi szintű emelkedést. A februári mutató 15,6 ponttal múlta felül az egy évvel korábbi értéket. Erősítette a cukor világpiaci árát, hogy rontotta a következő szezonra vonatkozó kilátásokat Brazíliában a hosszan tartó, átlagosnál kevésbé csapadékos időszak, illetve hogy nem hivatalos adatok szerint visszaesett a termelés a két vezető exportáló országban, Thaiföldön és Indiában.