Évek óta nem látott alacsony szintre lassult az élelmiszerek drágulásának üteme Magyarországon 2023 decemberében, átlagosan 4,8 százalékkal kellett többet fizetni az élelmiszerekért, mint 2022 azonos időszakában.
Több fontos élelmiszer, köztük a kenyér, a tészta, a tejtermékek és a tojás pedig számottevően olcsóbb lett egy év alatt – mutattak rá az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal által pénteken közzétett adatokat értékelve. A bank szakértői szerint 2024 első negyedévében minimális áremelkedésre lehet esetleg számítani, de a drágulás mértéke már nem lesz olyan mértékű, mint amilyet az elmúlt két évben tapasztaltak a fogyasztók.
Több fontos élelmiszer olcsóbb lett egy év alatt – fotó: pixabay.com
Az élelmiszer-infláció legutóbb 2021 szeptemberében, októberében volt hasonlóan alacsony, mint decemberben. 2022 decemberében pedig még 44,8 százalék volt a drágulás éves alapú mértéke.
Bár egy bolti bevásárlás összességében többe került 2023 utolsó hónapjában, mint egy évvel korábban, a kosárban lévő termékek közül azonban több is érezhető mértékben olcsóbb lett
– mondta Héjja Csaba szenior elemző, hozzátéve, hogy az elmúlt két évben tapasztalt áremelések sok esetben árcsökkenésbe fordultak át. Az élelmiszerek novemberhez képest 0,1 százalékkal lettek olcsóbbak.
Forrás: MBH Bank (az ábra a képre kattintva nagyítható)
„Tizenöt fontos termékkategória esetében is árcsökkenést láthattunk 2022 decemberéhez viszonyítva, 3-5 százalékkal lett olcsóbb például az étolaj és baromfihús, 6 százalékkal a kenyér, 11 százalékkal a száraztészta. A tejtermékek (vaj, sajt) esetében 12-15 százalékos árcsökkenésről beszélhetünk, a tojás mondhatni a rekorder, több mint 18 százalékkal csökkent az ára."
A bank elemzői ehhez kapcsolódóan kiemelték, hogy a felsorolt termékek közül több árstopos volt, tehát némelyikük a 2021 októberi szinten rögzített árhoz képest lett olcsóbb 2023 decemberére.
A főbb élelmiszerek közül – az előző hónapok tendenciáihoz hasonlóan – egyedül a magas feldolgozottságú élelmiszerek, valamint a szezonáras zöldség-gyümölcs termékek árában láthattunk csak áremelkedést
– mutatott rá Héjja Csaba. Hozzáfűzte, 2023 végére nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is ténylegesen csökkentek az árak, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) árindexe 2021 év eleji szintre csökkent.
Forrás: MBH Bank (az ábra a képre kattintva nagyítható)
A 2024 elején várható tendenciákkal kapcsolatban az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari szakértői emlékeztettek arra, hogy az első negyedévben – ahogy lényegében minden évben – előfordulhat emelkedés a bolti élelmiszerárakban, de a mezőgazdasági és élelmiszeripari árak ez ellen hatnak.
2023-ban a mezőgazdasági termelői árak 15 százalékkal, az élelmiszeripari termelői árak 6 százalékkal lettek alacsonyabbak.
Ez inkább árcsökkenést vetíthetne előre, de fontos kiemelni: ahhoz, hogy az élelmiszer a hűtőbe kerüljön a háztartásokban, nemcsak mezőgazdaságialapanyag- és élelmiszeripari feldolgozás szükséges. Szállítani, hűteni, tárolni, értékesíteni kell a termékeket. E költségek, valamint az adóterhek emelkedése pedig ellensúlyozza az alapanyagok árcsökkenését
– magyarázta Héjja Csaba.
Az élelmiszer-infláció legutóbb 2021 szeptemberében, októberében volt hasonlóan alacsony – fotó: pixabay.com
Az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szakértői szerint összességében kedvezőbb folyamatok várhatók 2024-ben az élelmiszerek árazásában.
„A termőföldtől az asztalig vizsgálva az ágazatot jelenleg azt mondhatjuk, hogy két év után először a fogyasztók helyzete lesz kedvezőbb, a termelőké és a kereskedőké pedig némileg kedvezőtlenebb. Amennyiben az energiapiacon és a munkaerőpiacon nem következik be negatív fordulat, úgy 2024-ben várhatóan nem lesz magasabb az élelmiszer-infláció 5-6 százaléknál.Ez is a vásárlóerő reálbérek erősödése melletti helyreállását támogatja."