Ráadásul a gasztroenterológusok szerint ugyanolyan egészségesek és az összes olyan tápanyagot tartalmazzák, mint a frissen kapható zöldségek, semmivel sem rosszabb minőségűek azoknál – írja a femina.hu.
Sőt, a Chesteri Egyetem kutatása szerint egyes fagyasztott zöldségek nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak vitaminokat és antioxidánsokat, mint a piacon kapható darabok. Azok ugyanis sokszor napok vagy hetek után kerülnek a hűtőszekrénybe, ahol még tovább állnak, és ez idő alatt csökkenhet a tápanyagtartalmuk, míg a fagyasztott zöldségeket rögtön lehűtik betakarítás után, megőrizve ezáltal a vitamintartalmukat. De melyek a legegészségesebb fagyasztott zöldségek?
Brokkoli
A brokkoli az egyik legegészségesebb fagyasztott zöldség. Magas rosttartalommal rendelkezik, ami hozzájárul a megfelelő emésztéshez, és számos rákellenes fitokemikáliát tartalmaz, alacsony kalóriatartalma miatt pedig a karfiolon kívül a diétázók kedvenc zöldségféléje. Jó hatással van az agyműködésre, és segít a szív egészségének megőrzésében.
Néhány fagyasztott zöldség több vitamint és antioxidánst tartalmaz, mint a frissen kaphatók – fotó: Pixabay
Okra
Az okra kevésbé ismert és népszerű zöldség, pedig magas tápanyagtartalma miatt érdemes elraktározni belőle a téli hónapokra. Nagyon sok magnéziumot, K1- és C-vitamint tartalmaz, segít a csontritkulás megelőzésében és a csontok erősítésében. Antioxidáns-tartalma is nagyon magas, ezért védelmet jelent a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Flavonoidokat is tartalmaz, javítva a szív egészségét és csökkentve a vérrögképződés kockázatát.
Zöldségkeverékek
A legtáplálóbbak azok, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak gyökérzöldségeket, hiszen a répa, a fehérrépa, a zeller és a cékla rengeteg vitamint (C, E, B, K) és ásványi anyagot (folsav, kálium, magnézium, mangán, vas) tartalmaz. Előnyük továbbá, hogy nagyon sokféleképpen elkészíthetők. Magas rosttartalmuknál fogva a diétás étrendbe is beilleszthetők, továbbá erősítik az immunrendszerünket is.