A stratégia első fontos állomása, hogy 2024. február 6-án Budapesten a Herman Ottó Konferencia Központban megrendezésre került az Agroturisztikai Stratégia Nyitó Konferenciája az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közös szervezésében, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kislépték Egyesület és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége közreműködésével – írja a nak.hu.
Agroturisztikai Stratégia Nyitó Konferencia – fotó: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat/Facebook
Több mint 200 fő jelenlétében az agroturizmus jövőjéről, lehetőségeiről hallhattak előadásokat és kerekasztal beszélgetések keretében megosztott tapasztalatokat a konferencia résztvevői, valamint a már működő jó gyakorlatok is bemutatásra kerültek.
Az agroturizmusnak még nincs egyértelmű definíciója, de a mezőgazdasághoz, élelmiszer feldolgozásához, kézműves termékek előállításához kötődő élményszerű turisztikai tevékenységként lehet meghatározni. Az agroturizmusnak fontos helye van a turizmus palettáján, hiszen az agroturisztikai szolgáltatók egyszerre jelenthetnek attrakciót az élménygazdaságok lehetőségeinek kihasználásával, illetve működhetnek gasztronómiai szolgáltatóként is.
Az agroturizmus elterjedése erősítheti a vidék népességmegtartó erejét, eszköze lehet a hátrányos helyzetű térségek fejlesztésének. Azon gazdálkodók számára pedig, akik a tevékenységüket szeretnék kiegészíteni és ezáltal több lábon állni, kiszámítható jövedelemforrást jelenthet. Ezáltal új attrakciókkal bővülhet a vidéki turizmus kínálata és egyben rendkívül erős eszköze lehet a helyi termékek iránti szemléletformálásnak.
Hazánkban mintegy 2.200 termelő nyújt valamilyen turisztikai szolgáltatást, és a konferencia résztvevőinek válaszaiból, valamint a stratégia helyzetfeltárásának részeként a tavalyi évben gazdálkodók körében végzett felmérésből is az derült ki, hogy sokan tervezik agroturisztikai szolgáltatások bevezetését.
Ennek megvalósításához támogatási források is várhatóak az év második felében, amelynek fontos eleme lehet a most készülő stratégia, hangzott el Papp Zsolt helyettes államtitkár köszöntőjében.
A stratégiát a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. megbízásából az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ készíti, amelyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is közreműködik.
A stratégia megalkotásához komplex gondolkodásra van szükség, nem csak az aktív turizmus, hanem agrár-vidékfejlesztési és területfejlesztési vonatkozásban is, ezért széles szakmai körben biztosítanak lehetőséget a véleményalkotásra.
Aki szívesen részt venne a közös munkában, írjon e-mailt az agroturizmus@aofk.hu e-mail címre vagy keresse meg az illetékes szakembereket.