A kávéfogyasztás két évvel meghosszabbíthatja az életünket

Egy új kutatás eredményei szerint a kávé csökkentheti számos krónikus betegség, köztük a szív- és érrendszeri problémák, a rák, a légzőszervi betegségek és a kognitív hanyatlás kockázatát. Összességében elmondható, hogy a rendszeres kávéfogyasztás közel két évvel meghosszabbíthatja az egészséges élettartamot.

Egy portugál kutatócsoport több mint 50 tanulmányt elemzett, kifejezetten arra összpontosítva, hogy a kávé hogyan befolyásolja az emberi egészséget és az öregedést. Ennek során kiderült, hogy a kávéfogyasztás átlagosan 1,8 évvel növelheti az ember életét mind a férfiak, mind a nők esetében. Ráadásul nemcsak tovább, de egészségesebb életet is élhetünk a kávénak köszönhetően.

A kutatók szerint a kávé egészségügyi előnye a több mint 2000 potenciálisan bioaktív vegyületben rejlik. Ezek közé tartoznak a polifenolok, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő előnyökkel járhatnak.

Az előnyök ellenére a kutatók továbbra is mértékletességet javasolnak; az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint a legtöbb felnőtt számára napi három-öt csésze kávé elfogyasztása a biztonságos.


A kávé és a tea csökkenti a fej-nyak daganatok kockázatát

Egy másik kutatás azt derítette ki, hogy a kávé és a tea napi fogyasztása csökkenti a fej-nyak daganatok kockázatát. A vonatkozó onkológiai szakirodalom szerint a fej-nyak daganatai valamennyi rákos megbetegedés körülbelül 10 százalékát teszik ki.

A Cancer folyóiratban megjelent tanulmány amerikai onkológus szerzői közel tízezer fej-nyak daganatos páciens kórtörténetét és kávé-, valamint teafogyasztási szokásait elemezték. Az életkor, a nem, az elszívott cigaretták napi száma, az alkohol-, illetve a gyümölcs- és zöldségfogyasztási szokások figyelembevételével a kutatók megállapították, hogy azoknál, akik naponta négynél több csésze koffeintartalmú kávét isznak, 17 százalékkal kisebb az esélye a szájüreg és garat rákos megbetegedésének; a koffeinmentes kávé fogyasztása ugyanakkor csak a szájüregi rák kockázatát csökkenti.

A teánál kevésbé volt egyértelmű az összefüggés. Az eredmények azt sugallják, hogy a napi egy csésze elfogyasztása összességében 9 százalékkal jelent alacsonyabb kockázatot, különösen a torok alsó részén. A nagyobb mennyiség azonban jelentősen növeli a reflux következtében kialakuló gégerák kialakulásának esélyét. A kutatók úgy vélik, nem a koffein, hanem a kávéban és a teában is megtalálható más bioaktív vegyületek felelősek a kimutatott preventív hatásért.

A kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek arra is, vizsgálatukban a tea- és kávéivás mértékét önbevallásos alapon mérték fel, és a fogyasztott termékek típusát sem vették figyelembe.

kávé

Nemcsak tovább, de egészségesebb életet is élhetünk a kávénak köszönhetően – fotó: Pixabay

Mikor érdemes kávét inni?

A legtöbben kávéval kezdik a napjukat, majd akkor isznak egy-egy újabb csészével, amikor nagyon fáradtnak érzik magukat. Egy új kutatásból viszont az derült ki, hogy ha a nap egy bizonyos szakaszában kávézunk, azzal akár az életünket is meghosszabbíthatjuk.

Az European Heart Journalban kedden megjelent tanulmány szerint a kávéfogyasztás reggel a legideálisabb. Ez az első olyan tanulmány, ami a kávéfogyasztás időzítését együtt vizsgálja annak egészségügyi hatásaival.

A kutatásban összesen 40 725, 18 éves vagy annál idősebb felnőtt vett részt. Az ő egészségügyi adataikat tanulmányozták, összevetve a kávéfogyasztási szokásaikkal, három időzónát figyelve: mi történik azokkal, akik reggel és déli tizenkettő óra között kávéznak; mi zajlik le azoknál, akik dél és délután öt óra között isznak kávét; és mi történik az este kávézókkal.

Kiderült, hogy a reggeli kávéfogyasztás 16 százalékkal csökkentette a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás kockázatát, és 31 százalékkal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. Azoknál, akik egész nap kávéztak, nem csökkentek ezek a kockázatok.

A kutatók hozzátették azonban, hogy a genetika sem hagyható figyelmen kívül egészségünk alakulásában, és azt sem lehet kizárni, hogy a reggel kávézók azért egészségesebbek, mert szívesebben mozognak, és kevesebb ultrafeldolgozott ételt fogyasztanak.

Források: in.hu, qubit.hu, noklapja.hu

Indexkép: Pixabay