A méz nemzetközi kereskedelmében egyre gyakrabban fordulnak elő hamisítások, amelyek óriási anyagi és minőségi veszteséget okoznak a vásárlóknak és fogyasztóknak. A méz természetes sokfélesége (nektárforrások, betakarítási időszak, földrajzi tényezők) miatt – különösen kis kiszerelésű termékek esetében – a hamisítást rendkívül nehéz felfedezni, a hamisítók pedig olyan kifinomult módszereket dolgoztak ki, amelyek a kimutatást még jobban megnehezítik.

A kockázat különösen magas az Egyesült Királyság esetében, amely 2023-ban 89,8 millió font-sterling értékben vásárolt külföldről mézet.

Brit tudósok olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a flakon felbontása nélkül megállapítható a mézhamisítás

Brit tudósok olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a flakon felbontása nélkül megállapítható a mézhamisítás – Fotó: Shutterstock

Az EU Bizottság jelentése szerint 2023-ban a bevizsgált 147 mézminta 46%-át valószínűleg olcsó növényi szirupokkal hamisították. Az angliai Cranfield Egyetem kutatói – külföldi kollégáikkal együttműködve – két olyan módszert dolgoztak ki, amelyek gépi tanulás alkalmazásával, az üveg vagy flakon felbontása nélkül is egyszerűen és gyorsan alkalmasak a hamisítás kimutatására. Ezek közül a Dr. Maria Anastasiadi által eredetileg gyógyszerészeti diagnosztikára kidolgozott térbeli eltolásos Raman-spektroszkópia (SORS) eljárás teljes biztonsággal, azaz a tévedés kizárásával működik, és a mézben lévő valamennyi komponenst meg tudja határozni.


A másik módszer – amelyet az Élelmiszer-szabványügyi Ügynökséggel és a Belfasti Queen's Egyetem Globális Élelmiszer-biztonsági Intézetével együttműködve dolgoztak ki –, a DNS vonalkódoláson alapul, ugyancsak megbízható információt nyújt a mézek összetételéről.

Forrás: naturalproductsonline.co.uk