50-60 évvel ezelőtt Közép- és Észak-Európában, szezonon kívül többnyire csak citrusféléket lehetett a boltokban vásárolni. Azóta viszont ezekben a körzetekben (így Magyarországon is) a termelőkkel és beszállítókkal kötött hosszú távú vagy eseti megállapodások alapján a trópusi, illetve a világpiacon jelen lévő egyéb gyümölcsök és zöldségek széles választéka vált elérhetővé, csaknem egész éven keresztül.
Napjainkban már egész évben elérhetőek az eredetileg szezonálisnak számító gyümölcsök is – fotó: pixabay.com
A növényvédelem fejlődése sokat lendített az importon
Ezt azonban csak korlátozott mértékben, vagy egyáltalán nem lehetett volna megvalósítani a növényvédelem fejlődése és az annak területén kialakított, országokon átnyúló együttműködés (a kétoldalú és sokoldalú növényvédelmi megállapodások) nélkül, amelyek lehetővé teszik a kártevők és kórokozók elleni közös fellépést. Ennek keretében – a gombakártevők fertőzéseinek fékezése érdekében – legutóbb felfüggesztették bizonyos gyümölcsök Törökországból származó importját.
Európa téli zöldség-gyümölcs ellátására szakosodtak egyes országok
Több afrikai, távol-keleti vagy dél-amerikai ország szakosodott kifejezetten Európa friss gyümölcs- és zöldségtermékekkel való téli ellátására, és több, korábban alig ismert délszaki termék mindennapossá lett az európai boltokban.
Régen csak télen ehettünk banánt vagy citrusféléket – fotó: pixabay.com
Az ellentétes évszak hatását használják ki
A csonthéjasok és citrusfélék legnagyobb része (évente közel 400.000 tonna) Spanyolországból és Izraelből érkezik, de bőven kaphatók Afrikában, Dél-Amerikában és Kelet-Ázsiában termő, különleges gyümölcsök is, többek között az ellentétes évszak hatását kihasználva.
Ezen túlmenően, több közép- és észak-európai ország termeltetési szerződések keretében rendszeresen afrikai vagy ázsiai partnerével állíttatja elő téli szükségletét.
Forrás: freshplaza.com