A brit The Telegraph által idézett tanulmány szerint a költségek az elmúlt években csúcsra futottak a világszerte bővült és gazdagodott középréteg növekvő kereslete nyomán. Ám az Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) úgy véli, hogy a mezőgazdasági ágazat produktivitásának fejlődése révén a tendencia megfordul.
Az OECD szerint – a hatékonyság növelése révén – a marhahústermelés 16, a juhhúsé 21 százalékkal bővülhet anélkül, hogy további földterületet kellene felhasználni e növekedés eléréséhez.
A gabonafélék fogyasztói körülbelül 13 százalékos áreséssel számolhatnak, míg az olajos magvak ára várhatóan 6,2 százalékkal csökken.
A húsárak a következő évtizedben történelmi mélypontra esnek, és más élelmiszerek is olcsóbbak lesznek? – fotó: Shutterstock
A tejtermékek 10 százalékkal lesznek olcsóbbak, és a vajárak átlagosan közel 2 százalékkal mérséklődnek évente. Ez annál is érdekesebb, mert a The Telegraph szintén az OECD-jelentésre hivatkozva azt írja, hogy a következő évtizedben a tejtermékek iránti kereslet gyorsabban fog bővülni. A sovány tejpor az egyetlen fő kategória, amelyre az OECD szerint az elkövetkező 10 évben – átlagosan évi 1 százalékos – drágulás vár.
A keresletnövekedés gyengülése várhatóan az elkövetkező évtizedben is fennmarad, miután a népességnövekedés várhatóan csökken – áll az OECD éves mezőgazdasági összefoglalójában, amelyben az is olvasható, hogy számos élelmiszerféle egy főre jutó fogyasztása globális szinten stagnálni fog. Ez a legfontosabb élelmiszerekre, például a gabonafélékre, gyökér- és gumótermésre jellemző, melyek piaca sok országban közel áll a telítettséghez.
Ezzel szemben a húskészítmények iránti kereslet növekedésének globális lassulása várható a jövedelmi korlátok miatt.